Çarşamba, Nisan 24, 2024

Bir Devrin Sonu: Cydia Satın Alımları Kapatıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

İlk iPhone ortaya çıktığından beri iOS ekosisteminde en çok sınırlılık eleştirilmişti. Her ne kadar Apple, bu sınırlandırmaları güvenlik temeline dayandırıyor olsa da, en yaygın adı ile bilinen Jailbreak uygulamaları bu sınırları ortadan kaldırıyordu. Ancak jailbreak sisteminin özellik mağazası Cydia, artık satın alımları devre dışı bırakıyor.

iPhone cihazlar ile fazla haşır neşir olanların bildiği, daha fazla kişiselleştirme ve çok sayıda sınırı ortadan kaldıran jailbreak sistemi bilindiği gibi illegal değil. Her yeni iOS sürümünde bulunan farklı açıklar yardımı ile kullanılan bu yöntem, her ne kadar şu sıralar pek kullanılamıyor olsa da, dünya genelinde azımsanmayacak derecede kullanıcı tarafından tercih ediliyor.

Jailbreak kısaca, orijinal iOS yazılımı içerisinde bulunan bir açığı kullanarak, sistemin derinliklerinde istediğiniz özelleştirmeleri yapmanızı sağlayan sistem olarak ifade ediliyor. Android tarafında uyguladığınız temalar; yazılımda olmayan çeşitli eklentiler ve hatta farklı kaynaklardan uygulama yükleme işlevleri, sistemin en bilindik özellikleri.

cydia satın alımları kapatıyor 2

Ancak Apple, her yeni iOS sürümünde kırılması güç bir yazılım ortaya çıkarttığından dolayı jailbreak gerçekleştirmek oldukça zorlaştı. Haliyle jailbreaklı cihaz sayısı da her geçen gün azalmakta. Bununla beraber jailbreak sistemi, kendi içerisinde saydığımız özellik ve eklentileri barındıran Cydia uygulama mağazasına sahip. Ancak Saurik adı ile bilinen mağaza yapımcısı, jailbreak sisteminde çok önemli bir karar alarak, mağaza satın alımlarını devre dışı bıraktığını açıkladı.

Buna göre hali hazırda jailbreak yüklü bir iOS cihazınız varsa, Cydia üzerinden yeni satın alımlar yapamayacaksınız. Ancak daha önce aldığınız eklentilere ulaşabilmeniz mümkün. Saurik, bu kararı almasının en büyük nedeni olarak sistemin artık kârlılıktan çok zarar getirmeye başlamasını ve sistem için eski heyecanının kalmadığını belirtiyor. Üstelik son zamanlarda mağaza içerisinde de zararlı bir açık olduğu belirtildi.

Jailbreak sisteminin temel yapı taşında alınan bu karar, alternatifler çıkmazsa yakın zamanda jailbreak uygulamalarının sona ereceğini gösteriyor. Zaten güncel iOS 12 için kullanılabilir olmayan jailbreak, kullanılabilir sürümlerde de tam stabil çalışmıyor. Muhtemelen yakın zamanda bu uygulama, kullanıcılar için nostaljik bir macera olarak kalacak.

Şahsi yorumum farklı cihazlarımda kullandığım jailbreak uygulamalarının artık üçüncü parti olmaktan çıkarılıp resmi Apple sistemi altında ve gerekirse ücretli olarak sunulması. Zira bu uygulama ile daha önce deneyimlemediğiniz kadar işlevsel bir iPhone deneyimi elde edebiliyorsunuz. Peki siz jailbreak hakkında ne düşünüyorsunuz?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler