Cumartesi, Nisan 20, 2024

ASUS ROG Theta 7.1 Kulaklık İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, kulaklarınızın pasını silecek ASUS ROG Theta 7.1 kulaklık incelemesi gerçekleştiriyoruz.

PC sektörünün en iyi üreticilerinden ASUS, donanım yanında oyuncu ekipmanlarına da son dönemde ağırlık vermiş durumda. Republic of Gamers serisine dahil edilen bu yeni ekipmanlardan sonuncusu, ofisimize konuk olan ROG Theta 7.1 oyuncu kulaklığı oldu. Artısı eksisi ile incelediğimiz ürünün tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.

Tasarım

ASUS ROG Theta 7.1 kulaklığın incelemesine her üründe olduğu gibi kutusu ile başlıyoruz. Oldukça şık bir tasarıma sahip olan ROG Theta 7.1’in kutusu, siyah ve turuncu renkleri ile dikkat çekiyor. Kutunun üzerinde kulaklığın resmini hemen altında ise öne çıkan özelliklerini görüyoruz.

asus rog theta 001

Ürünü kutusundan çıkardığımızda ise kulaklığın kendisine ek; iki adet ek kulaklık yastığı, jack uçlu mikrofon, iki tarafı da jack uçlu kablo, USB Type-C kablosu ve kullanım belgeleri çıkıyor. Kutuda gelen ek kulaklık yastıkların tamamen kumaş olduğunu belirtelim. Ürüne takılı olan yastıkların ise iç kısımları kumaş üst kısımları deri olarak hazırlanmış.

ASUS ROG Theta 7.1 kulaklığı ilk elimize aldığımızda kulaklığın oldukça büyük olduğunu hissettik. Benzer modellerden daha yapılı olan kulaklık, yarım kiloyu geçen ağırlığı (650g) ile bu alanda da farkını koyuyor. Mat siyah yapıda olan ROG Theta 7.1,  düz bir tasarım dili kullanıyor. Kulaklığın tasarımını etkileyen tek şey, hoparlörlerin hemen üzerinde bulunan alüminyum alaşımlı metal alanlar olmuş. Ayrıca hoparlörlerin dış bölümlerinde RGB aydınlatmalı ROG logosu olduğunu söyleyelim. Bunun haricinde dikkat çekici farklı bir detay görünmüyor.

asus rog theta 004

ROG Theta 7.1’in malzeme kalitesine bakacak olursak sert plastikten imal edilmiş dış iskelet görüyoruz. Kullanılan plastik her ne kadar sert olsa da, esnek yapısı sayesinde bir kulaklık için olması gereken düzeyi kullanıcıya sunuyor. Öyle ki kulaklığı bükmeye çalıştığınızda kırılacakmış hissi yaşamıyorsunuz. Konfor tarafında ise üst kemerin altında konumlandırılmış yumuşak bir baş süngeri görüyoruz. Ne sert ne hafif yapıda olan bu malzeme kulaklık yastıkları gibi hibrit terletmeyen kumaştan imal edilmiş. Ayrıca kulak yastıklarının ön kısımlarında gözlük kullananlar için baskıyı azaltan yumuşak bir alan oluşturulmuş.

asus rog theta 005

Kullanım noktasında kulaklığın üzerinde bir adet PC yada telefon kullanımı için değiştirilebilen anahtar ve ses seviyesini ayarlayabildiğini sonsuz döngüye sahip olmayan potasyometre tekerlek bulunuyor. Kablo üzerinde herhangi bir kontrolcü barındırmayan kulaklığın mikrofon kısmı ayrılabilir yapıda.

Teknik Detaylar

ASUS ROG Theta 7.1 kulaklığın tasarımı ile birlikte teknik tarafta dikkat çeken önemli özellikler görüyoruz. Bu alanda kulaklığın yastıklarını yerlerinden çıkardığımızda bizleri kulaklığın asıl performansını sunacak olan dört adet sürücü karşılıyor. Sürücüler her iki kulak alanında da dörder adet yerleştirildiği için toplamda sekiz adet sürücüye sahip olunduğunu söylemek çok daha doğru olur. Dolayısı ile ürünün adındaki 7.1 ibaresi, bu sürücülerle gerçek 7.1 surround ses sunulduğunu bizlere ifade ediyor.

asus rog theta 003

ROG Theta 7.1, toplamda sekiz adet sürücüye sahip demiştik. Sürücülere yakından baktığımızda ASUS, rakip ürünlerin aksine sürücü sayısını düşürmüş ve bu sürücüleri çalışacakları pozisyona göre konumlandırmış. Tek kulak tarafında sürücülere baktığımızda üç sürücünün 30mm, tek sürücünün ise 40mm ölçüde olduğunu görüyoruz.

Sürücülerin konumlandırılmaları da büyük sürücüden saat yönüne doğru sırayla; ön kanal, yan kanallar, merkez kanal ses ve arka kanal olarak ayarlanmış. ASUS, bu tasarımın diğer 7.1 kanal ses sunan kulaklıklara kıyasla bass seslerinin kaybolmasını önlediğini aktarıyor. Üstelik sürücülerin net olarak ayrılmasının da ses konumunun çok daha iyi şekilde fark edilmesinin sağlandığı belirtiliyor.

asus rog theta 008

ROG Theta 7.1’in sürücü özelliklerine bakacak olursak manyetik neodimyum malzeme görüyoruz. Özellikle ASUS anakartlarda gördüğümüz ses çözümü Essence imzasını taşıyan sürücüler, 32 ohm empedans seviyesi sunuyor. ASUS aynı zamanda gerçek 7.1 ses deneyimini daha etkin yaşatabilmek için kulaklık içerisine Hi-fi ESS 9601 Quad AMP amfi ve 7.1 DAC dahil etmiş. Böylelikle kulaklık sadece oyun ortamında değil, çok kanallı film içeriklerinde de gerçek sinema deneyimini vaat ediyor.

Kulaklığın iddialı olduğu diğer nokta ise mikrofon performansı. Bu alanda da yapay zeka gürültü engelleme özelliğinden güç alan ROG Theta 7.1, ayrılabilir tek yönlü bir mikrofona sahip. Mikrofon -40 dB ± 3 dB hassasiyete sahip ve 100 ~ 12000 Hz frekans tepkisi ile çalışıyor. Performans başlığında da kulaklığın mikrofon performansından sizlere bahsedeceğiz.

asus rog theta 006

Öte yandan platform ve yazılım alanında da ASUS, ROG Theta 7.1 için geniş kapsamlı destek sunuyor. Platform tarafında PC, PS4, Nintendo Switch ve akıllı telefonlar ile uyumlu çalışan kulaklık, yazılım tarafında da ASUS Armoury Crate‘den güç alıyor. Yazılım sayesinde kulaklığın hem 7.1 özelliklerini, hem kullanım senaryolarına uygun ekolayzer ayarlarını hem de aydınlatma özelleştirmelerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Yazılım tarafında gerçekten dolu bir destek sunulmuş.

Kullanım ve Ses Performansı

Geldik ASUS ROG Theta 7.1 kulaklığın kullanım testlerine. Yaklaşık 1.5 aydır ofisimizde aktif olarak kullandığımız ROG Theta 7.1, genel itibari ile olmuş diyebileceğimiz bir ürün. Ses kalitesi ile başlayacak olursak 7.1 sürücüler, gerçekten de işini hakkıyla yapıyor ve hem oyun oynarken hem müzik dinlerken hem de film izlerken farkı sizlere hissettiriyor. Sesler son derece net, basslar son derece tok ve izolasyon o denli sağlam. Özellikle CS:GO gibi rekabetçi bir oyunda bu kulaklıkla rakiplerin seslerini nokta atışı duyabiliyorsunuz.

asus rog theta 007

Konfor kısmında kulaklığın hibrit kumaştan üretilmiş yastıkları olduğundan bahsetmiştik. Kulaklık uzun süreli kullanımlarda terlemeye ciddi oranda dirense de ağır yapısı sebebiyle artan baskı, terlemeyi kaçınılmaz kılıyor. Yine de kullanım süresi, rakip birçok modele göre çok daha uzun seviyelerde. Mobil tarafta ise kulaklığın hareket halinde kullanılması çok da iyi sonuç üretmiyor zira ağır yapıda olan kulaklık bir süre sonra kullanıcıyı yorabiliyor. En iyi deneyimi elbette sabit durduğumuz zamanlarda aldık.

asus rog theta 009

Son olarak mikrofon performansından da söz edelim zira bu kulaklığın mikrofonuna bayıldık. Yapay zeka destekli gürültü engelleme özelliği gerçekten çok başarılı çalışıyor. İnşaat ortamında çalışan bir dozerin yanında bile gürültüyü engelleyip sesinizi net şekilde alabilen bu mikrofon, şimdiye dek gördüklerimiz arasında en iyisi olabilir. Tabi kayıt performansı için bu kadar iddialı yorum yapamıyoruz zira ses kaydında mikrofon sesi zaman zaman robotlaştırabiliyor. Ancak yine de çok kötü bir kayıt yaptığı söylenemez.

Hocanın Yorumu

Şimdiye dek anlattıklarımız aslında yorumumuzu da inceden belli etmiş oldu. ASUS ROG Theta 7.1, son derece başarılı bir oyuncu kulaklığı olmuş. Üzerinde taşıdığı sekiz sürücü ile gerçek 7.1 surround hissini sizlere sonuna kadar yaşatan bu kulaklık, yapay zekanın gücünü kullanarak mikrofon tarafında da muazzam işler başarıyor. Evet kulaklık biraz ağır ve bu ağırlık uzun süreli ve hareket halindeki kullanımları biraz etkiliyor ancak sunulan performansa baktığımızda bu durumun kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

üstün performans editör onaylı ödülü etiket

ASUS ROG Theta 7.1; rekabetçi oyunlarda fark yaratmak isteyen, ev sinema sistemini kulaklarında taşımak isteyen kullanıcılar için güçlü bir alternatif olabilir. Her ne kadar ülkemiz pazarında 3000 TL bandında bir fiyat etiketine sahip olsa da, bütçesi olanlar için tercih edilebilir bir kulaklık diyoruz ve yazımızı sonlandırıyoruz.

Ürünün detaylı testlerini içeren video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler