Cumartesi, Nisan 27, 2024

Efsane Kepler Uzay Teleskobu Öldü!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, dün yaptığı açıklama ile güneş sistemi içerisinde binlerce yıldız ve gezegeni keşfetmeye yardımcı olan öncü uzay aracı Kepler Uzay Teleskobuna veda edildiğini paylaştı. Yakıtı tükenen teleskop artık uzayda boşluğa sürüklenecek.

NASA mühendisleri bu yazın başında Kepler Uzay Teleskobunun yakıtının bittiğini keşfetmişlerdi. Teleskobun tükenen yakıtına rağmen içerdiği verileri alabilmek adına mühendisler, teleskobu bir süre güvenli moda aldı. Her ne kadar teleskobun ömrünü doldurduğu bilinse de elde edilen tüm verilerin aktarımı için bir süre daha güvenli modda kullanılmaya devam edildi.

Kepler Uzay Teleskobu, güneş sistemi dışında farklı yıldız ve gezegenleri keşfedebilmek adına 2009 yılında uzaya gönderildi. İçerisindeki yakıtla 6 yıl çalışabileceği düşünülen teleskop bu yıl itibari ile 9. yılını tamamlamış oldu. İlk üretildiğinde muhteşem bir mühendisliğe sahip olan uzay aracı, uzay boşluğundaki ışık değişimlerini takip ediyordu. Eski Emekli Kepler araştırmacısı William Borucki’ye göre yapılan iş, 100 mil (160 km) ötede duran farları açık bir arabanın önünden geçen pireyi tespit etmeye benziyor.

kepler uzay teleskobu 1

İlk yıllarında Kepler başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. 150.000 yıldızı izleyen teleskop, 2012 yılında bir takım arızalar yaşadı ve üzerindeki ekipmanların sabit kalmasına sebep oldu. Gelecek yıl daha kötüleşen durum için mühendisler teleskobun fişini çekmeye karar verse de, aynı yıl içerisinde güneş ışığından yararlanarak farklı bir metot ile teleskobu kullanmaya devam ettiler. K2 adı verilen ek bir uzay aracıyla yoluna devam eden Kepler, 2681 farklı gezegen keşfetti.

Önümüzdeki haftalarda emekli edilecek olan Kepler Uzay Teleskobu, içerisinde yakıt olmadığı için kullanılamıyor. NASA tarafından güvenli bir yörüngeye oturtulan teleskop, bu hafta sonunda verici ve ekipmanları kapatılarak tamamen devre dışı bırakılacak. Uzay araştırmalarında önemli bir kilometre taşı olan Kepler, uzayın boşluğunda ilerlemeye devam edecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler