Cumartesi, Nisan 27, 2024

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba PC Hocası‘nın değerli takipçileri. Yepyeni bir inceleme ile yeniden birlikteyiz. Bugün hocanın masasında uzun zamandır beklenen Gigabyte RTX 2080 incelemesi gerçekleştireceğiz.

NVIDIA‘nın uzun süreli sessizliğini RTX 20 serisi ile bozduğu yeni dönemde, serinin yeni canavarını bizler de sizin için incelemek üzere masamıza getirdik. Bakalım Gigabyte kalitesi ile buluşan yeni NVIDIA RTX 20 serisi, bizlere neler sunuyor. 

Tasarım

Yeni Gigabyte RTX 2080 ekran kartı, önceki nesil GTX 10 serisine göre daha dikkat çekici bir yapı ile bizleri karşılıyor. Kart, önceki seriden bir miktar daha ince yapılı görünürken bu ince yapı daha derli toplu ve keskin hatlarla revize edilmiş. Bu da daha kompakt bir ekran kartı görünümü sağlıyor. Ancak detaylı bir bakış attığımızda özellikle soğutucu bloklarının biraz daha yükseltildiğini görebiliyoruz. Aynı şekilde fanlar da bu soğutucu bloklardan biraz daha uzaklaşmış. Muhtemelen hava akışının daha geniş alana yayılması amaçlanmış.

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 003

Fanlara değinmişken Gigabyte RTX 2080, alıştığımız üç fanlı yapıyı koruyan bir tasarıma sahip. Bu fanlar 80mm boyutu ile dikkat çekiyor ve alternatif fan denilen orta fandan destek alıyor. Başta ve sonda bulunan iki fan kanatları saat yönünde dönüş sağlarken ortada bulunan fan saat yönünün tersine dönüş sağlıyor ve alternatif bir hava akımı ile güçlü bir soğutma sağlıyor.

Soğutma kanadında Gigabyte işi sadece fanlara da bırakmamış. Soğutucu bloklarla iletişimi kurmada destek olan bakır borular 6 adet olarak geliştirilmiş ve üç boyutlu kanat yapısı ile daha yüksek soğutma performansı elde edilmiş.

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 007

Alternatif soğutma sisteminin temel mantığında ise türbülanssız bir havalandırma yatıyor. Normal şartlarda aynı yöne dönen fanların oluşturduğu akım birbirleri ile çarpışarak gürültülü bir soğutma sağlıyor. Ancak alternatif soğutma sisteminde ters yöne dönen orta fan, yanlarında bulunan fanların oluşturduğu hava akımına uygun bir havalandırma sağlıyor.

Yani hava aynı doğrultuda akıyor ve herhangi bir dağınıklık yaşanmıyor. Bu da daha etkili ve isabetli bir hava performansı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kart, boşta çalıştığında fanları durdurarak enerji ve gürültüden tasarruf ederken kulanım anına göre de kendi dönüş hızını otomatik atayabiliyor.

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 002

Tasarım ile ilgili olarak değineceğimiz ve eksik gördüğümüz tek nokta ise RGB aydınlatma. Önceki serilerde alıştığımız RGB Fusion desteği yine ekran kartı üzerinde görülüyor ancak aydınlatma alanı yalnızca Gigabyte logosunu kapsayacak şekilde hazırlanmış.

Fanların etrafında da RGB aydınlatma alanı görmeyi beklerdik doğrusu. Her ne kadar kullanıcılar kartlarını yatay olarak konumlandırıyor olsa da görsellik açısından bu düzeyde bir kart için daha fazla RGB alanı eklenebilirdi.

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 005

Öte yandan Gigabyte RTX 2080 ekran kartı önceki nesilde terk edilmeye başlanan birçok görüntü çıkışına da veda etmiş bulunuyor. Kartın arka tarafına baktığımızda DVI ve VGA portları bulunmazken HDMI yuvasında da slot sayısı bire düşürülmüş. Güncel teknoloji olan DisplayPort yuvası ise 3 adet olarak karşımıza çıkıyor. Yine güncel bir bağlantı birimi olan Type-C girişi de ekran kartında konumlandırılmış. Son olarak kutu içeriği açısında da oldukça yeterli olan ekran kartımız, kullanım kılavuzları, çeşitli dokümanlar ve kurulum CD’sinden oluşuyor. 

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 004

Şimdi dilerseniz Gigabyte RTX 2080 ekran kartının teknik verilerine ve performansına değinelim.

Teknik Detaylar

Yeni canavar Gigabyte RTX 2080, özellikle yeni nesil oyunlar için kilometre taşı olabilecek nitelikte bir kart. Yapılan tanıtımlar ve açıklanan detaylar hepimizi heyecanlandırdığı için karta verilen önem de bir o kadar büyük oluyor. Bu konuda söylenmesi gereken ilk şey yeni nesil RTX 20 serisinin artık bambaşka bir oyun deneyimi sunuyor olması.

Bu açıdan hem performans hem de fiyat bazında oldukça yüksek değerler sunan bu kartları almadan önce üst düzey sistemler kurmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle 4K monitöre sahip olmanız gerekiyor zira bu seviye kartlarda 1080p oynamak parayı çöpe atmak olur. Bu açıdan bizler de yaptığımız tüm test ve değerlendirmeleri 4K üzerinden gerçekleştiriyoruz. 

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 006

Gigabyte RTX 2080 ekran kartının teknik detaylarına değinecek olursak 8GB GDDR6 bellekler ilk dikkati çeken detay oluyor. Önceki nesilde kullanılan GDDR5 bellekler artık terk edilmiş ve daha yüksek bant genişliği ve performans sunan GDDR6 bellek teknolojisine geçilmiş. Çekirdek hızında da Gaming modda 1800MHz, OC modda ise 1785MHz frekans hızlarını görüyoruz. Bu değerlere eşlik eden CUDA çekirdek sayısı ise 2944 olarak belirlenmiş. Bellek hızında frekans değeri ise 14000MHz olarak çok yüksek seviyede bizleri karşılıyor. Bellek veri yolu ise 256 Bit olarak belirlenmiş durumda.

Ekran kartı oldukça güçlü olduğu için güç tüketim seviyesinde de bir artış mevcut. Önceki nesile göre çok da yüksek gereksinimler gerekmiyor olsa da Gigabyte, yeni nesil ekran kartı için en az 650W PSU öneriyor. Bu güç kaynağının bağlantısı ise kart üzerinde arttırılmış olan 8+6 pinlik yuva ile gerçekleştiriliyor. Yine önceki nesillerde nadiren gördüğümüz bu ikili pin yapısı muhtemelen yeni nesil serilerde bolca kullanılacak. 

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi

Gigabyte RTX 2080, sunduğunu bu teknik detaylar haricinde diğer destekleri de bünyesinde barındırıyor. 60 Hz oranında maksimum 7680×4320 çözünürlük sunan ekran akrtı 8K görüntülere de göz kırpıyor. Her ne kadar bunun için çok erken olsa da 8K monitöre sahip kişiler için de ekran kartı kullanılabiliyor. Son olarak ekran kartı NVIDA’nın SLI teknolojisini iki yollu olarak destekliyor ve G-SYNC, HDR, NVLINK ve DX 12 desteklerini de sunuyor.

Şimdi gelin yeni Gigabyte RTX 2080 ekran kartının oyun performansına değinelim.

Performans ve FPS Testleri

shadow of tomb raider rtx 2080 gigabyte

SCUM Gigabyte RTX 2080 2K4K

rise of tomb raider 4k2k gigabyte 2080

gta5 test gigabyte rtx 2080

Fortnite 4K2K Test Gigabyte RTX 2080

farcry 5 gigabyte rtx 2080

csgo test sonuclari gigabyte rtx 2080

Hocanın Yorumu

Yeni nesil NVIDIA RTX işlemciler, sundukları yeni ışın izleme teknolojileri ve yapay zeka destekleri ile ön plana çıkmayı başardılar. Daha önceleri yüksek görüntü kalitesi için feragat ettiğimiz FPS oranları, geliştirilen yeni RTX ve yapay zeka ile tamamen ortadan kalkıyor ve hem yüksek kaliteli detaylar hem de kayıpsız yüksek FPS’lere sahip oluyoruz.

Bu sistemin çalışma mantığı ise daha önceleri oyunlarda kullandığımız FXAA MSAA gibi kartları yoran ve hantallaştıran teknolojilerin, yapay zeka sayesinde devre dışı bırakılıp çok daha gerçekçi render edilmeleri ile gerçekleşiyor. Öğrenen ve işini hızlı yapabilen yapay zekalar yeni nesilde bizleri çok farklı oyun seviyelerine taşıyacak.

Gigabyte RTX 2080 İncelemesi 010

Gigabyte RTX 2080 ekran kartı da bu teknolojileri çok güzel şekilde kullanabilen, özellikle soğutma konusunda getirdiği yenilikler ile bizlere verimli bir performans deneyimi sunan çok güçlü bir ekran kartı olarak karşımıza çıkıyor. Yenilenmiş tasarımı ve güncel teknolojileri ile yeni neslin gözdesi olacak olan Gigabyte RTX 2080, yeni sistemlerinizde sizlere önerebileceğimiz ekran kartlarının başında geliyor. Yakın zamanda üst düzey bir 4K sistem kuracak ve bu sisteme uygun ekran kartı alacaksanız, Gigabyte RTX 2080 ekran kartını sizlere tavsiye ederiz.

editor tavsiyesi secimi ve onayli

Evet değerli hocalar bir incelemenin daha sonuna geldik. Bugün sizlere Gigabyte RTX 2080 ekran kartından bahsettik. Ekran kartını 10 oyunda test ettiğimiz ve detaylı bilgileri paylaştığımız inceleme videosuna aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ürün ile ilgili görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Gigabyte RTX 2080 İnceleme ve Oyun Testleri

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler