Cuma, Mart 29, 2024

Chrome 89 ile RAM Tüketimi Azalıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

İnternet devi Google, internet tarayıcısının bu ayın başlarında yayınlanan en son sürümü olan Chrome 89 ile yaptığı verimlilik iyileştirmelerini ayrıntılı olarak açıkladı. Tarayıcıyı Windows, macOS veya Android’de kullanmanıza bağlı olarak, Google, tarayıcının daha az kaynak kullanması, daha hızlı başlaması ve kullanıma daha duyarlı olacağı söyleniliyor.

Bu açıklamaların arasında özellikle iOS kullanıcıları için herhangi bir iyileştirmeden söz edilmesi de genel itibariyle son kullanıcıya yansıyacak büyük bir performans kazanımı olacağı söyleniliyor.

Net performans kazanımları işletim sistemine göre değişkenlik gösteriyor. Google, platformlar arasında ön plandaki sekme belleğini daha verimli kullanarak 100MiB (veya bazı sitelerde yüzde 20’nin üzerinde) geri kazanabildiğini ve macOS’ta arka planı nasıl kullandığına bağlı olarak bellek kullanımının yüzde 8’ine kadar tasarruf ettiğini söylüyor.

Google, macOS işletim sistemi tarafındaki bu iyileştirmelerin tarayıcının Energy Impact puanına yüzde 65’e varan oranda performans sağladığını ve Mac kullanıcılarının fan ve ısınma tarafında büyük bir performans elde ettiğini söylüyor.

ram yiyen chrome pc hocasi 1
Chrome 89 ile RAM Tüketimi Azalıyor! 3

Chrome ekibi, Windows ve Android’de bellek kullanımını daha da azaltmak ve tarayıcı yanıt hızını artırmak için daha fazla alanda daha gelişmiş bir bellek ayırıcı kullanıyor. Google, Windows’ta “tarayıcı sürecinde” yüzde 22’ye, oluşturucuda yüzde 8’e, ekran kartı tarafında yüzde 3’e varan “önemli bellek” tasarrufu gördüğünü ve genel tarayıcı yanıt hızının yüzde 9’a kadar iyileştirildiğini paylaştı.

Ayrıca, Google’ın yüzde 5 daha az bellek kullanımı, daha az kilitlenme, yüzde 7,5 daha hızlı başlatma, yüzde 2 daha hızlı sayfa yüklemesi ve yüzde 13 daha hızlı başlatma ile sonuçlandığını söylediği Android’e özgü bir dizi iyileştirme var. En az 8 GB RAM ile Android 10 ve daha yeni sürümlerde çalışan ileri teknoloji Android cihazlar da sayfaları yüzde 8,5 daha hızlı yüklemeli ve kullanımı yüzde 28 daha sorunsuz olması bekleniliyor

google chrome
Chrome 89 ile RAM Tüketimi Azalıyor! 4

Google, önceki Chrome sürümleri hakkında benzer vaatlerde bulundu. Örneğin, geçen yılın sonunda piyasaya sürülen Chrome 87’nin “Chrome performansında yılların en büyük kazancı” olduğunu söylendi. Üstü kapalı performans iyileştirmelerinin işlemci kullanımı, güç verimliliği ve başlatma sürelerine kadar her şeyi iyileştirdiği söylendi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler