Pazartesi, Mayıs 20, 2024

Koku İletebilen Hoparlörler Tanıtıldı! (Masterchef İzlerken Karnınız Acıkacak!)

Paylaş

silkroad gaminggentr

CES 2024 (Consumer Electronics Show yani Tüketici Elektroniği Fuarı) ilginç teknolojik gelişmelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu sefer de, kullanıcısına koku iletimi sağlayabilen bir hoparlör tanıtıldı.

Sizin de bir video veyahut bir film izlerken lezzetli yiyecekler ya da güzel bitkilerle dolu bir bahçe görüp keşke kokusunu alabilseydim dediğiniz oldu mu? Eğer cevabınız evetse yakın gelecekte bu arzunuzu muhtemelen gerçekleştirebileceksiniz.

Aroma Speaker 60, Altmış Adet Farklı Koku Üretebiliyoraroma speaker 60 1 jpg

Japonya merkezli AromaJoin tarafından CES 2024‘te tanıtılan (ve nasıl çalıştığı hakkında herhangi bir açıklama yapılmayan) Aroma Speaker 60 adındaki hoparlör dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. İzleyicinin ekranda gördüğü şeylerin kokularını seyirciye iletmeye çalışıyor. İletmeye çalışıyor diyoruz çünkü şuanda koku üretebilme kapasitesi oldukça kısıtlı.

İşbu hoparlörler gövdesinin içerisinde tam beş adet küçük hoparlör barındırıyor. Her bir küçük hoparlörün içinde altı adet koku kartuşu var. İki kolonun içerisinde de toplamda on adet küçük hoparlör mevcut. Bu sayede adeta ekranların kırmızı, yeşil ve maviyi (RGB) karıştırarak farklı renkleri oluşturmasında olduğu gibi, kokuları birbiriyle karıştırarak farklı kokular oluşturabiliyor. Adından da anlaşılabileceği üzere, yaklaşık 60 adet farklı koku üretebilen Aroma Speaker 60, ürettiği kokuları 1.5 metre öteye kadar ulaştırabiliyor.

Henüz prototip aşamasında olan bu ilginç ürün, geliştirilip pek çok cihaza entegre edilebilir. Özellikle son yıllarda trend haline gelen sanal gerçeklik cihazlarıyla birleşebilirse eğer, deneyimi bambaşka bir boyuta taşıyarak kullanıcıyı dünyadan koparabilir.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler