Son zamanlarda Facebook veri gizliliği konusunda birçok skandal ile haber oldu. Facebook hakkında çıkan “veri gizliliği” olaylarından sonra birçok şirket gizlilik politikalarını güncelledi. Hal böyleyken hala Facebook‘tan vazgeçemiyorsanız en azından verilerinizin kullanılabileceği alanları kısıtlayarak gizliliğinizi bir tık arttırabilirsiniz. Aşağıda sıraladığım adımları takip ederik gizlilik ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz. Fakat tekrar hatırlatalım, bu işlem verilerinizin kullanılmasını ortadan kaldırmayacak sadece kısıtlayacaktır.
Facebook’a giriş yaptıktan sonra Ayarlar -> Reklamlar yolunu izleyin.
(Mobil cihazlar için: Facebook -> Ayarlar ve Gizlilik -> Ayarlar -> Reklam Tercihleri)
Reklamlar sekmesine tıklamak sizi aşağıdaki gibi bir sayfaya yönlendirecek. Öncelikle bu sayfayı tanıyalım.
1- İlgi Alanların: Bugüne kadar paylaştığınız, beğendiğiniz hatta etiketlendiğiniz verileri işleyen bir algoritma sizin “İlgi Alanı” profilinizi oluşturuyor. İlgi alanlarını da kendi içerisinde Ticari & Spor & Teknoloji gibi sınıflandıran bu algoritmanın önüne geçmek maalesef mümkün değil, bu kısım sürekli güncelleniyor. Fakat şimdiye kadar oluşturulmuş profilinizi kaldırabilirsiniz (ve bunu sürekli yaparsanız sorun kalmaz).
2- Etkileşimde Bulunduğun Reklamverenler: Bu kısım da bölüm adından da anlaşılabileceği gibi bir şekilde etkileşime girdiğiniz reklamverenleri içeriyor. Bu etkileşimleri Facebook 4 sınıfta toplamış.
A) Rekramlarına Tıkladığın Reklamverenler: İradenizle reklamlarına baktığınız şirketler.
B) Kişi Listesini Facebook’a Yüklemiş olan Reklamverenler: Eposta ve/veya telefonunuzun ellerinde olduğu reklamlarverenler.
C) İnternet Sitesini veya Uygulamasını Kullandığın Reklamverenler: Gene iradenizle internet sitesine veya mobil uygulamasına giriş yaptığınız reklamverenler.
D) Diğer: Bir sebepten ötürü gizlediğiniz, yani Facebook’un bu kullanıcı bunları görmek istemiyor dediği reklamverenler.
Peki kısıtlamayı nasıl yapacağız?
Kısıtlamaya İlgi Alanları ve Etkileşimde Bulunduğun Reklamverenler kısmından başlayabilirsiniz. Bunu için ilgili sekmeyi açtıktan sonra gelen her reklamvereni gizle butonuna basarak gizleyeceksiniz. Maalesef ki gizlediğinizi için temelli kaybolmayacaklar! Ama buna da şükür! 2 ay önceye kadar bunu seçme şansımız yoktu. Her sekmede her reklamvereni gizlemeniz bilgileriniz paylaşılmasını epey azaltacak ve reklamverenler eskisi gibi size rahatlıkla ulaşamayacaklar.
Bitti mi? Hayır.
Bu yorucu iki kısmı hallettikten sonra Reklam Ayarları kısmına gelin.
Ortaklardan alınan veriler: Kullandığınız başka uygulamaların Facebook‘a sattığı verileriniz. Bu verileri Facebook alarak kendi elinde bulunanlar ile eşleştiriyor ve size uygun reklamları sunmayı amaçlıyor. Bu kısma tıklayıp “İzin Verilmiyor” seçeneğini seçin.
Facebook Şirketi Ürünleri’ndeki eylemlerinize dayalı reklamlar: Facebook, bir sosyal ağ olmasının yanında aynı zamanda başka platformlara reklam desteği de veriyor. Bunu elbetteki kullanıcıların verilerini işleyerek yapıyor. Yani bir nevi verilerinizi başka uygulamalara satıyor ve bu uygulamalarda size en uygun olduğu düşünülen reklamları gösteriyor. Bu kısmıda “Evet” konumundan “Hayır” konumuna getirin.
Tüm bunları yaptıktan sonra reklam görmeniz elbetteki bitmeyecek. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi bazı kısımlar (ilgi alanları gibi) sürekli olarak güncellenmeye devam ediyor. Ama en azından gördüğünüz bir reklam ile “bu neden karşıma çıktı beni mi dinliyorlar” tedirginliğinden biraz kurtulacaksınız. Sizi dinlemiyorlar (emin değilim) fakat her hareketinizi işliyorlar (bundan eminim).
Kullandığınız her sosyal ağ, hatta her uygulama verilerinizi işleyecek. Her seferinde üye olurken okumayıp kabul ettiğimiz veri gizliliği politikasında bizlere bunları haber veriyorlar fakat dediğim gibi okumuyoruz. Eğer gerçekten gizliliğinize önem veriyorsanız ve artık verilerinizin kullanılmasına tahammülünüz yok ise yapacağınız işlem basit: #deleteFacebook #deleteEverything 🙂