Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Çin’in, Savaşlarda Kullanmak İçin Bir Yapay Zeka Geliştirdiği Ortaya Çıktı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yapay zekaların hayatımızdaki yeri gittikçe artarken, korkulan yavaş yavaş oluyor ve hayatımızın sonundaki yerdi de gittikçe artacak gibi duruyor.

Çinli bilim insanı Sun Yifeng ve ekibi tarafından, “düşmanların” davranışlarını analiz ederek, bir sonraki hamlesinin ne olacağını tahmin edebilen bir yapay zeka geliştirdi. Bu yapay zeka geliştirilirken doğrudan Çin ordusundan temin edilen veriler kullanıldı. Bu sayede yapay zeka tamamen gerçek verilerle eğitilmiş oldu.

Askeri yapay zekanın gerçek verilerle eğitilmesi, savaşılan gerçek insanların (komutanların vs.) bir sonraki hamlelerini ve niyetlerini daha iyi okumasını sağladı. Bu da düşmanların blöf yapmaları gibi uygulayacakları çeşitli taktiklerin işlevinin önemli ölçüde azalmasına vesile oldu.

Çin’in Askeri Yapay Zekası, Geçmişte Yaşanan Bir Savaşın Sonraki Adımlarını Doğru Tahmin Ettirobot ai satranc scaled

Sun Yifeng, 2011 yılında ABD’nin Libya’ya yaptığı saldırının başlangıcının küçük bir kısmını yapay zekaya aktardı ve devamını öngörmesini istedi. Yapay zeka bir sonraki yapılacak saldırıyı ve bu saldırının şeklini doğru bir şekilde tahmin etti.

Sun Yifeng ve ekibi konuyla ilgili yayımladıkları makalede şöyle yazdılar:

“Yaşamın en yüksek formu olan insanlar, biliş açısından mükemmel değildir ve sıklıkla önyargı olarak da bilinen kalıcı inançlara sahiptirler. Bu, savaş alanındaki tehditlerin abartılması veya küçümsenmesi durumlarına yol açabilir. Makine destekli insan durumsal farkındalığı, önemli bir gelişme yönü haline geldi.

Sun Yifeng, South China Morning Post‘a verdiği röportajda, bu çalışmanın buz dağının görünen kısmı olduğunu söyledi ve sadece bilimsel bir araştırma olarak kalacağını da ekledi.

Pekin’den saygın bir bilgisayar bilimcisi, yapay zekanın askeri uygulamasının kaçınılmaz olmasına rağmen, son derece dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Dikkatli adımlar atılmadığı taktirde, Terminatör filmlerinde anlatılan senaryonun gerçekleşebileceğini de söyledi.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler