Cuma, Nisan 19, 2024

Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE Duyuruldu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Oyunculara özel donanımlar denildiği zaman akılda ilk canlanan üreticilerden biri olan Gigabyte, RTX 3060 kartları için de yeni serisini duyurdu. Özellikle yeni nesil tasarımıyla dikkat çeken Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE, birçok değişikliği de beraberinde getiriyor. Dilerseniz, RTX 3060 serisinin dikkat çekecek versiyonlarından biri olacağını düşündüğümüz AORUS ELITE modelinin getirdiği tüm bu değişikliklere yakından bakalım.

Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE tasarımı ve özellikleri

Yeni kart fütüristtik bir tasarıma sahip. Zaten bu yönüyle oyuncuların da dikkatini çekeceğini düşündüğümüz kartta, koyu renk seçimi kendisini gösteriyor. 3 fanlı tasarımıyla gelen seride, koyu renkleri canlandıran ise yeni nesil RGB LED arka ışıklandırma sistemi.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Yeni tasarım yapısı sayesinde RGB ışıklar ve soğutma sistemi arasında harika bir denge sağlanırken, RGB Fusion 2.0 ile çok daha fazla özelleştirme de sunuluyor. 16.7M özelleştirilebilir renk seçeneğiyle bir çok özelleştirme yapılıp, diğer AORUS cihazlarla da senkronize edilebiliyor. Bunun yanında;

  • Göz kamaştırıcı
  • Dalga
  • Renk Değişimi
  • Renk Döngüsü
  • Statik
  • Flaş
  • Çift Flaş
  • Nabız

efektlerini de seçebiliyorsunuz. RGB ışıklandırma sistemi ve fan yerleşimiyle Neonpunk stili olarak belirtilen bu tasarım bir yana, soğutma performansı da dikkat çekici derecede başarılı.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Soğutma Sistemi

Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE, 3 fanlı WINDFORCE 3x soğutma sistemiyle beraber geliyor. Yüksek verimlilikle ısı dağılımı sağlayan 3 adet 80 mm benzersiz kanatlı fanların başrolü oynadığı soğutma sisteminde, doğrudan GPU birimine temas eden kompozit bakır ısı borusu bulunuyor.

Dilerseniz soğutma sisteminin özelliklerine daha detaylı bakalım. Zira bir ekran kartı için en önemli noktalardan bir tanesi soğutma performansı.

Özel Hazırlanmış Blade Fanlar

Hava akışını en iyi şekilde sağlamak adına özelleştirilmiş olan fanlar, havayı fan yüzeylerindeki 3D şerit eğrisi boyunca düzgün bir şekilde yönlendirmekte ve en iyi akışı sağlamakta.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

3D Aktif Fan Sistemi

Aktif fan sistemi oyuncuların bir hayli işine yarayacak olan bir sistem. Adından da anlayacağınız gibi aktif bir kontrol sağlanmakta. GPU yükü düşükse, bu durumda fanlar kapalı kalıyor.

GPU yüküne göre aktif yönetim sağlanıyor. Ayrıca LED fan göstergesi sayesinde, fanların anlık durumunu da takip etmek mümkün.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Grafen Nano Artısı

Fan ömrünün 2.1 kat uzatılmasını sağlıyor ve ayrıca daha sessiz çalışma imkanı sunuyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Screen Cooling Etkisi

Bir tık genişletilmiş soğutucu tasarımı, daha iyi bir hava akışı oluşturur ve daha iyi ısı dağılımı sağlanıyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Bakır Isı Boruları

GPU ile doğrudan temas eden saf bakır ısı borularının şekli, temas alanını arttırdığı için daha iyi bir soğutma performansı elde ediliyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE, bu bileşenlerle beraber özel bir soğutma sistemi sunuyor ki marka bu konuda iddialı. Tüm bu bileşenlerin oluşturduğu sistem, hem daha sessiz hem de daha iyi bir soğutma performansı sunulmasını sağlıyor.

Tasarımdan ve soğutma sisteminden de söz ettiğimize göre artık asıl konuya da geçiş yapabiliriz. Kartın performansı ve verimliliği nasıl? Zira bu kart için, RTX 3060 serisinin en verimli, en performanslı versiyonlarından biri ifadesi kullanılıyor.

Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE Performans / Verim

Zaten temel özellikler, RTX 3060’a dayanıyor. 3584 CUDA çekirdeğine yer verilen kartta, Nvidia Ampere GA106 birimi yer almakta. Ayrıca 2.nesil RT ve 3.nesil Tensör çekirdekleri de bulunmakta. 12 GB GDDR6 bellek ve 192 bit veri yolu da yine sabit değerler arasında. Peki, bu kartı daha verimli kılan kısım neresi?

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE

İşte orada artırılmış olan çekirdek saat hızı devreye giriyor. Referans modelde 1777 MHz saat hızı görürken, bu modelde ise artırılmış saat hızı 1867 MHz seviyesine kadar çıkabiliyor.

Bunun dışında verimlilik artısı olarak sayabileceğimiz ekstra şeyler de var. Bunu direkt performans özelliği olarak düşünmeyin. Gigabyte GeForce RTX 3060 AORUS ELITE modelini daha kullanışlı hale getiren, verimliliğini arttıran ögeler olarak düşünün. Hemen bakalım.

Güç Gösterge Sistemi

Güç kaynağında herhangi bir anormal durum yaşandığı zaman, göstergede yanıp sönen ışık devreye giriyor ve oyuncular uyarılmış oluyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE 16

Metal Arka Plaka

Estetik bir duruş sağlamasının ve soğutma konusunda ek bir artı sağlamasının dışında, tam olarak korunaklı bir yapı oluşturuyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE 113 e1614278799501

Çift BiOS Modu

Kart üzerinde kontrolü olan çift BiOS, kolayca değiştirilebilir olan bir seçenek. Sessiz mod ve varsayılan OC modu olmak üzere iki mod arasında geçiş yapılabiliyor.

GeForce RTX 3060 AORUS ELITE 14

Ek Çıkışlar: 

  • 2XHDMI 2.1
  • 1XDisplayPort 1.4a
  • 1X8 pin ve 1X6 pin güç konektörü

Üst düzey kalitesi ve yüksek performansı ile en verimli RTX 3060 modelinin önemli bir garanti avantajı olduğunu da belirterek yazımıza son verelim. Gigabyte, 3 yıllık standart garantisi dışında 1 yıllık ek bir garanti daha veriyor ve serinin 4 yıllık garantisi olduğunu görüyoruz.

Tüm bu artıları, üst düzey özellikleri, yüksek parça kalitesi ve garanti avantajı ile bu sene GeForce RTX 3060 AORUS ELITE modelinin de çok konuşulacağı kesin.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Ben çok beyendim. Tasarımı çok iyi o bir sorun olduğunda yanıp sönen ışıkları çok sevdim soğutma zaten çok iyi gibi duruyor ama denemeden bilinmez inşallah benimde böyle ekran kartına sahip bilgisayarım olur. (bu yorumu telefondan yazıyom)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler