Çarşamba, Nisan 24, 2024

GIGABYTE X470 AORUS Gaming Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba PC Hocası‘nın pek değerli takipçileri. İncelemelerine doyamadığımız hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bu yazımızda GIGABYTE X470 AORUS Gaming 7 WiFi anakart incelemesi gerçekleştireceğiz. 

Gigabyte’ın yeni nesil AMD işlemciler için üst düzey olarak tasarladığı yeni anakart bakalım bizlere neler sunuyor.

Kutu içeriği ve Tasarım

Gigabyte X470 AORUS anakartın kutu içeriği ile başlayacak olursak oldukça dolu bir kutu ile karşılaştığımızı söylemeliyiz. Kutu içerisinden anakartın kendisine ek olarak; kullanım kılavuzları, montaj vidaları, pin bağlantı aparatı, SLI köprüsü, bağlantı kabloları, WiFi anteni ve kablolama için sargılar çıkıyor. Ayrıca birbirinden farklı boyut ve tasarımlı etiketler de kutu içerisinde konumlandırılmış.

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi

Kutu içeriğini geçtikten sonra Gigabyte X470 AORUS’un bizlere sunduğu tasarıma odaklanalım. AUROS serisi zaten üst düzey kullanıcılar için hazırlanmış bir seri olduğu için anakart üzerinde de bu üst düzey havayı görebilmek mümkün oluyor. Siyah, gri ve turuncu renkler ile kombine edilmiş anakart, üst düzey sağlamlık ve kalite sunan parçalardan oluşmakta.

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 006

Bu parçalardan en dikkat çekenleri hiç şüphesiz Fins-Array adı verilen soğutucu görevli metal plakalar. Anakart üzerindeki kritik noktalara yerleştirilen bu ızgaralar hem anakartın çekiciliğini ön plana taşımış hem de soğutma performansı alanında etkin bir kazanım oluşturmuş. Yine ekran kartı slotları, RAM slotları da ekstra güçlendirilmiş koruma bulunduruyor. 

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 007

Tüm bu askeri düzey güçlü parçaların etrafında RGB Fusion desteği görmekteyiz. Arka panel üzeri, RAM slotları, ekran kartı slotları, soğutma bloğu ve anakart kenarı ile birlikte toplamda 5 alanda RGB aydınlatma gördüğümüz Gigabyte X470 AORUS, görsel anlamda üst düzey bir deneyim sunuyor. Tabii ki RGB desteği yalnızca Gigabyte’ın kendi sistemi ile değil farklı marka ve ürünler ile de uyumlu çalışabiliyor. Yani ekstra RGB şeridi desteği anakartta bulunmakta.

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 018

Son olarak anakartın ATX formunda olduğunu belirtelim ve  performans alanındaki detaylara geçiş yapalım.

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 015

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 021

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 010

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 013

Teknin detaylar

Gigabyte X470 AORUS Gaming anakart başta da belirttiğimiz gibi üst düzey oyuncular için tasarlanmış anakartlardan biri. Tasarım dili ile bu konuda eline su dökülmeyen anakart teknik kısımda da aynı performansı sunuyor. 

Gigabyte X470 AORUS anakartın ilk dikkat çekici teknik detayı kullandığı AMD X470 çipset ve AM4 slot tipi. AMD’nin yeni ve eski nesil Ryzen işlemcileri ile uyumlu olan anakart, Ryzen serisi harici işlemciler için destek sunmuyor. Ryzen serisi işlemcilerde de ilk nesil desteği BIOS güncellemesi ile sağlanmakta. 

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 008

Öte yandan anakartın üzerinde 4 adet DDR4 bellek yuvası görmekteyiz. Toplamda 64 GB’a kadar RAM desteği sunan bu slotlar, 3600 MHz hızına kadar frekans desteği sunabiliyor. Ayrıca çift kanallı bellek desteğini görmekteyiz. 

Diğer slotlara bakacak olursak 3 adet PCI-Express x16 yuvası görüyoruz. Bu yuvaları kullanarak 2 yollu NVIDIA SLI ve AMD CrossFire kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. İlk yuva x16 modunda çalışırken ikinci yuva x8 modunda çalışıyor. Eğer tek bir ekran kartı kullanacaksanız ilk slotu kullanarak x16 modunda verim alabilirsiniz zira iki ekran kartı kullanımında otomatik olarak x8 modunda paylaşım gerçekleştiriliyor. Son yuvanın çalışma modu ise x4. 

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 009

Anakart üzerinde M.2 destekleri unutulmamış. Bu bağlamda 2 adet M.2 yuvası anakart üzerinde bizleri karşılıyor. Yine depolamaya uygun olarak 6 adet SATA6 desteği görmekteyiz.

Ses kısmında ise Realtek’in ALC1220 ses kodekleri anakarta dahil edilmiş. Aynı zamanda daha net güçlü ses için ES9018Q2C ses çipi anakartta yer almakta. 7.1 kanala kadar ses çıkışı sunabilen anakart optik ses bağlantısına da izin veriyor. 

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 020

Gigabyte X470 AORUS Gaming anakartın incelediğimiz versiyonu WiFi modelli olduğu için çift bantlı a/b/g/n/ac kablosuz desteği sunuluyor. Dahili antenlerin de kutu içerisinden çıktığını belirttiğimiz anakart 2.4/5 GHz hızında çalışıyor. Aynı zamanda anakart Intel GbE LAN yongası ile 1000 Mbit’e kadar bağlantı desteği sunmakta.

Anakartın arka panel çıkışlarına da değinelim. Bu alanda da yok yok diyebileceğimiz anakart; güç tuşu, Clear CMOS tuşu, 6 adet USB 3.1, USB Type-C yuvası, optik ses çıkış yuvası ve anten çıkışlarını arka panelinde konumlandırmış. Bu açıdan oldukça da güncel portlar kullanıldığını gördüğümüz anakart eksiklik hissettirmiyor. 

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi 011

Son olarak anakart üzerindeki durumu daha iyi anlayabilmek adına voltaj; ısı, fan hızı, aşırı ısınma tespitleri için çeşitli detektörler bulunmakta. Bu açıdan da anakart hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olabiliyor ve daha fazla denetime sahip olabiliyorsunuz. 

Hocanın yorumu

Tüm başlıkları bitirdikten sonra geldik hocanın yorumuna. Gigabyte AORUS serisi ile oldukça güçlü ve performanslı ürünleri kullanıcılara sunmayı başardı. Serinin her yeni ürününde kalite ve performansın daha da arttığını görmekteyiz. Gigabyte X470 AORUS  Gaming 7 WiFi anakart da bu gelişimin en iyi temsilcilerinden biri olmuş. Sunduğu yüksek performans ve güçlü parçaları etkileyici tasarım ile buluşturan Gigabyte, anakart incelememizde performans canavarı etiketini bizlerden almayı hak ediyor.

Eğer yakın zamanda hem güçlü hem performanslı hem de güncel bir anakart alacaksanız PC Hocası olarak Gigabyte X470 AORUS anakartı önermekten memnuniyet duyarız.

performans canavari odul

Evet hocalar bir inceleme yazısının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımızda sizlere Gigabyte’ın en yeni anakartlarından X470 AORUS Gaming 7 WiFi modelinin incelemesinden bahsettik. İncelemenin video içeriğine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Anakart hakkında görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. 

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi Anakart İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler