Perşembe, Mart 28, 2024

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardan beri süregelen bir tartışmadır bu. Oyunlar için klavye-fare kombinasyonunu kullanmak mı daha mantıklı, yoksa bir gamepad ile oynamak mı? Bu yazımızda herhangi bir kontrolcüyü öne çıkartmayacağız. Fakat bir gerçek var ki, bazı oyunları gamepad ile oynamak çok daha keyif verici. Müsadenizle şimdi, gamepad ile oynayarak daha fazla eğleneceğiniz oyun serilerini ve türlerini sıralayalım.

Baştan belirtelim; yazımızda genel ifadelerde bulunacağız. Her benzeyen yapımı buraya yazmak uygun olmaz diye düşünüyoruz.

Yazımızda yer verdiğimiz seriler ve türler, genel mânâda gamepad ile oynanması daha eğlenceli olduğu düşünülen yapımlardır.

1- Forza Horizon ve Diğer Tüm Yarış Oyunları

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 1 min

Tamam, yarış oyunları klavye ile de gayet rahat bir şekilde oynanabiliyor. Ama oyun konsollarından tanıdığımız joystick’ler ve trigger tuşları sayesinde bu tür yarış oyunlarında, daha hassas bir kontrol olanağına sahip oluyoruz. Tetik tuşuna ne kadar basarsak o kadar gaz veriyor, joystick’i ne kadar çevirirsek o kadar sert manevralar yapıyoruz.

2- Fifa ve Diğer Tüm Spor Oyunları

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 2

Spor oyunlarındaki tek mesele gol atmak değildir. Bir klavye kullanarak da gayet güzel goller atmanız mümkün. Fakat hocalar, şunu belirtelim ki; kalenin kenarlarından dışarıya çıkan çoğu şutunuzun sorumlusu, sadece 8 yöne hareket imkanı sunan yön tuşları.

360 derece kontrol hakimiyeti sağlayan joystick’ler ile daha isabetli şutlar yollayabilmenin yanı sıra, diğer joystick tuşunu da kullanarak klavyeye nazaran daha pratik çalım hareketleri yapabilirsiniz.

3- Dark Souls Serisi

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 3 min

Dark Souls serisinin özellikle ilk oyunlarını klavye ile oynamanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Bunun asıl sebebi; oyunun ilk olarak konsollar için geliştirilip, sonradan PC’ye port edilmesi.

Bu portlama esnasında bazı yapımcılar, klavye kontrolüne gerekli önemi göstermemekte. Siz ne kadar istediğiniz tuşa istediğiniz hareketi atayabilseniz de, oyun gamepad üzerinden tasarlanmış.

4- Mortal Kombat Serisi ve Diğer Tüm Dövüş Oyunları

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 4 min

Dövüş oyunlarında pek çoğumuz rastgele tuşlara basarak rakibi mağlup etmeyi hedefliyoruz. Fakat özellikle Mortal Kombat gibi teknik bilgi gerektiren oyunlarda, comboları gerçekleştirmek için bir gamepad‘e mutlaka ihtiyacımız var. 

5- Grand Theft Auto Serisi

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 5 min

Bu seriyi hemen hepimiz bilgisayarlarımızda oynamışızdır. Grand Theft Auto serisini genellikle bilgisayarlarda oynayan bizler, çoğu zaman bu tür oyunların gamepad ile oynanamayacağını düşünürüz. 

Fakat belirtmeliyiz ki, özellikle GTA V’i kaliteli bir gamepad ile oynamak, çok daha keyifli olacak.

6- Assasin’s Creed Serisi

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 6 min

 Yine kabul ediyoruz; klavye ve mause ile oynanabilen yapımlardan biri de Assasin’s Creed oyunları. Fakat oynanabilen diyoruz çünkü A.C oyunları, yine gamepad ile kontrol edilmek üzere tasarlanan yapımlardan.

Elinize bir Xbox One kontrolcüsü alıp, oyun üzerinde hakimiyetinizin ne kadar arttığına şahit olun.

7- Tüm Platform Oyunları

Gamepad İle Oynaması Daha Keyifli Olan Yapımlar 7 min

Eğer 90’lı yılların sonunda ve 2000’lerin başında çocuk olduysanız, atari salonlarını mutlaka görmüşsünüzdür. O tür salonlarda eğlenerek oynadığımız oyunların tamamı, arcade kategorisinde yer almakta. 

Hatırlarsanız; o tür makinelerde bir adet joystick ve sağ tarafında 4 ile 8 adet arasında değişen kontrol butonları bulunmaktaydı.

Günümüz gamepad’lerini, bu eski makinelerin kontrol sistemlerine benzetebilirsiniz. Tek fark, arkanıza yaslanıp eğlenmeye devam edebilmek. Mâlum, onlarda ayakta kalıyorduk…

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

45 YORUMLAR

  1. korsanla alakası yok mod kurmadan gat oyunlarının çoğunluğunu pcden konsolla oynayamazsınız 5 i oynarsınız modsuz bende oynadım oradan biliyorum

    • korsanla alakalı ve kolla daha çok alakalı gidip 50 100 liralık dandik kolla oynarsan öyl olur alacağınız kolda x-input desteği olamsına dikkat edin bu sayede direkt tak çıkar oyunlara dalabilirsiniz bir şey kurmadan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler