PC Hocası‘ndan herkese selamlar, birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün Casper Nirvana X400 Laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.
Ülkemizin önde gelen bilgisayar üreticilerinden Casper’ın ürünlerine hız kesmeden göz atmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde oyuncular için geliştirilen Excalibur serisinin G900 modelini sizlere aktarmıştık. Bugün de oyundan çok ofis, öğrenci ve günlük kullanıcılara hitap eden yeni bir ürünle sizlerleyiz.
Dilerseniz sözü uzatmadan incelemeye geçelim ve Casper Nirvana X400 neler sunuyor hep birlikte görelim.
Tasarım
Casper Nirvana X400, geri dönüştürülebilir düz ve sade bir kutu ile masamıza geliyor. Kutu tasarımının sade olması esasen ürünün kategorisine de uygun şekilde düşünülmüş zira üst seviye bilgisayarlarda bu kutuların çok daha dikkat çekici hazırlandığını biliyoruz.
Kutuyu açtığımızda ise Casper Nirvana X400, şarj adaptörü ve kullanım belgeleri bizleri karşılıyor.
Nirvana X400’ü masamıza koyduğumuzda genel tasarım hatları itibari ile oldukça sade ve düz bir cihaz olduğunu görüyoruz. Renk tercihini siyahtan yana kullanan Casper, malzeme noktasında ise metal bileşenler kullanmış. Metal malzeme, ürünün dayanıklılık noktasında avantaj sağlarken aynı zamanda iyi bir kalite hissi de sunuyor.
Malzemeden bahsetmişken ürünün ağırlığına da değinelim zira ürün malzeme/ağırlık noktasında şaşırtıcı işler sunuyor. Toplam ağırlığı 1.29 kg olan Nirvana X400, taşınabilirlik noktasında zirveye oynuyor. Bu denli hafifliğin sağlanabilmesinin sırrı elbette donanımlar ancak tasarım noktasında da dikkat çeken noktalar mevcut.
Tasarımda dikkat çeken en önemli nokta laptopun incecik yapısı. Belirttiğimiz gibi bilgisayar metal bileşenler kullanıyor ve buna rağmen 1.29 kilogram ağırlıkla geliyor. Bu ağırlığa inebilmek için Casper, kasa tasarımında yoğunlaşmış ve cihazı 18.9mmlik ölçülere sığdırmış. Dolayısı ile neredeyse bir kitap kıvamında hazırlanan laptop, taşınabilirliği en iyi seviyelere çekmiş.
Tasarımla ilgili dikkat çeken bir diğer nokta, 180 derece eğimle çalışabilen kapak. Bu şu demek oluyor, ekranınızı kasa ile aynı hizaya getirebilir, dilediğiniz düzeyde kullanabilirsiniz. Özellikle sunum ortamlarında ekranı dik konuma getirip çevirebilme işi oldukça kullanışlı oluyor.
Casper Nirvana X400, mat siyah tasarıma sahip demiştik. Cihazın kapağında Casper logosu bulunuyor ve haricinde dikkat çekici bir detay bulunmuyor.
Klavye tasarımında ışıklandırmaya sahip olmayan cihaz, nümerik tuş takımı bulunmayan düşük profil tuşlarla geliyor. Touch padin ise nispeten daha geniş tutulduğunu görüyoruz. Taban kısmında ise düz bir tasarım geliştirilmiş ancak soğutma için gerekli kanallar da ihmal edilmemiş.
Cihazın sunduğu giriş çıkışlara bakacak olursak sol bölümde LAN girişi, micro-SD okuyucu, USB 2.0 yuvası, güç düğmesi ve mikrofonlu 3.5mm kulaklık jackı bulunuyor. Sağ bölümde ise bir adet Type-C yuvası, bir adet USB 3.2 yuvası, HDMI çıkışı ve güç girişi bulunuyor.
Esasen ofis kullanıcılarına yönelik bu tür bilgisayarlarda daha fazla USB girişi olmalı düşüncesindeyiz. Üstelik cihazda DVD okuyucu/yazıcının da olmaması göz önüne alındığında taşınabilir USB diskler için daha çok alan ayrılmalıydı. Ayrıca Casper’ın DVD okuyucusu bulunmayan cihazın yanında DVD diski göndermesi de biraz tutarsız olmuş. En azından taşınabilir USB disk ile sürücüler sunulabilirdi.
Teknik Özellikler
Casper Nirvana X400, teknik tarafta çeşitli özelleştirmeler sunan bir cihaz. Bu özelleştirmeler, cihaz içerisindeki bazı donanımların kullanıcı talebine göre değiştirilmesi ile ortaya çıkıyor. Yani satın alacağınız bir Nirvana X400 modelindeki donanımı kendinizin belirlemesi mümkün.
Ekran ile başlayacak olursak Casper, yeni cihazında 14″inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan bir ekran kullanmış. Panel yapısı olarak IPS panel tercih eden firma, renk noktasında son derece canlı ve göze hoş gelen performans sunuyor. Parlaklık alanında da 250nit parlaklıkla rakiplerinden sıyrılan ekran, Anti-Glare yapısı ile herhangi bir yansıma durumuna karşı da önemli başarılar elde ediyor.
Nirvana X400’ün kalbine indiğimizde 10. nesil Intel i7 işlemci ile karşılaşıyoruz. Model tarafında Core i7-10510U tercih edilen işlemci, temelde 1.80GHz, Turbo modunda ise 4.80GHz frekans hızlarına erişebiliyor. İşlemcinin sahip olduğu çekirdek sayısı 4 iken iş parçacığında bu sayı 8 olarak kaydedilmiş.
Casper, ofis ve günlük odaklı hazırladığı bu bilgisayarda herhangi bir ekran kartına yer vermemiş. Sahip olduğu işlemci içerisinde bulunan Intel UHD Graphics 620 grafik işlemcisi ile çalışan cihaz, kullanım amacının hakkını fazlasıyla verebilecek gücü sunuyor. Çalışma arasında biraz oyun oynamak isterseniz ise en düşük ayar ve çözünürlükte 30 FPS civarını alabilmeniz mümkün. Tabii bu oynadığınız oyunun kalitesine göre de değişebilir.
Bellek ve depolama tarafına geldiğimizde Casper, oldukça bonkör davranarak RAM alanında 32GB kapasiteli 2933MHz hızlı tek kanal DDR4 bellek kullanmış. Cihaz daha çok çalışma ortamında iş göreceği için tek kanal tercih edilmiş. Ancak dilerseniz boş bırakılan diğer kanalı doldurabilirsiniz.
Depolama kanadında ise Samsung imzalı 2TB kapasiteli M.2 SSD görüyoruz. Samsung Evo model tercih edilen SSD, 2000mb/s okuma ve yazma hızlarına ulaşabiliyor. Windows yükleme süresi ise yaptığımız testlerde 14 saniye olarak görünüyor. Başta da belirttiğimiz gibi bu donanımlar üzerinde değişiklik yapma imkanı kullanıcılara sunulmuş. Dilerseniz daha düşük RAM ve depolama tercih edebilir ve bütçeyi aşağı çekebilirsiniz.
Casper Nirvana X400’ün en dikkat çeken bir diğer noktası 10 saate varan pil süresi. Casper, bilgisayarda 3 hücreli 3175mAh polimer bir pil kullanmış. Harici bir ekran kartının olmaması ve i7 işlemcinin sunduğu tasarrufla birleşen bu pil, tek şarjda 10 saati görebiliyor.
Öte yandan cihaz üzerinde sesli ve görüntülü görüşmelere imkan tanıyan HD WebCam de bulunuyor. Kamera 1MP çözünürlükte olmasına rağmen baş ağrıtmayan bir performansa sahip. Bağlantı tarafında ise 400Mbps hızlara destek sunan ac standardı ve Bluetooth 5.0 teknolojisi bilgisayara dahil edilmiş.
Soğutma tarafında ise Casper, tek fanlı bir soğutma çözümü sunmuş. Fan, çift bakır ısı borusu ile doğrudan işlemciyi soğutuyor ve genel kullanımda hem serin hem de sessiz bir performans sunuyor. Ayrıca dilerseniz fan hızını yazılım aracılığı ile ayarlayabilmeniz de mümkün.
Hocanın Yorumu
Casper Nirvana X400, tasarım noktasında sade ancak iş yükü tarafında oldukça güçlü bir iş bilgisayarı hazırlamış. Özellikle hafif ve ince yapısı ve buna rağmen 10 saate varan pil ömrü ile taşınabilirlikte önemli bir performans sunan cihaz, özelleştirme imkanı ile de beğenimizi kazandı.
Cihazın tek eksik yanının bağlantı noktaları olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda daha fazla USB portu görmeyi beklerdik.
Özelleştirme tarafında RAM, depolama ve işletim sistemi seçeneklerinde tercih imkanı sunan Casper, bu tercihlere göre fiyat tarafında 5300 TL ile 15.000 TL arasında bir etiket sunuyor. Dolayısı ile bütçeye göre donanım tercihi ile fiyat/performans oranını belirlemek mümkün.
Casper Nirvana X400 incelemesini sonlandırırken, ürün ile ilgili görüş ve yorumlarınızı alt bölümden bizlere ulaştırabilir, ürün detaylarını içeren inceleme videosuna yazının başındaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Merhabalar ben de bu bilgisayardan aldım. Ama video izlerken yada bilgisayar açılırken değişiklik olabilir çok gürültülü bir fan sesi geliyor neyden kaynaklı olabilir bunu bilemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
selam abi bende aynIsInda istiyorum anca 2080 super yerine 2080 ti ram 128 olacaq kac para olur hepsi?
Harici HDD için slot var mıdır acaba onu göremedim ama
bende onu arıyorum ram takılır ama hdd bilemiyorum
hocam anakart cok basit marka diye haberler dönuyor bu da ilerki işlemlerde i5 8g ram bi urun birden fazla acık olması sorun olarak da cihazın 1-2 yıla sorun vermesıne neden olcagını ve cok dayanıklı bir urun uretilmedigi soz konusu acıkcası benim cok on yargım oldu .. sizin fikrniz nedir ..eski casperlara göre anakart kaliteli bi markadan değil mi .. ?
Eyvallah kardeşim, Allah Senden Razı Olsun.
pil süresi 10 saat diye casper in kendi tanıtımında olan bilgiyi test etmeden olduğu gibi veriyorsunuz.
sonra sizlerin yorumlarına güvenip yanlış yönlendirme yapıyorsunuz.
Ben test ettim. sadece ekran açık başka hiç bir işlem yapılmadan ve oldukça düşük ekran parlaklığında 100% den 10% e en fazla 6 saat sürdü.
standart kullanımda ise 3 saat.
Merhaba Kemal Bey, yorumunuza istinaden yazıyorum 1 sene sonradan. Ayrıca bu yorum diğer bütün kullanıcı ve müşterilere örnek olması açısından yazılmıştır. Ben Şubat 2020den beri yani 4 sene 10 aydır Casper c350 N5030 Pentium Silver kullanıyorum. (Birilerinin casper çöp, pentium işlemci 1 sene sonra çöp olacak, sürekli servise gideceksin demelerine rağmen bu cahillere aldırış etmedim) İlk alacağım zaman casper müşteri hizmetlerini arayıp bu bilgisayarın bataryası ne kadar gider diye sorduğ ve bana 6 saat dediler. İnşallah dedikleri gibidir hatta 5 saat gitse kafi diyerek aldım.
Yaz aylarında yüzde 40 ekran ışığında wifiye bağlı ms ofis programı ve internet tarayıcısı kullanımlarında defalarca test ettim. Yaklaşık 7 saat kullanımda yüzde 10 şarjı kalıyordu. Yani sabah 9 akşam 6 çalışma aralığında rahat götürmüş oluyordu. Şuan 4.5 senenin sonunda şarjı 5 saat gidiyor ki çok iyi. Benim eksik gördüğüm şey, ekran arka ışığının olmaması ve anakarta lehimli artırılamayan LPDDR4 4 gb ram oldu. Bu sebeple yaklaşık 3.5-4 sene hız bakımından sorunsuz kullandım. Ram artırılabilir olsaydı 3 sene daha ilk günkü hızında kullanırdım. Peki hangi durum bakımından yavaşladığını açıklayayım; benim watsappımda 15gblık veri var. bunu Wp webden açarken yavaş kalıyor ki bu benim için önemli bir durum. Ayrıca çoklu ms ofis kullanımlarında bazı programlar 10 saniye gecikmeli açılıyor. Onun haricinden İnternet tarayıcısından 20-30 sekmede dahi hiç sorun olmuyor. geçişler hızlı. Ama ilk günkü hızı için 8 gb ram olması gerekiyor.
Bu sebeple reklamlarında 10 saat diyen laptopun 3 saat gitmesi mümkün değil. Yani standart kullanımdan kastınız nedir anlayamadım? Ekran açık hiçbir işlem yapılmadan diyorsunuz ama bilgisayar arka planda işlem yapıyor. Siz yapamadığını sanıyorsunuz. Bu testi wifiye bağlı ofis programı ile internet tarayıcısını kullanarak yapar mısınız kaç saat sürecek? Benim merak ettiğim husus budur. Bu bilgisayarın (casper x400) klavye ışığının olmaması yine tek eksiği olabilir.
Bu arada diğer yorumlara istinaden Caspere kim kalitesiz diyorsa bilgisayardan anlamayıp Casperın 15-20 sene önceki halinden bahsediyordur. Ailemin tüm üyelerinde Casper var. Ve bu bilgisayarlar yerli marka diye alınmıştı. Bizim yerli marka takıntımız var. Muadili olan her şeyin yerli markasını tercih ederiz (Örn: Vestel, Arçelik, Beko, Togg, GM, İstikbal, pranha, everest). 10 senedir kullananlar dahil hiç kimsenin bilgisayarında (Casper c800, casper f800, casper c350) bir sorun olmadı. Sadece benim bilgisayarım artırılamayan ram sebebiyle ilk zamana göre biraz yavaş kaldı. Şuanda da düşündüğüm 14″ bilgisayarlardan biri Casper Z100, kesinlikle iyi bir bilgisayar. 2.5k ekran çözünürlüğü, typc hızlı şarj (birçok pcde typc olmasına rağmen buradan şarj olmuyor sadece veri aktarımı yapıyor), ince hafif pc, klavye arka ışığı, ddr5 ram, i5 veya daha üstü bir işlemci ve en önemlisi 10 saat süren batarya performansı.