Perşembe, Nisan 18, 2024

DJI FPV Tanıtıldı – Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Drone konusunda çok iddialı olan DJI, yakın zamanda yeni yarış drone modeli için geri sayım başlatmıştı. Geri sayım tamamlandı ve DJI FPV tanıtıldı.

Çok iddialı bir tasarım ve bir o kadar iddialı teknik yapısıyla dikkat çeken drone, piyasadaki dengeleri de değiştirebilir gibi duruyor. Zira öyle detaylar var ki, yeni drone bu detaylarla rakiplerini bir hayli geride bırakıyor. Sözü daha da uzatmak istemiyorum ve bir an önce yeni drone modelinin özelliklerine geçiyorum.

Kaçırmayın: Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE Duyuruldu

DJI FPV Tasarımı

Diğer drone modelleriyle karşılaştırıldığı zaman bu seri, biraz daha farklı bir tasarım yapısını benimsiyor. Yandan baktığınız zaman pervaneler aşağı doğru eğimli gibi gözüküyor ama bunun önemli bir nedeni var.

En iyi uçuş deneyimini sunmak adına, hava sürtünmesi hesaplanarak bu özel tasarıma geçilmiş. Tasarımda tek farklılık bu değil. DJI FPV, özel bir kapakla geliyor ve kapak görüntü itibariyle sanki bir drone değil de cyborg kullanıyormuş hissi veriyor.

DJI FPV

Kapağın güzel yanı şu ki değiştirilebilir bir kısımdan söz ediyoruz. Farklı renkler tercih edilebiliyor. Yine 4 pervaneli olan DJI FPV, ön kısımda ise dev bir lens ile dikkat çekiyor. Tasarıma artısı var mı derseniz, evet güzel bir görüntü sağlamış derim. Bunun dışında tabii ki hem alt kısımlarda hem de ön pervanelerin ayaklarında ışıklandırmalara yer verilmiş.

Işıklandırma sadece tasarımla da alakalı değil. Güvenlik noktasında da önemli bir detay. Tasarım açısından son söyleyeceğimiz şey şu olacak ki DJI FPV yenilenebilir bir drone. Bu ne demek? Bazı parçaları değiştirebilir ve yenileyebilirsiniz demek. Pervaneler, üst kapak gibi bölümler buna dahil.

  • Ölçüler Pervaneli: 255 X 312 X 127 mm
  • Ölçüler Pervanesiz: 178 X 232 X 127 mm
  • Ağırlık: 795 gram

DJI FPV Teknik Özellikleri

Yarış drone lakabıyla satışa sunulan seride yüksek performans değeri, ilk göze batan teknik detay. Yeni bir motor kullanan DJI, 4 pervaneli sistemle 140 km/s hıza kadar ulaşmayı başarmış.

Drone maksimum olarak 140 km/s hız yapıyor ama asıl dikkati çeken o değil. Asıl dikkati çeken hızlanma süresi. Yeni serinin 100 km hıza çıkması için 2 saniye yetiyor. Yani bir bakıyorsunuz ki fırtına gibi esen drone almış başını gitmiş. 🙂 Fakat yüksek performans tek başına yeterli değil. Gücü doğru yönetmek lazım. DJI gücü doğru yönetmek adına 3 farklı mod sunuyor.

DJI FPV 6

S Modu: S modu, daha çok dinamik çekim görüntülerine odaklanılan bir mod. DJI bu modu hibrit uçuş modu olarak tanımlamış ve manuel kontrollerin öne çıkacağını belirtmiş.

N Modu: Bu mod yeni başlayanlar için ideal olan bir mod. Engel algılama, güvenlik modları, otomatik sürüş kontrolleri gibi özellikleri destekleyen mod,  sürüşü biraz daha kolaylaştırdığı için yeni başlayanlara uygun diye eklemiş olduk.

M Modu: İşte zurnanın son deliği. 🙂 DJI FPV modelini tam performans kullanmak istiyor ve sınırları kaldırmayı düşünüyorsanız bu moda geçeceksiniz. Tam sınırsız kontrol sunan modda, tüm yardımcı özellikleri kapatabilir ve kendi özelleştirmeleriniz ile maksimum hıza ulaşabilirsiniz. Fakat uyaralım ki tüm destek modları kapandığı için bu mod daha çok profesyonellere hitap ediyor.

Motor gücünü ve sürüş modlarını anlattığımıza göre teknik detaylarla devam edelim. Konu karmaşıklığı olmaması açısından alt başlıklarla ilerleyeceğim.

Güvenlik Özellikleri

Elinizde milyarlık bir drone var ve sınırı yok. M moduna geçtiğiniz zaman ulaşabileceğiniz maksimum yükseklik uçuk seviyelerde. Bunun için güvenlik önlemleri çok önemli. Hem drone için hem de çevresel faktörler için. Bu nedenle DJI, her zaman olduğu gibi güvenlik özelliklerini öne çıkarıyor.

DJI FPV

Acil Durum Freni: Hangi modda olursanız olun, drone kontrolünü kaybettiğinizi düşündüğünüz anda acil durum freni tuşunu kullanabiliyorsunuz. Bu tuş ile drone kontrol altına alınıyor ve sabit bir şekilde konumunda süzülüyor.

Akıllı Eve Dönüş: Zaten özelliğin adından da anladığınız gibi DJI FPV kontrollü bir şekilde geri dönüş yapsın diye kullanılabilen bir özellik.

Düşük Pil Uyarısı: Pil düştüğünde otomatik olarak uyarı sistemi devreye giriyor ve sizi kazalardan kurtarmış oluyor.

Sensörler: Tabii ki bu güvenlik kısmının olmazsa olmazı olan bölüm sensörler. Engel algılama gibi özelliklerin çalışması için kullanılan çok yönlü sensörler var. Burada ileri algılama için bir sensör takımı, aşağı algılamak için bir sensör takımı, doğru hesaplamalar için ToF sensörü görüyoruz. Tabii ki bir de yardımcı alt ışığa yer veriliyor ki bu da olmazsa olmazlardan.

Otomatik Bağımlı Gözetim Yayını: Ek bir güvenlik katmanı sağlayan bu özellik, benim de çok merak ettiğim bir konuyla alakalı. Bu özellik bölgedeki uçakların uçuş konum bilgilerinin toplanmasını sağlıyor. Eğer insanlı bir uçak için bölgenizde uçuş varsa güvenlik amaçlı olarak drone bu bilgiyi size gönderiyor.

DJI FPV

Güvenlik kısmı için daha ne olsun diyorum ve artık o büyük kameranın özelliklerine geçiyorum.

Kamera Özellikleri

DJI FPV üzerinde her anı sorunsuz ve kaliteli kaydetmeniz için dev bir kamera bulunuyor.  Bu kamera 4K 60 fps çekim yapabilmekte. Üstelik çekimler 120 Mb/sn bit hızında yapılabiliyor. 12 MP kamera, RockSteady stabilizasyon sistemini de sunmakta. Bu sistemde hareket halinde yüksek kaliteli çekimler yapılmasına olanak veriyor.

Kamera konusunda en iyi nokta yeni iletim sistemi. DJI O3 (OcuSync 3.0) adı verilen yeni iletim sistemi sayesinde, çekilen videolar 28 ms’den daha düşük bir gecikme süresi ile aktarılabiliyor. 10 km’ye kadar HD video iletimi desteklenmekte ki bu zaten çok ciddi bir mesafenin desteklendiğini gösteriyor.

DJI FPV

Kamera için detayları da verdik, e o zaman ne kaldı? Tabii ki aksesuarlar. Drone beraberinde kullanılacak olan aksesuarlara bakalım.

Goggles V2 Başlığı

Drone hareket halindeyken izlemek için kullanacağınız bir artırılmış gerçeklik başlığı olan Goggles V2, geniş açı desteğiyle geliyor ve müthiş bir seyir keyfi yakalamanızı olanak veriyor. Drone kullanılırken bu gerekli olan bir aksesuar ama artıları da var. Mesela, izleyici modu destekleniyor. İzleyici modu sayesinde ikinci bir başlıkla ilerişim kurulabiliyor ve görüntü bu başlığa da aktarılabiliyor.

DJI FPV

DJI Motion Controller

Bir el kontrolcüsü olan DJI Motion Controller, el hareketleriyle droneu istediğiniz şekilde hareket ettirmenizi sağlıyor. Kullanışlı bulabilirsiniz ama şu var ki daha çok profesyonellerin bu kontrolcüyü seçmesi lazım diyebilirim.

DJI FPV

DJI FPV Remote Controller 2

Standart kontrolcü. Oyun konsollarının kontrolcüsünü andıran bu kontrol cihazında da yeni nesle geçiş yapılmış. Nesil 2 olarak geçiyor ve drone en iyi şekilde kontrol edilsin diye yüksek bir frekans aralığıyla geliyor.

DJI FPV

Fiyat

Her şeyi anlattık ve önemli detayları paylaştık diye düşünüyorum. Şimdi yazının başından beri aklınızda olan soruya geçmek istedim. Fiyat! Elbette ucuz bir cihaz beklemeyin. Zaten DJI ucuz drone modelleri sunmuyor.

DJI FPV fiyatı da arttırılmış gerçeklik gözlüğü dahil 1299 dolar. Ülkemize de gelecek olan cihazın TL cinsinden fiyatını hesaplayıp yazmak istemiyorum. 🙂 Takdir edersiniz ki çok yüksek ve bir de vergiler olacak. Drone sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler