Cumartesi, Nisan 20, 2024

Doom Classic Oyununda Işın İzleme Desteği Olsa Nasıl Olurdu? (Video)

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayarla 90’lı yılların sonu ya da 2000’li yılların başında tanışanlardansanız, Doom Classic oyununu mutlaka hatırlarsınız. Zira 1993 yılında yayınlanan oyun, dönemin en iddialı ve ünlü oyunuydu.

Şimdi baktığımızda “Ya nereden nereye gelmişiz” diyoruz ama o dönem, piksel piksel grafikleriyle Doom en iddialı oyundu.

Öyle ki yıl oldu 2022 ama oyun hala unutulmuyor. Hala zaman zaman “Yok akıllı telefonda Doom çalıştırıldı”, “İşte akıllı saatte Doom oyununu açmaya başardılar” gibi haberlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Bu kez ise oyunun gündeme gelmesinin nedeni biraz daha farklı. Bu kez efsane yapımın, son nesil grafik teknolojilerinden biriyle yükseltilmesi haberiyle karşınızdayız.

Doom Classic Işın İzleme Teknolojisiyle Başka Bir Oyun Haline Geliyor

Aslında oyunun ışın izleme gibi bir teknolojiyi desteklemesi söz konusu değil. Fakat Sultim_t olarak bildiğimiz mod geliştirici, oyuna özel bir mod yapmış ve ışın izleme teknolojisini oyuna dahil etmiş.

Bunun için yayınlanan videoda da ışın izleme ile grafiklerin ne kadar geliştiği net olarak gösterilmiş.

1 dakikalık bir video ama şöyle dikkatli incelediğiniz zaman ışın izlemenin ne kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor. Gölgelendirme artılarını ve biraz daha gerçekçi görüntüleri görüyoruz.

Tabii bu resmi bir mod ya da geliştirme değil. Bu nedenle hataları da olacaktır. Yapılan çalışmayı sadece Doom Classic oyunu için de değerlendirmemek lazım. Aslında yapılan çalışma, ışın izleme teknolojisinin nimetlerini ortaya koyuyor.

1993 yapımı bir oyunda uygulandığında bile fark yaratan teknoloji yeni nesil grafik yapısına sahip AAA oyunlarda neler yapmaz. Zaten birçok AAA oyunda da yapabildiklerini görüyoruz.

Neyse sözü daha da uzatmadan sizi modun videosuyla baş başa bırakayım. Hem hatırlayanlar için video sizi geçmişe götürsün hem de ışın izlemenin etkilerini görün. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler