Cuma, Nisan 19, 2024

Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyuncu monitörlerinde standartlar yavaş yavaş değişmeye başladı. Artık çok daha yüksek kare hızlarını çok daha yüksek çözünürlük değerlerinde görüyoruz. Bunun son örneklerinden biri de ASUS ROG Swift PG27AQN oyuncu monitör modeli oldu. ASUS bu kez çıtayı biraz daha yükseğe taşıdı zira söz konusu monitör dünyanın en hızlı 2K panelli monitörü olarak karşımıza çıkıyor.

Espor oyuncularının ihtiyacını karşılaması adına geliştirilen monitör için öne çıkan tek detay dünyanın en hızlı 2K monitörü olarak adlandırılması da değil. Seride daha birçok artı özellik dikkatimizi çekiyor. Dilerseniz daha fazla uzatmadan monitörün incelemesine başlayalım ve bu detaylardan tek tek söz edelim.

ASUS ROG Swift PG27AQN Oyuncu Monitör Nasıl Bir Tasarıma Sahip?

Ekranın teknik özellikleri tabii ki çok önemli ama şöyle karşınıza aldığınız zaman, tasarım anlamında da tatmin edici bir cihaz görmek istiyorsunuz. ROG Swift PG27AQN bunu sağlıyor mu derseniz evet bunu başaran monitörlerden birisi.

ASUS burada iki noktaya dikkat etmiş. Birincisi espor oyuncularının, dikkatin dağılmasını engelleyecek bir tasarım yapısı. İkincisi ise şık bir görüntüye sahip bir monitör olması.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 25

Tasarıma baktığınız zaman bu iki kriterin de başarılı bir şekilde işlendiğini görüyoruz.

Ön Panel ve Destek Ayağının Durumu

Birincisi ön panelde çok ince çerçeveler karşımıza çıkıyor. Üç kenardan ince çerçeveler kullanılmış ve bu sayede oyunculara geniş bir görüş açısı bırakılmış. Bunun dışında hemen alt çerçeve kısmında ise minik bir ROG logosuna yer verilmiş.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 26

Oyuncuların dikkatinin dağılmaması adına yapılan dokunuşlar da bu kısımda karşımıza çıkıyor. Dilerseniz bu tasarım dokunuşlarını da listeli bir şekilde sunalım.

  • Alt kısımda sunulan çerçeve yansıma önleyici yüzeye sahip olan bir çerçeve. Bu sayede herhangi bir ışık yansıması ya da gözü etkileyecek bir parıldama sorunu yaşanmıyor.
ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 27
  • Gösterge ışığı alt kısma taşınmış. Görüş alanı içerisinde dikkat dağıtacak bir unsurun olmaması sağlanmış.
ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 28
  • Destek ayağında akıllı kablolama artısı sunulmuş. Bu sayede kalabalık bir kablo yığını ile uğraşmanız gibi bir durum söz konusu olmuyor.
ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 29

Destek Ayağında Nasıl Bir Tasarım Sunuluyor?

Gelelim destek ayağının tasarım yapısına. Destek ayağı kısmında en önemli artıyı zaten yukarıda paylaştık. Akıllı kablolama sistemi güzel bir dokunuş olmuş. Bunun dışında genel olarak ayak tasarımının da dikkat çekici olduğunu söylemek lazım.

Girdap şekline benzer alt kısımda iki ayrı renk kullanılmış ve bu da ekrana hareketli bir tasarım kazandırmış. Destek ayaklarına geldiğimiz zaman ise geniş bir aralığın sunulduğunu belirtelim.

İki destek noktasının arasındaki alanın daha geniş olması, klavye ve mouse için ek bir alan kazanmanızı sağlıyor. Çok büyük bir artı değil ama genel tasarım açısından beklediğimiz dokunuşlar diyebiliriz.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 30

Arka Panelde Tasarım Nasıl?

Arka kısma geçtiğimiz zaman, parçalı yapı bizi karşılıyor. Sağ tarafta RGB aydınlatmaya sahip olan ROG logosu karşımıza çıkıyor. Burada desenli bir yapı kullanılmış. Tam merkezden sol kısma geçtiğimiz zaman ise burada da tamamen sade bir yüzey olduğunu görüyoruz.

Açıkçası parçalı tasarım fikri, tasarımda dokunuş arayan kullanıcılar için güzel bir artı sağlıyor diyebiliriz.

Ekranın portlarının yerleşimi ise tam merkezden aşağı doğru yapılmış. Arkadan baktığımız zaman portları göremiyorsunuz.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 31
  • Portlar: DisplayPort 1.4 DSC, 3 adet HDMI v2.0, Kulaklık girişi, 2 adet USB 3.2 Gen 1 Type-A

Pivot Özelliklerinde Durum Ne?

ASUS ROG Swift PG27AQN oyuncu monitör, aranan pivot özelliklerine de sahip. Monitörün yükseklik ayarı, sağa sola dönme, eğim gibi artıları olduğu gibi dik pozisyona gelme artısı da var. Odak espor oyuncuları ama pivot özelliklerine baktığımız zaman, genel kullanım için de ideal bir ekran yorumunu yapmak mümkün oluyor.

  • Yükseklik Ayarı: 0-100 mm
  • Sağa Sola Döndürme: +25 derece ile / – 25 derece
  • Dikey: 0 derece ile 90 derece
  • Eğim: +20 derece ile – 5 derece
  • Ayaklı Ölçüleri: 614 mm X 408-508 mm X 255 mm
  • Ayaksız Ölçüleri: 614 mm X 367 mm X 90 mm
  • Ayaklı Ağırlık: 8,4 kg
  • Ayaksız Ağırlık: 4,8 kg
ASUS ROG Swift PG27AQN 6
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 32

ASUS ROG Swift PG27AQN Teknik Özellikler Konusunda Neler Sunuyor?

Tasarım bölümünü geçtiğimize göre artık asıl kısma gelebiliriz. Başta da dediğimiz gibi dünyanın en hızlı 2K ekranından söz ediyoruz. Sadece bu ifade bile ekranın teknik özellikler açısından çok iddialı olduğunu ortaya koyuyor. Özellikleri de parça parça ele almak istiyorum.

Panel Kısmında Tercih Nasıl?

ASUS, ekranda maksimum hızı sunabilmek adına UltraFast IPS adı verilen bir panele yer vermiş. Bu panelle beraber serinin şimdiye kadar sunulmuş ROG monitörleri arasında en hızlı yanıt süresine sahip monitör olduğunu görüyoruz. Panelde üç kısım öne çıkıyor. Bunlardan da söz edelim.

Yeni Sıvı Kristal: Daha düşük viskoziteye sahip yeni sıvı kristaller, daha hızlı bükülerek ışığın daha verimli bir şekilde geçmesine olanak sağlıyor.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 33

Optimize Edilmiş Yönlendirme: UltraFast IPS panelde yeni sıvı kristal türünün diziliminde de düzenlemeler yapılmış. Eski nesillerde kristallerin polarizör yüzeyine paralel olarak dizilmesi söz konusuydu. Optimize edilmiş olan yeni düzenleme ise sıvı kristallerin daha hızlı dönmesini ve haliyle daha hızlı tepkime süreleri vermesini sağlıyor.

Yeni Voltaj Sürücüsü: Panelin artılarından bir diğeri de çift katmanlı voltaj sürücü. Çift katmanlı voltaj sürücü sayesinde yeni sıvı kristaller sol üst ve sağ alt köşeler için aynı anda bükülüyor. Böylece görüntünün pürüzleri de giderilmiş oluyor. Daha az dalgalanma ve daha az pürüz görüyoruz.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 34

Diğer özelliklere geçmeden önce teknik verilerle de ekranı bir değerlendirelim. Sonrasında öne çıkan diğer özellikleri ele alacağız.

Teknik Verilerle ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör

Monitör, ekran boyutu olarak 27 inç seviyesiyle geliyor. Çözünürlük değeri ise 2560 X 1440 piksel olarak belirlenmiş. Burada ekranı öne çıkaran asıl önemli nokta ise bu çözünürlük değerinde yenileme hızının 360 Hz olması.

Zaten monitörü rakiplerinden ayıran en önemli farklardan birisi de bu diyebiliriz. Bunun dışında diğer teknik özellikleri de hemen aşağı sıralayalım.

https://youtu.be/Zd-M-UUbftg
  • Ekran Boyut: 27 inç
  • Ekran Çözünürlük: 2560 X 1440
  • Yenileme Hızı: 360Hz
  • HDR Desteği: HDR10
  • Renkler: 16.7 milyon
  • Parlaklık: 400  cd/㎡
  • Görüş Açısı: 178 derece
  • Tepki Süresi: 1ms GTG
  • DCI-P3 Kapsamı: %98
  • sRGB Kapsamı: %135
  • En Boy Oranı: 16:9
  • Panel: Fast IPS
  • Güç Tüketimi: <42W
  • Enerji Tasarruf Modunda: <0,5W
  • Kapalı Durumda: <0,3W
  • Gerilim: 100-240V, 50/60Hz

NVIDIA Artılarıyla ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör

Yenileme hızı, yüksek çözünürlük bir tarafa ekranın NVIDIA teknolojileri tarafından da desteklenmesi büyük bir artı sağlıyor. Monitörde NVIDIA G-Sync işlemcisi yer alıyor ve bu sayede yüksek yenileme hızlarında hareket bulanıklığı gibi sorunlar yaşamıyorsunuz. Gayet akıcı bir görüntü elde ediliyor.

ASUS ROG Swift PG27AQN 1
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 35

Aynı zamanda ekranda NVIDIA Reflex Analyzer desteği de bulunuyor. Yani NVIDIA’nın Reflex artısıyla beraber monitör, mouse tıklamalarında gecikmelerin en aza indirilmesini sağlıyor ve haliyle oyunlarda, oyunculara ek bir avantaj sunulmuş oluyor.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 36

Uyumlu olan ekipmanları kullanarak, Reflex teknolojisiyle gecikme sürelerini minimum seviyelere düşürebiliyorsunuz. Bunun için Reflex destekli mouse modellerine ihtiyacınız olacak. ASUS markasının destekli olan modellerini de hemen aşağı ekliyoruz.

ASUS ROG Swift PG27AQN 1
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 37

ASUS ROG Swift PG27AQN Monitörde Reflex Nasıl Açılıyor?

Monitörde Reflex teknolojisini nasıl aktif edeceğinizden de kısaca söz edelim.

  • Monitörün arkasında yer alan tuş üzerinden NVIDIA Reflex Latency Analyzer’ı aktif ediyorsunuz.
  • Sonrasında destekli olan mouse modelini monitörünüze bağlıyorsunuz.
  • Monitörden gelen kabloyu da anakartınıza takacaksınız.
ASUS ROG Swift PG27AQN 5
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 38

Bu şekilde bağlantıyı yaptığını zaman Reflex teknolojisini aktif olarak kullanmış olacaksınız. Tabii ki şunun tekrar altını çizmek istiyorum ki Reflex teknolojisini destekleyen ekipman kullanmanız şart. Videodan, Reflex ile elde edilen sonuçları görebilirsiniz.

ESport Çift Modu

ASUS ROG Swift PG27AQN monitörde dikkat çeken bir diğer önemli özellik çift ekran modu. Normalde monitör 27 inçlik bir panelle geliyor. ASUS, espor oyuncularının biraz daha küçük ekran kullanmak alışkanlıklarını da göz ardı etmek istememiş.

Monitöre eklenen mod sayesinde, istenildiği durumda ekranı 25 inç diyagonal boyuta çekebiliyorsunuz. Kullanabileceğiniz modları da hemen aşağı ekliyorum.

ASUS ROG Swift PG27AQN 17
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 39
  • 25 inçlik görüntü 1920 X 1080 piksel
  • 25 inçlik görüntü 2368 X 1332 piksel
  • 27 inçlik görüntü 2560 X 1440 piksel

Ekranın Sunduğu Diğer Tüm Teknolojiler

Gelelim küçük ama etkili teknolojiler köşesine. Burada da özellikle oyuncu monitörlerinde aradığımız artılar karşımıza çıkmakta. Kısa kısa bunlardan da söz edelim.

Göz Koruması: Ekranda hem ultra düşük mavi ışık teknolojisi hem de titreşimsiz görüntü teknolojisi var. Bu sayede ekran uzun kullanımlarda oluşabilecek göz yorgunluğunu da en aza indiriyor.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 40

Hazır Oyun Modları: Ekranda oyuncuların işini kolaylaştıracak olan hazır görüntü modları da bulunuyor. G-sync espor, yarışma, sinema, RTS/RPG, FPS, sRGB gibi hazır modlar arasından seçim yapıp hızlı ayarları kullanabiliyorsunuz.

GamePlus Menüsü: Kimilerine göre hile menüsü olarak da değerlendirilen GamePlus menüsü, oyunlarda kullanabileceğiniz ek artılar sağlıyor. Ekrana zamanlayıcı ekleme, FPS sayacı ekleme, kronometre ekleme, hizalamayı gösterme crosshair ekleme gibi artılar sunuluyor. Oyunlarda öne geçmenizi sağlar mı derseniz bence sağlar.

ASUS ROG Swift PG27AQN
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 41

ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör için Testler

Teknik özellikleri, tasarımda gördüğümüz detayları anlattık. Şimdi sıra geldi bazı önemli testlerin sonuçlarından söz etmeye. Tabii ki ekranı test etmeden bırakmak olmazdı. 😊

Black Uniformity Test

Monitörün siyahları ne kadar doğru bir şekilde yansıttığını gösteren önemli testlerden biri. Bu testle beraber ışık huzmeleri sorunu var mı yok mu görebiliyorsunuz. ASUS ROG Swift PG27AQN, testten başarıyla geçti diyebiliriz. Ekranın panel kalitesinin de gayet iyi olduğunu buradan anlayabiliyoruz.

asus monitor black uniform
Dünyanın En Hızlı 2K Monitörü: ASUS ROG Swift PG27AQN Monitör İncelemesi 42

Ghosting Testi

Diğer önemli testimiz ise Ghosting testi. Görüntülerde kaçma var mı yok mu buna baktığımız testte, ASUS’un ekranının gayet başarılı sonuçlar aldığını söyleyebiliriz.

Son Sözler ve Genel Değerlendirme

Bir incelememizin daha sonuna geldik. ASUS’un üründe ne kadar iddialı olduğunu da görmüş olduk. Dünya’nın en hızlı 2K panelli oyuncu monitörü unvanına yakışacak, amaca hitap eden özellikler sunulmuş. Özellikle espor oyuncular için ekranın önemli avantajlar sağladığını söylemek lazım.

Bunun yanında espor odaklı olmasına karşın pivot özelliklerinin de eksiksiz bir şekilde yer alması, yine artı noktalardan biri. Test sonuçlarımıza bakacak olursak, bahsedilen Fast IPS panel de isteneni veriyor diyebiliriz.

ustun performans tasarim odulu
Artıları Eksileri
2K’da 360 Hz.Dahili hoparlör yok. En azından basit bir ses sistemi olabilirdi.
Ultra FAST IPS panel ve renk gamutları çok iyi.Fiyatı Yüksek. Kolay ulaşılabilen bir model değil.
Panel kalitesi hissedilir derecede güzel. 
Tasarım dikkat çekici ve şık duruyor. 
NVIDIA GSYNC ve Reflex desteği hissedilir avantaj sağlıyor. 
Tüm pivot hareketleri mevcut.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler