Cuma, Nisan 19, 2024

Corsair H115i Elite Capellix Sıvı Soğutucu İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, Corsair H115i Elite Capellix sıvı soğutucu incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Kasa, kulaklık, RAM, hava ve sıvı soğutma sistemleri gibi PC ekipmanları tarafında adını sıklıkla duyduğumuz Corsair, ürün gamını genişletecek yeni bir ürün ile karşımıza geliyor. Bu kez yeni nesil bir sıvı soğutma modeli sunan marka, H115i Elite Capellix adını verdiği sıvı soğutucusu ile ofisimize konuk oldu ve bizlerde deneyimlerimizi sizler için derledik.

Dilerseniz lafı uzatmadan Corsair H115i Elite Capellix sıvı soğutucusu bizlere neler sunmuş yakından bakalım.

Kutu İçeriği ve Tasarım

Sistem ekipmanlarında Corsair bildiğiniz gibi birçok ürünü ile pazarı ciddi şekilde domine ediyor. Bu anlamda sunduğu ürünlerle kendi imajını oturtan firma, yeni H115i Elite Capellix soğutucusunda da alıştığımız Corsair imajını sürdürüyor. Ürün, Corsair’in standart kutu tasarımı haline gelen siyah ve sarı şık kutusu ile geliyor. Kutu üzerinde ürünün resmini ve öne çıkan özelliklerini görüyoruz.

corsair h115i capellix 001

Kutuyu açtığımızda ise oldukça zengin bir içerik ile karşılaşıyoruz. Bu bağlamda kutu içerisinden Corsair H115i Elite Capellix sıvı soğutucu; radyatör, fan kontrolcüsü, AMD ve Intel işlemciler için gerekli montaj aparatları, ikinci işlemci levhası, montaj vidaları, iki adet 140mm fan ve kullanım belgeleri çıkıyor.

corsair h115i capellix 002

Genel olarak tasarım hatlarına baktığımızda siyah teması ile önceki modellere benzer bir görüntü sunan H115i Elite Capellix, ufak bir ayrıntıda önceki modellerden sıyrılıyor. İşlemci ile temas eden soğutucu bölümü, artık yuvarlak değil köşeli bir tasarıma geçiş yapmış. Bu tasarımın daha şık ve asil durduğunu söylemeliyiz.

corsair h115i capellix 009

Diğer yandan hortumlarda yine güçlendirilmiş örgülü bir yapı görüyoruz. Tasarım noktasında Corsair, kullanıcıya özelleştirme alanında ek bir parça daha sunmuş. Kutu içerisinden gelen ikinci cam kapak sayesinde görünümde ufak bir değişiklik yapmanız mümkün. Ürünle takılı olarak gelen kapak siyah yapıdayken ikinci kapak daha şeffaf bir yapıya sahip. Bu kapak, RGB aydınlatmayı daha fazla öne çıkarmak isteyenler için iyi bir eklenti olmuş.

Corsair H115i Elite Capellix, üç farklı radyatör boyutuna sahip. 240mm, 280mm ve 360mm olarak sıralanan bu radyatörler, kullanıcı zevk ve ihtiyacına göre kullanılabiliyor. Radyatörler, alüminyum malzemeden sık ve örgülü olarak imal edilmiş. Elle tutulduğunda sağlamlık ve kaliteyi hissettiren radyatörler, Corsair’in söylemine göre en az beş yıl boyunca sorunsuz çalışabiliyor.

corsair h115i capellix 003

İşlemci ile temas eden levhaya baktığımızda mühendislik alanında önemli bir tasarım farklılığı sunan bu levha, inç başına 128 mikro yüzey kanalından oluşuyor. Ayrıca suyun akışkanlığının artması için ekstra bir kanala da sahip. Bu detaylar, işlemciyi soğutmak için levhada dolaşan suyun çok daha fazla alana farklı noktalardan temas etmesini sağlıyor ve soğutma performansını üst düzeye çıkarıyor.

corsair h115i capellix 005

Tasarım detaylarının en önemli noktası fanlarda Corsair, ML RGB serisi iki adet 140mm fanını üründe kullanıyor. Fanlar, RGB aydınlatmaya sahip ve kutu içerisinde gelen fan kontrolcüsüne bağlanarak yazılımsal olarak aydınlatma özelleştirmelerini sağlayabiliyor.

Kurulum noktasında da son derece kolay bir montajlama sunan ürün; fanların radyatöre, soğutucu levhanın da işlemci bölgesine vidalanması ile çok basit bir şekilde tamamlanıyor. Dolayısı ile eski nesil sıvı soğutucuların sunduğu karmaşık montajlamalar bu soğutucuda bulunmuyor ki bu da ürüne artı puan getiren etmenlerden biri.

corsair h115i capellix 004

Ürün ile ilgili dikkatimizi çeken ve tek olumsuz yön olarak görünen noktanın radyatör ve RAM çakışması olduğunu belirtelim. Eğer radyatörü, kasanızın üst bölümüne takacaksanız, RAM’lerinizin yüksekliğine dikkat etmeniz gerekebilir. Biz soğutucuyu Corsair’in 4000D model kasasında Corsair Vengeance RGB PRO model RAM ile birlikte kullanmamıza rağmen bu sorunu yaşadık. RAM’ler yüksek profil olduğundan radyatör ile temas etti ve kurulumu düşük profil farklı RAM’ler ile sürdürdük.

corsair h115i capellix 006

Dolayısı ile bu alanda kasanızın iç hacmine ve RAM’lerinizin boyutlarına dikkat etmeniz gerekebilir.

Teknik Detaylar ve Soğutma Performansı

Corsair H155i Elite Capellix, teknik tarafta da güçlü özellikler sunuyor. Tasarım noktasında çok fazla dikkate değer şey görünmese de, teknik tarafta son derece önemli detaylar bizleri karşılıyor.

Öncelikle sıvı soğutucunun son derece sessiz bir yapıya sahip olduğunu aktaralım. Corsair, son soğutma ürünlerinde zaten gürültü seviyelerini bir hayli aşağı çekmeyi başarmıştı. Sıvı soğutucu tarafında da bu alana kafa yoran firma, H115i Elite Capellix modelinde çözüme ulaşmış görünüyor.

corsair h115i capellix 008

Corsair, bu sıvı soğutucu modelinde iki bölüme odaklanmış ve gürültü düzeyini en aza indirmeyi hedeflemiş. İlk detay, sıvı soğutma pompasında bulunuyor. Pompa, en yüksek pompalama esnasında bile 20 dB seviyesini geçmiyor. Bunun için özel bir santrifüj yapısı kullanan firma, düşük sesin yanında dakikada 1 litreye yakın (0.82l) pompalama ile soğutma performansını da arttırabilmiş.

Ses düzeyini en aza indiren bir diğer parça elbette fanlar. ML RGB fan serisi, zaten standart hava soğutma tarafında da rakiplere kıyasla son derece sessiz çalışabilen fanlardan. Bu tarafta da manyetik rulman teknolojisi kullanan fanlar, standart bilyalı modellere göre daha az titreşim ve daha az gürültü üretiyor. Bu sayede fan gürültüsü 35 dB seviyesini aşmıyor. Ayrıca Corsair, fanlara kazandırdığı sıfır modu ile düşük sıcaklıklarda fanları durduruyor ve tam sessizlik sağlanabiliyor.

corsair h115i capellix 007

Fanların dönüş hızlarına baktığımızda 2000 RPM seviyesini görüyoruz. Bu dönme hızı sayesinde fanlar 97 CFM oranında hava akışı oluşturabiliyor ve sıvıyı en hızlı şekilde soğutabiliyor. Elbette fanlar sürekli olarak bu hızda çalışmıyor. Corsair, kendi ürün yazılımı olan iCUE ile kullanıcıya tüm kontrolü devrediyor.

iCUE yazılımı üzerinden kontrol edilebilen H115i Elite Capellix, RGB aydınlatmalar ile birlikte kullanım senaryolarına yönelik özelleştirmeler de sunuyor. Bu alanda yazılım dört farklı moda sahip; Sessiz, Dengeli, Performans ve Sıfır RPM. Ayrıca fanların anlık çalışma hızı, işlemci sıcaklığı gibi diğer temel bilgiler de iCUE ile görüntülenebiliyor.

corsair h115i capellix 012

Sistemde iCUE uyumlu RAM ya da farklı donanımlar varsa, yine bu yazılım aracılığı ile RGB aydınlatma senkronizasyonu sağlayabiliyorsunuz. Birbirinden farklı efektleri tam senkron çalıştırabilen iCUE, bu alanda H115i Elite Capellix’i de son derece dinamik bir hale getiriyor.

Gelelim Corsair H115i Elite Capellix soğutucunun soğutma performansına. Bildiğiniz gibi stres testlerimizi OCTT yazılımı aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda AMD Ryzen 3800X model işlemci ile test ettiğimiz Corsair H115i Elite Capellix, 18 dakika süren stres testinden son derece başarılı ayrıldı.

corsair h115i capellix 010

Yaptığımız 18 dakikalık tam yük stres testinde işlemcimiz, en az 45 derece en yüksek 75 derece ve ortalama 67 derece sıcaklık değerlerini gördü. Bu değerlerin son derece başarılı olduğunun altını çizmek gerek. Öte yandan soğutucuyu oyun oynarken de test ettik. Bu tarafta da soğutucu, ortalamada işlemciyi 56 derecede tuttu. Zaman zaman sıcaklığın 66 derecelere çıktığını görsek de, artan ısı ile birlikte hızlanan fanlar ısıyı normal seviyelere çekmeyi başardı.

Hocanın Yorumu

Sonuç olarak Corsair H115i Elite Capellix, gerek mühendislik gerekse de tasarım tarafında yine Corsair’e yakışır bir ürün hazırlamış. Düşük gürültü seviyesinin yanında güçlü soğutmayı tam uyumlu RGB havası ile sunan Corsair, sunduğu yüksek soğutma performansı ile takdirimizi kazandı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşadığımız tek sorun RAM ile radyatörün çakışması oldu. Dolayısı ile ürünü satın almak isterseniz bu detayı gözden kaçırmayın deriz.

üstün performans editör onaylı ödülü etiket

Corsair H115i Elite Capellix, üst sınıfta konumlandırılabilecek güçlü bir sıvı soğutucu olmuş. Henüz ülkemizde resmi olarak satışa sunulmayan ürünün yurt dışı satış fiyatının 169 Dolar olduğunu belirtelim. Yakın zamanda ülkemiz için de satışa girecek olan ürünün TL cinsinden fiyatı ise henüz belli değil.

İncelememizi sonlandırırken ürüne ait detaylı video incelemesine yazının başından ulaşabileceğinizi, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabileceğinizi hatırlatalım. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

16 YORUMLAR

  1. Öncelikle incelemeniz için teşekkür ediyorum. Fakat aklıma takılan bir soru oldu. Bazı aio sıvı soğutmalarda olduğu gibi (örneğin nzxt kraken z63,z73) atx anakartlarda bulunan 4 ram yuvasından en içtekini bloke etme gibi bir durum söz konusu mu?

    • Merhaba,

      Evet videoda anlatıyoruz hatta. Baştaki RAM slotuna baskı yaptı. Zira yüksek profil RAM kullanırsanız değiyor. Low profil RAM’lerde problem oluşmadı.

    • gskill tridentlerin yüksek ram olması lazım, 4000D ve 4000X aynı boyutta kasalar bende de 4000X var o yüzden corsair vengeance lpx aldım değmesin diye.

  2. Merhaba,

    Size iki soru sormak istiyorum. Test sırasında iCue üzerinden hangi fan ve pompa ayarlarını kullandınız?
    İkinci sorum ise işlemci değerleri stok haliyle miydi? PBO ve CPB açık mıydı, herhangi bi undervolting işlemi yapılmış mıydı?
    4000D Airflow, h115i elite capellix ve ryzen 7 3800x ile sizin testinizdeki verimi alamadım malesef.

    • Merhaba,

      Fanlar performans modunda, iCue yazılımı üzerinden kontrolünü sağlıyoruz. İşlemci değerleri stok halde. Test yaparken BIOS üzerinden hiçbir oynama yapmıyoruz. Yapıldığı zaman alınan değerlerin ne yazık ki farklı çıkıyor olması sonuçları değiştiriyor.

  3. Cevapla yaptım fakat mesajım düşmedi,

    Şu an icue üzerinde quiet, balanced, extreme modları mevcut, bahsettiğiniz performance modunu göremiyorum. Extreme mod fanları ve pompayı tam hızda çalıştırıyor. Bu ayarı mı kullandınız acaba?

    • Evet doğrudur bir de isterseniz BIOS üzerinden fan ayarlarına girerek full speed seçeneğini aktif edin. Zira kontrolcüye bağlamadıysanız fanları anakart üzerinden kontrol ediyor olabilir.

      • Fanlar ve Pompa Commander Core’a bağlı, iCue üzerinden ayarlayabiliyorum.

        Soğutucu normal halinde gayet sessiz çalışıyor, inceleme de sessiz çalıştığını söylemişsiniz, extreme mod için geçerli değil sanırım söyledikleriniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler