Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Baba Kule Yok: Restorasyon Sürecine Giren Kız Kulesinin Kaybolduğu İddiası için Resmi Açıklama Geldi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

İstanbul, kültürel açıdan çok zengin bir şehir ve bu şehrin ikon haline gelen yapılardan bir tanesi ise Kız Kulesi. Geçtiğimiz akşam sosyal medyaya ışık hızında inen bir haberde restorasyon sürecine giren Kız Kulesi’nin çalındığına/kaybolduğuna/yok edildiğine ve hatta yıkıldığına dair birçok iddialar atıldı ve kamuoyu birbirine girdi.

Kız Kulesi, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip köklü bir kule ve yıllar içerisinde onlarca defa yangın ve eski parça sebebi ile onarıldı. Yakın dönemde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kulenin sahip olduğu ahşap iskeletinin yenilenmesi sebebi ile restorasyon çalışması başlatıldı.

“Kule restorasyon çalışması sırasında yıkıldı ve bunu halktan saklıyorlar!”

kiz kulesi restorasyon
Baba Kule Yok: Restorasyon Sürecine Giren Kız Kulesinin Kaybolduğu İddiası için Resmi Açıklama Geldi! 3

Restorasyon sürecine girdiği tarihten bu yana gözden ırak hale gelen Kız Kulesi için geçtiğimiz akşam vakti üzeri internete bir takım video görsel yüklenerek Kız Kulesi’nin yıkıldığı, yok edildiği, çalındığı ve hatta kaybolduğu belirtilmişti.

Konu hakkında herkes bir şeyler söylerken tabi ki de resmi ve ilgili makamlardan açıklamalar beklendi. Resmi kurumlar bu iddiaları yalanlarken resimler ile de Kız Kulesi’nin yerinde durduğunu kanıtladı ve neden orada yokmuş gibi göründüğünü de izah ettiler.

İskele dışındaki örtüden Kız Kulesi’nin gözükmeme sebebi açıklandı:

kiz kulesi restorasyon 2
Baba Kule Yok: Restorasyon Sürecine Giren Kız Kulesinin Kaybolduğu İddiası için Resmi Açıklama Geldi! 4

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından resmi Twitter hesapları üzerinden yapılan açıklamada, restorasyon sürecine dahil olan iskelet onarımı sebebi ile kulenin külah kısmının söküldüğü belirtilerek şu sözler dile getirildi:

1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler tüm halkımızla paylaşılmaktadır.”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de konuya kayıtsız kalmadı ve konu hakkında şu sözleri beyan etti: “Restorasyon, sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahir Polat’ta konu hakkındaki açıklamalara katılarak şu sözleri paylaştı: “Kültür Bakanlığı Kız Kulesi Restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır.”

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler