Cuma, Nisan 19, 2024

GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese merhabalar. İnceleye inceleye bitiremediğimiz ürünlerin mekanı hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Masada bugün GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakart incelemesi gerçekleştireceğiz. 

Sizden gelen istekler neticesinde uygun fiyatlı bir öneri olabileceğini düşündüğümüz GIGABYTE B360M Gaming 3 anakart, bakalım bizlere neler sunuyor?

Tasarım

GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakart tasarımsal açıdan oldukça şık bir yapıda görünüyor. Anakartın siyah ve gri kombinasyonlu hazırlanmış PCB’si, bazı noktalarda bulunan ince detaylar ile desteklenmiş ve ciddi ama bir o kadar da çekici bir hava yaratmış. Form faktörü bazında micro-ATX formda olan anakart, küçük görüntüsü ile birlikte toplu ve temiz bir görünüm sunuyor. Kart üzerinde dikkat çeken tasarımsal noktalardan biri, üzerinde AORUS logosu bulunan soğutucu plaka. Aynı şekilde bir plaka da işlemci etrafında konumlandırılmış.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 009

Öte yandan GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakart, RGB desteği ile de ön plana çıkıyor. Her ne kadar anakart üzerinde sadece ses koruma şeridinde aydınlatma görsek de, harici olarak ekleyebileceğimiz 5v ve 12v düzeyindeki dijital LED’ler ile dilediğimiz şekilde özelleştirme yapabiliyoruz. Tabii ki bu özelleştirmeler GIGABYTE’ın kendi aydınlatma sistemi RGB Fusion ve onun yazılımı ile mümkün görünüyor. 

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 008

Tasarım ile ilgili diğer detaylarda ise PCI-Express yuvasındaki güçlendirilmiş ve desteklenmiş braket yapısı dikkat çekiyor. Bildiğiniz gibi son dönemlerde üretilen hemen hemen tüm ekran kartları yüksek ağırlık ve boyutlara sahip oluyorlar. Bu açıdan anakartlarda bu tür destekleyici tasarımlar görmek hem kullanıcılar için hem de ürünlerin ömürleri açısından olumlu oluyor. Yine anakartta yüksek kaliteli kondansatör ve transistörler mevcut. Üstelik tüm parçaların kükürtlenmeye ve elektrik dalgalanmalarına karşı korunduğunu da belirtelim.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 012

Peki anakartın sunduğu teknik özellikler neler gelin şimdi de onlara değinelim.

Teknik detaylar

GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakartın teknik detaylarında ilk değineceğimiz nokta anakartın kullandığı çipset ve işlemci uyumu. Burada anakartın adından da belli olduğu üzere Intel’in B360 yonga setini kullanan anakart, yine Intel’in LGA 1151 işlemci soket yapısını üzerinde barındırıyor. Bu açıdan anakartın uyumlu olduğu işlemci listesinde 8. nesil Core işlemci ailesi, Pentium ve Celeron işlemci aileleri dikkat çekiyor. Tabii ki bu işlemci tipine uygun diğer işlemciler içinde destek görülüyor.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 004

Öte yandan anakart üzerinde eksik ancak standartın altına düşmemiş bir bellek desteği ile karşılaşıyoruz. Üzerinde bulunan 4 adet DDR4 RAM yuvasına 64 GB’a kadar destek sunan anakart, ne yazık ki frekans bazında seviyeyi 2666 MHz‘den yukarıya çekememiş. Her ne kadar bu frekansın yeterli ve standart şartlarda iş görebileceğini biliyor olsak da 3200 MHz görmeyi yeğlerdik.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 006

Teknik detaylarda anakartın en bonkör davrandığı ve hoşumuza giden bölümü ise depolama alanında sunulan 3 adet M.2 SSD yuvası. SSD yuvalarının ikisi standart yerlerinde iken üçüncüsü genişleme yuvalarının içerisine dahil edilmiş. SSD yuvalarının Intel Optane destekli olduğunu da belirtelim. Öte yandan 6 adet SATA6 bağlantısı da mevcut.

Anakart, genişleme yuvası kanadında da 2 adet PCI-Express yuvası barındırıyor. Yuvaların biri x16 modunda çalışırken sunduğu güçlendirilmiş braket desteği ile de dikkat çekiyor. Dolayısıyla önerilen ekran kartı yuvasının bu yuva olduğunu görüyoruz. Diğer yuva ise x4 modunda çalışmakta. Bu iki yuvayı kullanarak dörtlü ya da 2 yollu AMD CrossFire çoklu grafik bağlantısı kurabiliyorsunuz.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 015B360M AORUS Gaming 3 anakart, görüntü çıkışlarında da HDMI ve DVI yuvaları ile yüksek çözünürlüklü görüntüler sunabiliyor. Intel destekli çalışacak olan bu birimlerden HDMI yuvası 4K ve 30Hz’e kadar destek sunabiliyor. DVI yuvasında ise destek Full HD ve 60Hz oranında. Görüntü çıkışlarına eşlik eden ses kanadında ise 7.1 kanal HD ses desteği sunan Realtek ALC892 Codec görüyoruz.

Anakartın dahil olduğu sınıf oyuncu sınıfı olduğu için tabii ki internet kontrolcüsü hayati önem taşıyor. Bu alanda da Intel’in Gigabit Lan kontrolcüsünü anakartına entegre eden GIGABYTE, oyun esnasında kesintisiz bir çevrimiçi deneyim sunan CFosSpeed teknolojisini de destekliyor. Anakartın çıkışlarına baktığımızda ise bir adet USB 3.1 Type-A ve 3 adet USB 3.1 yuvası bulunuyor. 

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 010

Son olarak anakartın sunduğu yazılımsal desteklere de değinelim. Bu alanda oldukça dolu olan anakart, VR desteği ile öne çıkıyor. Öte yandan anakartın üzerinde bulunan 6 ısı sensörü, yine GIGABYTE tarafından sunulan SmartFan 5 yazılımı ile uyumlu bir şekilde çalışıyor. Son olarak anakart ile gelen TriDef SmartCam yazılımı ile 1 yıl, XSplit Broadcaster yazılımı ile de 14 günlük ücretsiz kullanım sağlayabiliyorsunuz. Yazılımların oyuncu odaklı olduğunu belirtelim.

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 011

Hocanın yorumu

GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakartın incelemesini bitirirken son bölüm olan hocanın yorumuna geldi sıra. Anakartın sunduğu özelliklere yakından baktığımızda bellek frekansı haricinde bir eksiklik gördüğümüzü söyleyemeyiz. Gerek tasarımı gerek sunduğu teknolojiler ile orta segmentte iyi bir tercih olabilecek olan anakart, fiyat bazında da yeterli bir etikete sahip. Şu anda çeşitli e-ticaret sitelerinde 560 TL‘ye satılan anakart, kullanıcılar için iyi bir tercih olabilir. 

gigabyte b360m aorus gaming 3 anakart incelemesi 014

Evet hocalar bir incelemenin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu incelememizde sizlere orta segmentte kendini gösteren GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 anakarttan bahsettik. Anakartın video incelemesine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, ürün ile ilgili görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Ödüller

pch tavsiye eder odul png

GIGABYTE B360M AORUS Gaming 3 Anakart İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler