Salı, Nisan 16, 2024

Debian 10 ‘Buster’ Piyasaya Sürüldü!

Paylaş

silkroad gaminggentr

25 aylık geliştirme süreci biten Debian 10 kullanıma artık hazır. 5 yıl boyunca desteklenecek olan yeni kararlı sürüm 10’a ‘buster’ adı verildi. Diğer sürümlere göre daha hızlı ve güvenlik konusunda otoriter değişiklikler yapılmış durumda. Ayrıca bir çok masaüstü uygulaması ile beraber gelmekte. 

 

Gelen Uygulamalar

  • Cinnamon 3.8,
  • GNOME 3.30,
  • KDE Plasma 5.14,
  • LXDE 0.99.2,
  • LXQt 0.14,
  • MATE 1.20,
  • Xfce 4.12.

Bu sürümde, GNOME, Xorg yerine Wayland ekran sunucusunu varsayılan olarak getirilmiş. Wayland, güvenlik açısından avantajları olan daha basit ve daha modern bir tasarıma sahiptir. Ancak, Xorg ekran sunucusu hala varsayılan olarak kuruludur ve varsayılan ekran yöneticisi, kullanıcıların bir sonraki oturumları için Xorg‘u ekran sunucusu olarak seçmesine izin verir.

Reproducible Builds projesi sayesinde, Debian 10‘a dahil edilen kaynak paketlerin% 91’inden fazlası, bit için birebir aynı ikili paketler oluşturacaktır. Bu, kullanıcıları derleyicilerle kurcalamak ve ağ kurmak için kötü niyetli girişimlere karşı koruyan önemli bir doğrulama özelliğidir. Gelecekteki Debian sürümleri araçları ve meta verileri içerecek ve böylece son kullanıcılar arşiv içindeki paketlerin doğruluğunu onaylayabilecekler.

Güvenliğe duyarlı ortamlarda olanlar için, AppArmor, programların yeteneklerini kısıtlamak için zorunlu bir erişim kontrol çerçevesi, varsayılan olarak kurulur ve etkinleştirilir. Ayrıca, APT tarafından sağlanan tüm yöntemler (cdrom, gpgv ve rsh hariç) isteğe bağlı olarak seccomp-BPF sanal alanını kullanabilir . APT için https yöntemi apt paketine dahil edilmiştir ve ayrı olarak yüklenmesi gerekmiyor.

maxresdefault

Ağ filtreleme Debian 10’da varsayılan olarak nftables çerçeveye dayanır buster . İptables v1.8.2 ile başlayan ikili paket iptables-nft ve iptables-legacy, iptables komut satırı arayüzünün iki çeşididir. Nftables tabanlı varyant, nf_tables Linux çekirdeği alt sistemini kullanır. Alternatifler sistem varyantları arasında seçim yapmak kullanılabilir.

İlk olarak Debian 7’de tanıtılan UEFI ( Unified Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi ) desteği (kod adı wheezy ) Debian 10 buster’da büyük ölçüde geliştirilmeye devam ediyor . Güvenli Önyükleme desteği, bu sürümde amd64, i386 ve arm64 mimarileri için bulunmaktadır ve çoğu Güvenli Önyükleme özellikli makinede kullanıma hazır olmalıdır. Bu, kullanıcıların üretici yazılımı yapılandırmasında Güvenli Önyükleme desteğini devre dışı bırakmasına gerek olmaması gerektiği anlamına geliyor.

Bardaklar ve bardaklar filtre paketleri varsayılan olarak Debian 10 buster’a kurulur ve kullanıcılara sürücüsüz baskıdan yararlanmak için gereken her şeyi verir. Ağdan yazdırma kuyrukları ve IPP yazıcıları bardaklara göz atılarak otomatik olarak kurulur ve yönetilir ve ücretsiz olmayan satıcı sürücülerin ve eklentilerinin kullanılması ile vazgeçilebilir.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İçindekiler

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler