Salı, Mart 19, 2024

GIGABYTE AORUS AD27QD Oyuncu Monitörü İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘dan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün GIGABYTE AORUS AD27QD oyuncu monitörü inceliyoruz.

PC donanımı noktasında anakart ve ekran kartı ürünleri ile tanıdığımız GIGABYTE, özellikle son dönemde geliştirdiği AORUS serili RAM; kasa, soğutucu ve diğer ekipmanlarla ciddi bir ivme yakaladı. Serinin son üyesi ise, kurulumu tamamlayan yeni AORUS AD27QD monitör oldu.

Gerek tasarımı gerekse de sunduğu güçlü özelliklerle dikkat çeken ve dünyanın ilk taktiksel monitörü sloganı ile sunulan yeni AORUS monitöre gelin yakından bakalım.

Tasarım

GIGABYTE AORUS AD27QD, oldukça büyük bir kutu ile geldiği için tasarım noktasında bizlere az çok bir fikir sunuyor. Kutuyu açtığımızda ise monitör; güç kablosu, bağlantı kablosu, HDMI ve DisplayPort kabloları, kullanım kılavuzları ve montaj ayakları bizleri karşılıyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 003

Monitörün kurulumunu tamamladıktan sonra detaylı şekilde incelediğimizde ise oldukça şık bir tasarım ile karşılaşıyoruz. Monitörün 27″ inç boyutundaki ön paneli, oldukça sade görünürken asıl tasarımın arka kısımda oluşturulduğunu görüyoruz.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 006

Ön kısımda çerçeveler, incelikleri ile dikkat çekiyor. Neredeyse sıfıra yakın bir çerçeve kalınlığı sunan ön bölüm, tasarımı güzelleştirirken aynı zamanda seyir noktasında daha geniş ve daha odaklı bir ekran deneyimi sunuyor. Alt çerçeve, üst ve yan çerçevelere göre bir tık daha kalınken, orta kısımda AORUS logosunu görmekteyiz.

Asıl tasarımın arka bölümde olduğunu söylemiştik zira GIGABYTE, AORUS tasarımını yeni monitörüne çok iyi şekilde uyarlamış. Kanatlarını açmış bir şahin görüntüsü uyandıran arka bölüm, markanın yüzü Falcon (Şahin) motifinin güçlü şekilde uyarlandığını gösteriyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 029

Monitörü ayakta tutan ayak, monitörden biraz daha dışarıda tutularak Şahin’in bedeni kıvamında bir görüntü oluşturmuş. Bedene eşlik eden kanatlar ise, sağa ve sola eğimli duran ve aydınlatmalar ile süslenen kenarlar olmuş.  Aynı zamanda ısının dışarı atılmamasını sağlayan ızgaralı üst bölüm de, bu kaslı ve asi tasarımı desteklemekte.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 013

Arka panelin bu tasarımı, dört farklı bölümde görünen RGB aydınlatmalar ile güçlendirilmiş. Kanatları ifade eden sağ ve sol bölüm, orta direkteki AORUS logosu ve hemen yanındaki ince kesik, RGB aydınlatma özelliğine sahip.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 010

Tasarım, genel itibari ile bir oyuncu monitöründen beklenebilecek düzeyin üstünde bir performans sunuyor. AORUS, ilk monitörü olması hasebiyle sadece görünüme değil kullanım bazında ergonomikliğe de yatırım yapmış.

Ergonomi noktasında AORUS AD27QD; eğim, pivot, yükseklik ve açı özelleştirmelerinin hepsini kullanıcıya sunuyor. Bu bağlamda monitörü sağa ve sola 20° derece döndürebilir; yukarı aşağı 5°-21° derece arası açılayabilir, 90° derece yan yatırabilir ve 13 santimetreye kadar yükseltebilirsiniz.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 009

Diğer tarafta monitör, 178° derecelik görüş açısı sunurak hiçbir şeyi gözünüzden kaçırmanıza izin vermiyor. Özetle monitörü ne şekilde kullanmak isterseniz, o şekilde kullanabileceğiniz bir tasarım GIGABYTE tarafından hazırlanmış durumda.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 015

Son olarak monitörün giriş çıkışlarında güç girişi; iki adet HDMI, bir adet DisplayPort, iki adet USB 3.0, PC konektörü ve kulaklıklı mikrofon jackı bulunuyor. Monitörün 8 kilogram ağırlığında olduğunu belirtelim ve asıl bölüme, teknik detaylara geçelim.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 035

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 016

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 014

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 030

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 012

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 011

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 025

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 022

Teknik Detaylar

GIGABYTE AORUS AD27QD, en az tasarımı kadar teknik özellikleri ile de kendini gösteren bir monitör olmuş. 

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 018

Monitörün ilk detaylarında 27″ inç boyutundaki LED aydınlatmalı IPS ekran paneli bulunuyor. LCD ekranlara göre her pikselin ayrı ayrı aydınlatıldığı bu aydınlatma tipi, renk üretimi konusunda oldukça iyi işler başarıyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 019

Ekran paneline eşlik eden çözünürlük 2560x1440p 2K olarak belirlenmiş. Henüz 4K çözünürlüğün standartlaşmadığını düşünürsek yeterli bir çözünürlük kabul edebiliriz. Ancak bu seviye bir monitör için 4K çözünürlük olması isabet olurdu. Muhtemelen monitörün 4K çözünürlüklü sürümü GIGABYTE tarafından sunulacaktır.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 028

2K çözünürlükle birlikte AORUS AD27QD, 144Hz ekran tazeleme oranı sunuyor. Bu tazeleme oranı aynı zamanda 1 MS tepki süresi ile desteklenmiş ve görüntü akışının çok daha iyi seviyelerde olması amaçlanmış.

Yenileme oranına ek olarak AMD FreeSycn desteği bu monitörde de karşımıza çıkıyor. Ekran yırtılmalarını ve parazitleri en az seviyeye çeken bu görüntü teknolojisi, ilerleyen dönemlerde G-Sync güncellemesi de alabilir.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 023

Ekran detaylarında öne çıkan bir diğer teknik nokta, panelin kullandığı 10 Bit oranındaki renk üretimi. Genelde monitörlerin 8 Bit renk üretimi sunan paneller kullandığını biliyoruz. GIGABYTE, bu noktada işi bir adım daha ileri taşıyarak DCI-P3 desteği ile renk üretimini 10 Bit seviyesine yükseltmiş.

DCI-P3, günümüz Amerikan film endüstrisinde kullanılan bir renk gamı. Normalde kullandığımız birçok görüntüleme ekranı, SRGB renk gamına sahip. DCI-P3 ise renk üretimi ve netlik noktasında daha geniş bir destek sunuyor ve özellikle yeşil ve kırmızı renklerde daha net ve daha canlı renk üretimleri gerçekleştirebiliyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 021

Tabii ki yükselen renk gamı, artan çözünürlük ve gelişmiş görüntüleme teknolojisi, güncel ekran teknolojilerinin en yenisi HDR desteğini de beraberinde getiriyor. Yüksek Dinamik Aralık olarak bilinen HDR teknolojisi, SDR’ye göre daha iyi kontrast ve renk ile birlikte daha net görüntüler sunuyor.

Tüm bu görüntü teknolojileri, monitörün seyir performansını arttıran önemli geliştirmelerden. Aslında birçok oyuncu monitöründe bu özellikleri görüyor olsak da, bu monitörü özel ve taktiksel kılan daha başka birçok detay bulunuyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 031

Bu detayların ilkinde Aim Stabilizer bulunuyor. Bu özellik, özellikle FPS türü oyunlarda hayat kurtarıcı bir işlev sunuyor. Silahınızı hedefe doğrulttuğunuzda ya da farklı bir aksiyon geliştirdiğinizde ortaya çıkan hareket bulanıklığını sıfıra indiren bu teknoloji, net ve sakin bir görüntü sunarak farkındalığınızı arttırmaya imkan tanıyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 026

Bir diğer detay, Game Assist özelliği. Oyun içi bilgileri sizlere anlık olarak sunan özellik, oyunda geçirdiğiniz zamandan ekipman hesabına, ekran oranlamadan harici Aim desteğine kadar birçok özellik sunuyor. Yani Aim desteği ile AWP’nizin dürbününü açmadan atış yapabilmeniz mümkün.

Black Equlaizer adı verilen diğer özellik, oyun içi siyah bölgelerin parlaklığını ayarlamanıza yardımcı oluyor. Göremediğiniz tüneller, seçemediğiniz birçok düşman bu destekle birlikte fark edilebilir oluyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 027

Monitörün diğer özelliklerinde PIP-PBP, OSD Sidekick, Dashboard ve ANC desteği bulunuyor. PIP-PBP özelliği, ekran içinde ekran uygulaması sunarak ayn ekran içerisinde farklı bir görüntü alabilmenizi sağlıyor. Üstelik ses geçişleri de tercihinize göre şekillenmekte.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 025

OSD Sidekick, mouse ile birlikte OSD ayarlarmalarına olanak tanırken, Dashboard ile anlık oyun FPS’i, işlemci kullanımı gibi birçok detayı tercihinize göre ekranda görüntüleyebiliyorsunuz. Özelliklerin sonuncusu ve bir monitörde yer alması ile şaşırtan teknoloji ise ANC sistemi.

ANC, Active Noise Cancelation açılımı ile geliyor ve mikrofonunuzun arka plan gürültülerini sıfıra indiriyor. Monitörün sahip olduğu kulaklık girişlerini kullandığınızda deneyim edebildiğiniz bu teknoloji, oldukça iyi işler çıkartıyor.

Gigabyte AORUS AD27QD Oyuncu Monitoru incelemesi 024

Tüm bu teknik detaylara ek, USB üzerinden Hızlı Şarj desteği, göz yorgunluğunu sıfıra indiren FlickerFree desteği ve dahili mavi ışık filtresi, AORUS AD27QD’nin gücünü ortaya çıkartıyor.

Hocanın Yorumu

Esasen GIGABYTE AORUS AD27QD, bizleri hem şaşırtan hem de kendisine hayran bırakan bir monitör oldu. Her iki durumun da nedeni, ilk kez adım atılan monitör kategorisinde bu denli güçlü bir ürünün ortaya koyulması noktasında.

Zira piyasada var olan birçok üreticinin bile sunamadığı teknolojileri bu monitörü ile ortaya koyan GIGABYTE, “Dünyanın İlk Taktiksel Monitörü” olma ünvanını sonuna kadar hak ediyor diyebiliriz. Bu bağlamda güçlü tasarımı, yüksek performanslı gelişmiş özellikleri ile AORUS AD27QD monitöre aynı anda üç ödülü layık görüyoruz.

tasarım odulu editor tavsiyesi ustun performans odul

Monitörün fiyat noktasındaki bilgisi ise güncel e-ticaret sitelerinde 4 Bin Türk Lirası civarında. Böyle bir monitör için bu fiyatın biraz yüksek olduğunu söylemeliyiz zira monitörün tek olumsuz noktası fiyatı. 

Evet değerli hocalar, GIGABYTE AORUS AD27QD oyuncu monitörünü incelediğimiz yazının sonuna geldik. Ürünün testlerini içeren video incelemesine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

GIGABYTE AORUS AD27QD Oyuncu Monitörü İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler