Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Bu Sene Hangi Marka Ne Kadar Akıllı Telefon Sattı 2016 ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Malumunuz her sene akıllı telefon pazarında farklılıklar gözleniyor. Kimi zaman en çok tercih edilen firmalar kötü bir gidişat sergilerken, kimi zaman da beklenmeyen firmalar büyük ataklara kalkışabiliyor. Aslında 2016’nın birinci ve ikinci çeyreği de tam böyle bir yarışa sahne oldu. Hareketli geçen akıllı telefon pazarı, araştırmacı şirketlerin verilerine dayanarak sonuçlara bağlandı. Biz de yakın zamanda satışa sunulan amiral gemilerin ne kadar satış rakamına ulaştıklarını değerlendirdik.

Hangi Marka Ne Kadar Sattı ?

Artık insanlar akıllı telefonları ile yatıp kalkmaya başladı. Neredeyse her sene yeni bir akıllı telefon değiştirir hale geldik. Bu durum da akıllı telefon üreticilerinin ceplerini kabartmaya devam ettiği gibi, aslında hata yapmaya da zorluyor. Her ay firmalar “tahtımı koruyacağım” mantığı ile hareket ettiği için akıllı telefon üreterek piyasaya sürüyorlar. Ancak amiral gemi mantığında tabii ki belli periotlarda üretimler sağlanıyor. Örnek  olarak Samsung’un Galaxy Note 7 cihazlarında yaşanan patlama sorunları verilebilir.

Çeşitli araştırma şirketleri, yılın ilk çeyreği ve ikinci çeyreği olarak genel satış raporlarını yayınladılar. İlk çeyrek sonuçlarına baktığımızda ise Gartner’ın raporu toplamda 349,25 milyon akıllı telefonu işaret ediyor. IDC’nin raporuna baktığımızda ise en çok akıllı telefon satışı yapan Samsung’u işaret ediyor. Hemen ardından ise 51 milyonluk satışı ile Apple‘ın geldiği görülüyor. Üçüncü ve dördüncü basamaklarda Huawei ve Oppo geliyor.

akilli-telefon
2016 Birinci Çeyrek Akıllı Telefon Satış Raporu (Gartner)

 Global Satış: 349,25 milyon

❱ Samsung: 81,18 milyon

❱ Apple: 51,62 milyon

❱ Huawei: 28,86 milyon

❱ Oppo: 16,11 milyon

❱ Xiaomi – Vivo: 15,04 milyon

İkinci Çeyrekte Apple’ın Kaybı Var

Apple’ın iPhone 7 üretimi ne kadar satış rakamı ile dönüş yapar bilinmez ama, ikinci çeyrek raporlarına göre Apple’ın satış adedinin 11 milyon azaldığı görülüyor. Diğer bir dikkat çeken nokta ise Samsung’un bu çeyrek içerisinde Apple‘ın iki katı kadar akıllı telefon satmış olması.

2016 İkinci Çeyrek Akıllı Telefon Satış Raporu (IDC)

❱ Global Satış: 343 milyon

❱ Samsung: 77 milyon

❱ Apple: 40,4 milyon

❱ Huawei: 32,1 milyon

❱ Oppo: 22,6 milyon

❱ Vivo: 16,4 milyon

akilli-telefon-kullanicisi
Yıl Sonunda Satışlar Ne Olacak ?

Bu liste içerisinde HTC ve Sony gibi firmalar yer almadı gördüğünüz üzere. HTC 10‘un yılın ilk yarısındaki satış rakamlarına dair henüz net bir bilgi yer almasa da, bu telefonun yıl sonu satış rakamları için bir tahmin mevcut. TrendForce tarafından yapılan analize göre, yıl sonuda HTC sadece 1 milyonluk satış rakamına ulaşacak. Eğer bu rakam doğru çıkarsa, HTC gibi bir firmayı ne yazık ki tatmin etmeyecektir.

Yılın ilk yarısında iyi bir satış rakamı elde eden Huawei P9 için de bir satış rakamı mevcut. Huawei P9 ve P9 Plus modelleri için yıl sonuna kadar 10 milyonu aşkın bir satış rakamı tahminleri bulunuyor. Bir diğer tahmin ise Samsung’un yeni patlayan amiral gemisi Note 7’ye ait. Dünya genelinde patlaması ve firmanın telefonları geri çağırması ile ortaya çıkan zarar 1 milyon doları aşıyor. Bu da Note 7 satışlarında büyük bir engel teşkil ediyor. Toplanan verilere göre bu sene Samsung Galaxy Note 7 sadece 11 milyon satmış olacak. Tabii ki bunların içerisinden iadeleri de çıkartmak lazım.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler