Cuma, Nisan 26, 2024

Ford Araçlarında İçme Suyu Üreten Sistem Geliştiriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ford firmasını hepimiz yakından tanıyoruz. Tanımıyorum diyen yalan söyler arkadaş! Ülkemizde de başarılı işlere imza atan otomobil üreticisi şimdi de yeni araçlarında içme suyu üreten sistem geliştirdi. Alınan yeni patent sayesinde araçların içerisinde artık bir çeşme olacak.

“Çeşme, Bildiğin Su Çeşmesi”

Ne kadar garip değil mi ? Şimdi bundan bir kaç sene önce kalsam birisine desem ki “Ford arabalarına çeşme koyacakmış” diye, tepkiniz ne olurdu ? Tahmin etmek çok zor değil. Ancak Ford‘un yeni aldığı patent sayesinde geliştirilen sistem klima sistemi kullanılarak havayı temiz içme suyuna dönüştürecek. Aracın içerisinde yer alan musluk sayesinde buradan içme suyunu temin edebileceğiz. Bu proje özellikle çöl ve kurak ülkelerde çok fazla talebe neden olacak gibi.

Ford‘un mühendis ekiplerinden olan Doug Martin, bir gün kendi kendini düşünüp yerken aklına bu proje gelmiş. Ardından konuyu üst makamlara anlattığında “vaoouuw böyle bir yöntem daha önceden neden bizim aklımıza gelmedi ?” deyip Doug Martin‘i işten kovmuş. Tabii süreç böyle değil, fikir olarak çıkan bu prototip sonradan geliştirme aşamasına alınarak patenti de onaylandıktan sonra araçlara yerleştirilmeye başlanacak.

on-the-go-h2o-2-ford
Hangi Araçlarda Su Çeşmesi Olacak ?

Telafuz ederken bile zorlandığım şu dakikalarda birazdan aşağıda bir video izleyeceksiniz. İlerleyen yıllarda hayata geçecek olan bu proje ile Ford‘un araçlarında görmeye başlayacağız. Ancak Ford henüz hangi araçlarda bu çeşmelerden olacağını söylemedi. Düşünsenize bir Mustang’ınız var ve içerisinde çeşme bulunuyor, aman yarabbi.

on-the-go-h2o-1
Sistem Nasıl Çalışıyor ?

Elektrik ile beslenen beş adet su jeneratörü ile ters osmoz sürecine giren sistem, ardından nemi suya dönüştürerek tamamen saf su elde ediyor. Her ne kadar temiz denilse de, böyle bir suyu içmek ne kadar mantıklı olur bilmiyorum. Ayrıca sistemin 3 ayda 9450 litre su üretimi sağladığı açıklandı.

Sistemin adı ilerleyen günlerde kesinleşecek. Ancak şimdiden On-the-Go-H2O adı verileceği konusunda ciddi haberler yapılıyor. Sistem klima ile entegreli olduğu için, saatte 1.9 litre su üretimi sağlayacak. Ancak bu sistem sadece klima açık olduğu zaman çalışacak. Toplamda 4 adet tank bulunan sistemde depolama da yapılabiliyor.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. hocam iyi güzel su çeşmesi yapılıyor sadece içmek için değildir herhalde
    şimdi bu arabanın silecek suyu motor sogutma suyu bunlar zamanla tükenmektedir arada bir de kontrol etmek teyiz çeşmeden bi hortum çıkarıp bu kısımlarada su doldurma özelliği konmalı bence 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler