Cuma, Mart 29, 2024

Gelen Aramalarda Numara Kopyalama Dolandırıcılığı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son dönemde özellikle adını sıkça duyduğumuz ve BTK’ nın da konu ile ilgili olarak operatörleri uyardığı CLI işlemi ile dolandırıcılık vakalarının artması ile konuya önlem alınması için uyarılarda bulundu. Bu yöntem ile yakınlarınızdan aranıyormuş gibi yapılıp para talep edilmekte. BTK’nın yaptığı açıklamaya göre bu yöntem 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha ciddi ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceği ihtimaline karşı harekete geçti.Kanunda yapılan düzenleme ile bu yöntemin engellenmesi için gerekli yasa düzenlemelerini yapmaya başladı.

 

 

gelen-arama-dolandırıcılığı

 

CLI (Arayan Numarayı Gösterme Nedir)

 

Cep telefonunuza gönderilen sahte bir sms içersinde bulunan linke tıklayarak cep telefonu içerisinde yerleşen gizli bir uygulama ile gerçekleşiyor. Bu yöntem görülmekteki ülkemiz de bir çok kişiyi tehdit etmekte. Bu tuzağa düşmemek için cep telefonunuza gelen güvenilir olmayan smsleri dikkatli olarak açmak. Gelen sms‘ mesajlar da tıklanan bağlantılara dikkat etmeniz gerekiyor. Cep telefonunuza bu tarz bir uygulama yüklendiğini düşünüyorsanız acilen fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekmekte. 

 

BTK’Dan Operatörlere Uyarı 

 

Yapılan yasa düzenlemelerinin yanında BTK operatör firmalara uyarı gönderdi. Bu dolandırıcılık yöntemine acil olarak bir önlem alınmasını ve alt yapının geliştirilmesi konusunda uyarılarda bulundu.Bu yöntem sadece dolandırıcılıkla sınırlı değil, tehdit daha büyük sorunlara yol açabilir.GSM şirketleri konu ile ilgili olarak BTK’ya verdiği cevapta konu ile ilgili 1 yıl süre istediği belirtildi. Şuan da operatör firmalarında  kendi abonelerinden giden çağrıları kontrol ediyor, fakat başka operatörden gelen çağrılara yönelik bir kontrol sistemi bulunmamakta.

 

 

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler