Perşembe, Nisan 25, 2024

2015’de açık bularak Apple’dan ceza yiyen Çayan Temel şimdi 500 TL aldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Mersin’li Çayan Temel isimli 20 yaşındaki kardeşimiz geçtiğimiz günlerde Apple iPhone’da bir BUG buldu. BUG diyorum çünkü bazı haber siteleri bu durumu “Açık” olarak nitelendirmiş. Aralarında çok fazla fark var. Oraya birazdan geleceğim.

Çayan, iPhone Siri uygulaması üzerindeki bu Bug’ı firmaya iletti ve geri dönüş aldı. Ardından bir kaç gün içerisinde Apple kendisine dönüş yaparak IBAN numarası iletmesini talep etti. Olaylar da burada başladı.

“Açık değil BUG’dır.”

Pek çok haber sitesi hit alabilmek adına “TÜRK genç Apple’da AÇIK BULDU” gibi benzer başlıklar kullanabiliyorlar. Habere girdiğinizde ise hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz ne yazık ki. “Her haber sitesi böyle” demiyorum. Fakat özeti benden iyi biliyorsunuz. O yüzden çok girişmeyeceğim bu konuya. Biz ise doğru kaynağa DHA’dan ulaştık.

Öncelikle Çayan kardeşimizin bulduğu bir açık değil, BUG’dır. Açık bulacak olsaydı, emin olun her şey daha farklı olurdu. Zira Apple, ciddi açıkları bulan son kullanıcıları tabir-i caizse “paraya boğuyor.” diyebilirim. Aradaki ufak ince çizgiyi kaçırmamak gerek diye düşünüyorum. Ancak Apple Türkiye burada Çayan’ın yeteneğinden faydalanabilmek adına daha fazla bir destekte bulunabilirdi diye düşünüyorum. İster istemez “500 TL ne abi?” diyorsunuz eminim.

cayan temel iphone acik

Olay tamamen Arama yaparken Siri’yi kullanmak

Çayan Temel ise bu konulara yeteneği olduğu için çok güzel bir girişimde bulunmuş. Sonrasında Çayan; “iPhone’larda kullanılan sesli yardım sistemi Siri üzerinde normalde telefonla görüşme yaparken kullanamıyoruz. Fakat yaptığım denemelerden sonra arama yaparken Siri’yi açabildim. Ardından kişi ile ikili görüşmeler de yaptım. Sonra bu durumu Apple‘a bildirerek incelemeye alacaklarını belirttiler. Bir kaç günlük araştırmadan sonra yetkili kişiler ile telefon ve mail ile görüşme şansım oldu.” dedi.

Ardından IBAN numarasını Apple’a ileten kardeşimize 500 TL teşvik ödülü gönderilmiş. Mail üzerinden konuşmalarını yaparken, Apple kardeşimize ise şu dönüşü yapmış;

Merhaba Çayan Bey, süpersiniz! Bildirdiğiniz hata (bug) için tüm ekibimiz adına sizlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni güncelleme ile birlikte (IOS 13.2.2’den bahsediliyor) bulduğunuz sistem hatasına çözüm getirmiş durumdayız. Sizin için ise ufak bir sürprizimiz var. 200 TL ödülünüzü almak için lütfen bizlere IBAN, banka ve iletişim bilgilerinizi bu mail yolu ile bildiriniz.

apple ios 13 2 3

Çayan kardeşimiz ise DHA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Daha önceden telefon ile ücretsiz oyun arama yollarını arıyor, bulunca da şirketlere iletiyordum. Şirketler de gerekli önlemleri alıyorlardı. Şimdi ise bugüne kadar Apple’da 3, YouTube’da 2 ve e-devlet üzerinde 1 açık buldum. Bulduğum açıkları ise kimseye belli etmeden şirketlere ve firmalara gönderdim. Amacım firmaların ve şirketlerin açık görmemesidir. Apple ise benim mirasım oldu gibi bir şey. Apple’da hata var ve bunları keşfetmek benim için gerçekten çok kolay. Apple’dan kazandığım paraları ise sanırım bir yerlere bağışlarım.

cayan temel

Çayan 2015’de Apple’dan ceza yemişti

Mevzu 2015 yılına dayanıyor. Çayan’ın yaptığı açıklamaya göre o tarihte Apple‘ın çok farklı bir açığını bulmuş. Bu açık sayesinde limitsiz kredi transferi, uygulamaları satın almadan ücretli olan her şeyi ücretsiz alma gibi çok önemli bir açığı firmaya iletmiş. Fakat Apple olumlu dönüş yapmayarak, üstelik ceza vermiş. Cezanın ne olduğu konusunda ise Çayan bir detay iletmedi. Fakat gerçekten bulduğu bu açık, kötü niyetli kullanıcılar tarafından sistemi büyük zararlara uğratabilirdi. Neden ceza verdiklerini ise bu konuda tam anlamış değilim.

Kardeşimizi bu konuda tebrik etmek lazım. Sosyal medya hesabında da “Apple, YouTube ve E-Devlet’in Korkulu Rüyası” olarak yazması da dikkatlerden kaçmadı değil. Bu şekilde Türkiye’de ciddi gelirler kazanan pek çok kişiler var emin olun.

Fakat tek takıldığım nokta, yurt dışında bu tür açıklara (Bug) daha fazla destek veriliyor. Türkiye’de sadece 500 TL ile bırakılması sizler gibi benim de biraz zoruma gitti. Sonuçta bu açıkları kapatarak sorunsuz hale sistemler geliyor.

Sizin de başınızdan geçen böyle olaylar varsa, yorumlardan iletin. Anılarımızı tazeleyelim.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Merhabalar, ben Çayan Temel, Yazınız çok güzel olmuş, gerçekten çok teşekkür ederim ♥ Siz gibi destekleyenler olduğu sürece gerçekten çok mutlu oluyorum ♥ Bu konular hakkında bir görüşme, röportaj gerçekleştirmek isterim eğer sizde isterseniz, bana Instagram adresimden ulaşırsanız , İletişim bilgilerimi verebilir ve konuşabiliriz.

  2. “Bug” kelimesi Türkçe’de “gedik, açık” anlamlarına gelir. sizin dediğiniz şey vulnerability sınıfı için geçerli ona da “açık” değil “güvenlik açığı” deriz.. Türkçe’de “Bug” da açık anlamında kullanılır bir yanlışlık yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler