Çarşamba, Nisan 24, 2024

GIGABYTE X399 AORUS XTREME Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. İncelemelerine doyamadığımız hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bugün masada, hem tasarımıyle hem performansıyla yürekleri hoplatan GIGABYTE X399 AORUS XTREME anakart incelemesi gerçekleştireceğiz

Yüksek performans beni kesmiyor, masamda bir canavar olsun diyenlerin tercih edeceği yeni anakart, AMD Ryzen Theradripper 2950X işlemci için tasarlanmış. Şimdi gelin anakartın tüm detaylarına değinelim.

Tasarım

Bir donanım her ne kadar performansı ile değerlendiriliyor olsa da ilk etapta dikkat edilen ilk şey tasarım oluyor. X399 AORUS XTREME anakart da performansı ile dikkat çekerken, tasarımı ile de göz dolduruyor. Oldukça kaslı, asi ve ağır bir tasarım dili kullanılan anakart, soğutma blokları ile dikkat çekiyor. RAM slotlarını çevreleyen termal ısı borulu soğutucu bloklar ise ilk detaylardan. Aynı şekilde soğutucu ızgaranın üzerinde de yine giriş ve çıkışları kaplayan bir termal zırh bulunuyor. Yine M.2 yuvaları ve güney köprüsü aynı şekilde güçlü bir soğutma sunabilmek açısından termal zırhlarla kaplanmış.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 021

Kullanılan malzemeler, yüksek kaliteli parçalardan oluştuğu için estetik anlamda güçlü bir tasarım yansıması görüyoruz. Tasarıma eşlik eden bu parçalar, yüksek akım ve hassasiyet sunabilen mofsetlerden, kondansatörlerden ve pin yuvalarından oluşuyor. Öte yandan RAM slotları, genişleme yuvalarında güçlendirilmiş braketler de görüyoruz. Bu güçlendirilmiş yuvalar sayesinde slotlarda esneme ve temassızlık gibi problemler yaşanmıyor ve uzun ömürlü kullanım deneyimi sağlanıyor. 

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 023

Tasarım kanadında en dikkat çeken nokta ise şüphesiz anakartın sunduğu RGB aydınlatma desteği. X399 AORUS XTREME anakart, 6 farklı bölgede sağladığı aydınlatma ile kasanızda görsel bir şölen vaat ediyor. Kendi orijinal RGB aydınlatma platformu olan RGB Fusion ile tam uyumlu çalışan anakart, harici RGB şeritlere ve ek donanımlara da destek sunuyor. Toplamda 9 farklı renk geçiş efekti sunan anakart 16.7 milyon renk ile sizlere sınırsız bir renk özelleştirmesi sağlayabiliyor.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 010

Son olarak kutu içerisinde anakartın kendisi, SATA kabloları ve diğer kullanım belgeleri bulunuyor. Kutunun da çok şık hazırlandığını belirtelim ve teknik detaylara geçiş yapalım.

Teknik Detaylar

GIGABYTE X399 AORUS XTREME anakart, güçlü tasarım yapısını aynı şekilde teknik kısımda da bizlere sunuyor. Tasarım kanadında değindiğimiz soğutma performansı bu teknik detayların en başında geliyor. 

Yukarıda da değindiğimiz gibi X399 AORUS XTREME, üzerinde termal malzemelerden imal edilmiş ve yüksek soğutma performansı sunan parçalardan oluşuyor. İşlemci slotunun hemen üstünde ve sol kısmında birleştirilmiş bir soğutma bloğu, soğutucu ızgaralar ile bu alanda asıl görevi görüyor. Anakartın arka plakasında bulunan nano termal pedden destek alan bu soğutma alanı, bir adet ısı borusu üzerinde konumlandırılmış iki ızgaradan ve boyutu 3 cmden oluşan iki adet fandan oluşuyor. Fanların boyutu küçük olmasına rağmen etkili bir soğutma gerçekleştirdiklerini söylesek yanılmayız zira alışılmış anakartlara göre %36 oranında bir soğutma kazanımı mevcut.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 008

Peki bu soğutma alanının faydası nedir diyecek olursanız, bildiğiniz gibi yüksek performans sunan işlemciler aynı şekilde yüksek seviyelerde ısıları ortaya çıkarıyor. Her ne kadar işlemci soğutucuları bu soğutma görevini üstleniyor olsa da, anakart üzerinde de belirli oranda ısı oluşabiliyor ve hem anakartın hem de diğer parçaların çalışması esnasında olumsuz performans durumları yaratabiliyor. İşte X399 AORUS XTREME ile bu soruna güçlü bir çözüm bulan GIGABYTE bu alanda rakiplerine göre bir adım öne çıkıyor.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 007

Öte yandan anakartın temel teknik detaylarında destek verdiği işlemci önemli bir yer oluşturuyor. AMD’nin üst düzey performans sunan ve 16 çekirdekten oluşan AMD Ryzen Threadripper işlemcilerine destek sunan anakart, TR4 soket yapısı ile geliyor. Testlerimizde Ryzen Threadripper 2950X işlemci ile deneyimlediğimiz anakartın güçlü bir uyum sağladığını söylemek mümkün. Üstelik herhangi bir BIOS güncellemesine gerek yok.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 014

Teknik kısımda dikkat çekici diğer nokta, anakart üzerinde bulunan 8 adet DDR4 bellek yuvası. Toplamda 128GB’a kadar destek sunan slotlar, frekans bazında da 3600MHz hızına kadar destek sunuyor. Standart anakartlara göre oldukça yüksek görünen bu oranlar pek tabii üst düzey performans arayan kullanıcılar için beklenen düzeyde olacaktır. Tasarımda da değindiğimiz gibi slotların esnemeye ve genişlemeye karşı korumaları mevcut. Öte yandan genişleme yuvalarına baktığımızda ise 4 adet slot görüyoruz. Slotların ikisi x16 modunda çalışıyorken diğer ikisi x8 modunda çalışıyor. Böylelikle bu yuvaları kullanarak 4, 3 ya da 2 yollu AMD CrossFire ve NVIDIA SLI çoklu grafik teknolojilerini kullanabiliyorsunuz. Yine bu slotların da braketlerinde güçlendirilmiş korumalar olduğunu belirtelim.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 003

Anakartın depolama kısmına bakacak olursak, 3 adet M.2 yuvası dikkat çeken detaylardan. Geleneksel depolama kanadında da 6 adet SATA6 yuvası bulunduran anakart, tüm bu yuvalar için RAID desteğini de sunuyor. Bağlantı kısmında da oldukça dikkat çekici olan anakart, üzerinde 3 adet Gigabit LAN denetçisi ve bir adet kablosuz ağ denetçisi barındırıyor. Bağlantı çiplerinin 2 tanesi Intel Gigabit imzalı iken diğer yüksek hız destekli denetçi, Aquantina imzalı çipten oluşuyor. Kablosuz bağlantı noktalarında ise ek olarak Bluetooth desteği görüyoruz. Ses kanadında da yüksek ses deneyimi sunan anakart, Realtek ALC1220 codeclerine ek olarak ESS9118EQ yüksek tanımlı ses çipi ile güçlü bir ses performansı sunuyor.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 009

Son olarak anakartın çıkışlarında 9 adet USB 3.1 yuvası, bir adet USB Type-C, 3 adet yüksek bağlantı hızı sunan LAN Ethernet portu, 2 adet kablosuz bağlantı yuvası ve optik çıkış sunan ses giriş çıkışları bulunuyor. Ayrıca anakartın güç ve CMOS destekli butonları da mevcut.

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 012

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 011

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 020

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 013

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 006

Gigabyte X399 AORUS Extreme Anakart İncelemesi 002

Hocanın Yorumu

GIGABTYE X399 AORUS XTREME, sunduğu güçlü tasarım ve yüksek performans ile göz dolduran bir anakart konumunda. Anakart üzerinde neredeyse yok yok diyebileceğimiz bir donanım sunan GIGABYTE, bu alanda farkını da ortaya koymuş durumda. Yüksek performans arayan kullanıcılar için biçilmiş kaftan olabilecek olan bu model, hem görsel açıdan hem de performans açısından uzun süre güncelliğini koruyacak gibi görünüyor.

Eğer yakın zamanda güçlü bir iş istasyonu ve üst düzey bir Ryzen Threadripper işlemcili sistem kuracaksanız, GIGABYTE X399 AORUS XTREME anakartı sizlere tavsiye ederiz

editor tavsiyesi secimi ve onayli

Evet değerli hocalar, bir incelemenin daha sonuna geldik. Bugün sizlere GIGABYTE X399 AORUS XTREME anakartın incelemesini sunduk. Anakartın ve işlemcinin birlikte kullanıldığı ve üzerin de 1000 sekme ve 10 farklı oyun açarak performansını test ettiğimiz Ne Olur? videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz. Anakart ile ilgili görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

#NeOlur 4 – Chrome’da 1000 Sekme ve 10 Oyun Açmak 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler