Cuma, Nisan 26, 2024

Göbeklitepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Oluyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şanlıurfa’nın Göbeklitepe‘si UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmeye hazırlanıyor. 12 bin yıllık tarihi ile Dünya’nın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe Şubat ayı gibi asıl listeye adını yazdıracak. Ee, tabi ki göğsümüzü kabartan bu habere “As bayrakları as!!!” dememek ayıp olur.

53 Yıldır Çalışmalar Sürüyor

1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin araştırmacıları tarafından keşfedilen Göbeklitepe, Dünya’nın en eski tapınağı unvanını elinde bulunduruyor.

gobeklitepefoto1
1995 yılından beri yapılan çalışmalar, eserlerin Neolitik Döneme ait olduğunu belirtiyor. Eserler oldukça ilginç: Üzerlerinde hayvan figürleri bulunan 3-6 metre boyları ve 40-60 ton ağırlıkları olan “T” şeklinde dikili taşlar, 8 ila 30 metre çapında daire ve dikdörtgen şeklinde kalıntılar, 65 santimetrelik insan heykeli ve hayvan figürleri bulunan eserlerden bazıları.

5 Yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran Göbeklitepe, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın söylediğine göre Şubat ayında asıl listeye girebilecek. Terör gibi sebeplerle ziyaretçisinin azalsa da tanıtım çalışmaları tam gaz devam ediyor. Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne girmesiyle beraber turizme önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler