Perşembe, Nisan 25, 2024

Bilim Adamları AIDS Virüsünü Vücuttan Yok Etmeyi Başardı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilim adamları önemli bir gelişmeye imza atarak milyonlarca AIDS hastasına umut ışığı oldu. Tıp, her geçen gün ilerlemeye devam ederken, en ölümcül hastalıklardan birisi olarak bilinen HIV virüsü (AIDS) yeni geliştirilen yöntem ile vücuttan silindi.

AIDS İçin Yeni Tedavi Yöntemi

Vücudun bağışıklık sistemini çökerten ve tekrar onarılmayı imkansız kılan HIV virüsü, her yıl 3 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Uzun yıllardır bu tehlikeli virüs için bilim adamları çalışmalarını devam ettirirken, CRISPR adını vermiş oldukları yeni deneyde kullanılan farenin genomlarından HIV virüslü DNA’ları tek tek çıkarttılar. Virüsten arınan fareler ise tekrardan yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam ettiler.

Yani bilim adamları artık (henüz insanlar üzerinde denenmese de) DNA‘lar üzerinden tek tek seçim yaparak hastalıklı yapıları vücuttan çıkartabiliyorlar. Konu şuanda Nörobiyoloji uzmanı olan Kamel Khalili’nin başında bulunduğu ekip tarafından yürütülüyor.

aids hastaligi tedavisi

İnsanlarda Nasıl Etkili Olacak ?

Araştırma aslında gen düzenleme olarak ilerlese de, tıpta bu yakında çığır açabilecek bir buluş olarak geçebilir. Zira canlıların DNA‘sını silebiliyor olmak, pek çok hastalığın ilerleyen dönemlerde de yok edilmesi anlamını taşıyor. Ancak her zaman bir risk vardır bilirsiniz. Şuanda testler fareler üzerinde yapılıyor olsa da, insanlarda da etkili olacağı anlamı taşımıyor.

Eğer testler başarılı bir şekilde tamamlanırsa, AIDS hastalığına yakalanmış ölümcül durumdaki kişilere bu tedavi yöntemleri uygulanabilir. Henüz gelecek için bir umut ışığı diyebiliriz. Şuanda testler yapılırken üç fare üzerinde başarılı bulunan testler, bir sonraki aşamada DNA‘ları silebilmek için nasıl daha hızlı hareket edilebilir bunun hesaplamaları yapılıyor.

aids hastaligi

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler