Cuma, Nisan 19, 2024

Bilgi Kütüphanesi Wikipedia Türkiye’de Neden Engellendi ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Wikipedia bu sabah ani alınan bir karar ile BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafınca erişim engeline tutuldu. Yani Wikipedia‘ya erişim sağlanamadığı gibi, neden mahkemenin böyle bir karar aldığı tüm Türkiye tarafından merak ediliyor.

Terör İçeriklerinden Dolayı Yasaklandı

Wikipedia.org web sitesine girmek istediğinizde yasağın altında bulunan neden biraz araştırıldığında pek çok parça yerine oturuyor. Şuanda Wikipedia üzerinde teröre destek veren içeriklerin bulunduğu ve aynı zamanda sitede Türkiye‘yi DAEŞ terör örgütü ile aynı zeminde gösteren pek çok içeriğin yer alması ve bunların kaldırılmaması nedeni ile mahkeme tarafından karar alındığı belirtiliyor.

Türkiye’de şuanda yetkililer tarafından Wikipedia‘ya dört talepte bulunulduğu gibi, ABD merkezli kuruluşun bu taleplerin hiçbirisine yanıt vermediği söyleniyor. Bu maddeler arasında ise;

* Wikipedia’nın Türkiye’de bir temsilcilik açması

* Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmesi

* Mahkeme kararını uygulaması

* Türkiye’ye yapılan karalama operasyonlarının bir parçası olmaması bulunuyor.

Zaten Wikipedia web sitesine erişmek istediğinizde ‘bu web sitesine ulaşılamıyor’ engeli ile karşılaşılıyor. BTK‘nın ‘site bilgileri sorgulama sayfası’ bölümüne giriş yaparak siteyi sorgulattığınızda ise mahkeme kararı bulunmaksızın ‘idari tedbir uygulanmaktadır’ şeklinde bir açıklama bulunuyor.

wikipedia yasaklandi

Önemli güncelleme: Şuanda Wikipedia sitesine erişim yasağı kaldırılmış gibi duruyor. Zira az önce siteye erişilemediği gibi, şimdi anasayfa ve diğer alt sayfayalara erişim sağlanabiliyor. BTK tarafından alınan ‘idari tedbir’ kararı belki de kaldırılmış olabilir. Onun dışında sitede yer alan terör içerikleri de kaldırıldığı söylentiler arasında.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler