Cuma, Nisan 26, 2024

Facebook, Android Cihazlardan Arama Geçmişini ve SMS Verilerini Topluyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şaşırtıcı derecede Facebook Cambridge Analytica skandalının ardından bu sefer de başka bir veri gizliliği konusunda haber sitelerine düştü. Habere göre Mat Johnson ve Dylan McKay isimli twitter kullanıcıları hesaplarını facebookdan sildikten sonra facebook tarafından verilen zip dosyasında cep telefonundan kim ile sms veya messenger aracılığı ile konuşulduğunu görmüşler.

Facebook‘un arkadaş tavsiyesi algoritmasını geliştirmek ve iş bağlantıları ile gerçek kişisel arkadaşlıklarını birbirinden ayırmak için Android cihazlarda kişilere, SMS verilere ve arama geçmişine erişim talep ediyor. Facebook, bu verileri genellikle Android kullanıcılarının varsayılan SMS göndericisi olarak ele almasını istediği Messenger uygulaması aracılığıyla toplamaktadır. Facebook, en azından kısa bir süre önce, kullanıcılara çağrı ve metin geçmişi de dahil olmak üzere iletişim verilerini “sürekli olarak yükleme” için büyük bir mavi düğmeye sahip bir tercih istemi sunmuştur.

callog

Bu bilgi istemi, tarihsel veri toplama ile ilgili olarak ortaya çıktığında ve tüm zaman içinde tamamen tercih edilip edilmediğinde açık değildir. Her iki durumda da, Facebook sunucularında saklanan arama geçmişi verilerini buldukları bazılarına açık bir şekilde alarm verilmiş.

getyourfbdata

IOS cihazlarda aynı çağrı kaydı ve SMS veri toplama gibi durumlar olmadığı da yine belirtilmiş. Basına yansıyan bu haberler sonrasında Facebook Blog sayfasından konu ile ilgili bir açıklama geldi. Facebook uygulamamızın böyle bir özelliği olduğunu fakat kullanıcıların bu özelliğe ancan izin verdiklerinde erişebildiklerini söyledi. Ardından bu bilgileri kesinlikle dışarı her hangi bir şekilde servis edilmediğini de blog da yazdığı yazının sonuna ekledi. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler