Perşembe, Nisan 18, 2024

Goblincon Oyun Fuarı Nasıldı ? – 2017

Paylaş

silkroad gaminggentr

Selamlar hocalar. Bu hafta yine oyun fuarı dünyasına yeni giriş yapan Goblincon‘a uğradık. Hatırlarsanız Gamex 2017’deki büyük sıkıntılardan sonra, Goblincon‘a açıkçası nefes almak için gittik. Firma organizasyonu Maslak Uniqhall’da gerçekleştirdiler. Dilerseniz Goblincon 2017‘deki tüm detaylara artısı ile eksisi ile yakından bir göz atalım.

Goblincon Nasıl Bir Fuar ?

Bu sene bir ilki düzenlenen oyun fuarında amaç firmaların ürünlerinin tanıtımı ve oyun severlerin bu fuarda aradıklarını bulması hedeflenmiş. Öte yandan Cosplay arkadaşlarımız da bu fuara hazırlanarak birinci olma peşinde koştular. Bir de ASUS etkinliğe sponsor olarak LAN party adında turnuvalar gerçekleştirdi.

GameX fuarı ile karşılaştırdığımda kesinlikle daha havadar bir yer olduğunu söylemeliyim. Zaten Uniqhall’a gidenler bilirler. Fuar alanından ziyade içeride AVM bulunduğu için öğlen yemeğinizi sakin sakin yiyebiliyor ve rahatça gezebiliyorsunuz. O yüzden Goblincon‘un yer seçimini çok beğendik. Organizasyon daha çok yeni olduğu için tabii ki büyük eksiklikler vardı.

İlk olarak giriş yaptığımızda NZXT (Corax Alpha) standına uğrayarak ürünleri yakından inceledik. Öğlen saat 12 gibi başlayan fuar, biz gittiğimizde daha yeni kurulduğu için henüz her şey hazır değildi. Aynı zamanda dışarıda kurulan çadırlar ile Twitch’ten yayınlar yapıldı ve Pazar günü PUBG turnuvası düzenlendi.

goblincon oyun fuari 2017

Fuara ASUS önem vermiş onu rahatlıkla belirtebiliriz. Zira dışarıda kurduğu standlar ile getirmiş olduğu canavar makinaları genç arkadaşlarımıza yakından inceleme fırsatı sundular ve oyun oynayarak yeni ürünleri de tanımış oldular. NZXT standından sonra hemen ASUS tarafına geçerek gelen cihazları yakından gördük. Sonrasında ise içeri girmek için turuncu bilekliklerimizi kolumuza taktık.

İçeri girerken her zaman olduğu gibi güvenlik taramasından geçiyorsunuz. Eğer kolunuzda bilekliğiniz yoksa veya biletiniz yoksa ne yazık ki fuara alınmıyorsunuz. Bilet satın almak isteyenler ise AVM’nin içinde bulunan Biletix standına giderek parasını ödeyip, biletini satın alabiliyor.

goblincon oyun fuari 2017 0012

goblincon oyun fuari 2017 0013

goblincon oyun fuari 2017 0014

goblincon oyun fuari 2017 0015

goblincon oyun fuari 2017 0016

Fuarda Hangi Firmalar Vardı ?

Açık konuşmak gerekirse fuara katılan firma sayısının çok az olmasından şikayetçiydik biraz. Zira ASUS, Monster ve NZXT firmaları en büyük olarak gözümüze çarparken, içeride QP Bilişim, Sony standı, D&R ve Netmarble bulunuyordu. Diğer firmalar ise küçük stantlar kiralayarak ‘etki – tepki‘ ölçtüler ona göre fuarın nabzını tuttular. Stantları kiralayan firmaları ufak bir analiz ettiğimizde satış zaten “pek” yapılamadığı gibi, çokta umduklarını bulamadılar.

Kapıdan girdiğimizde ilk olarak bizleri QP Bilişim‘in standı karşıladı. Ürün gamına yakından baktığımızda oyuncular için epey bir ürün getirilmiş. Aralarından ASUS Cerberus V2 modelini yakından inceleme fırsatı bulan kardeşlerimiz bizlerle de fotoğraf çekinmeyi ihmal etmediler. Orada geçen yarım saatlik koyu muhabbetin ardından Furkan Cosplay arkadaşlarımızın yanına gitti.

goblincon oyun fuari 2017 0010

goblincon oyun fuari 2017 0011

goblincon oyun fuari 2017 009

Furkan’dan beklenmedik hareketleri gördüğümüzde ise kendimizi gülmekten alı koyamadık. Zira Goblincon için hazırlanan Cosplay arkadaşlarımız gerçekten epey emek vermişler. Furkan’da bayan Cosplay arkadaşımızın yanına giderek Selfie çekindi ve sosyal medyada olay oldu. Zaten burayı pek açıklamaya gerek yok sanırım 🙂

Cosplay olayı GameX ile karşılaştırıldığında Goblincon‘un çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. En azından GameX’teki gibi kafasına Spiderman maskesi takıp gelenler olmamış. Ortada ciddi emeklerin olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz.

goblincon oyun fuari 2017 008

goblincon oyun fuari 2017 006

goblincon oyun fuari 2017 007

ASUS LAN Party Nasıldı ?

Fuar alanından sonra AVM’nin içine girerek üst kata çıkıyorsunuz. Karşınıza ASUS’un hazırlamış olduğu LAN Party alanı geliyor. Buraya isterseniz kendi bilgisayarınızı götürüyor, isterseniz de listeye adınızı yazdırarak turnuvaya katılabiliyorsunuz. İçeri girdiğimizde ortamın internet cafe tarzında yapıldığını gördük ve birer nescafe alarak keyfimize baktık. Ancak fuara olan ilgi o kadar azdı ki, turnuvalar adam akıllı verimli geçmedi.

Bir de LAN Party alanının hemen karşısında D&R’ın düzenlemiş olduğu stant alanı bulunuyordu. Burada ünlü Sir Clegane imza dağıtarak hayranları ile buluştu. Sonrasında ise Overwatch‘tan tanınan GAKU ve Lucio hayranları ile buluştu.

Fakat bu hayran kitlesinin büyük bir çoğunluğu Maslak‘ta düzenlenen etkinliğe katılamadı. Zira hava şartları biraz kötü olması ile birlikte, okulların açılmış olması da olumsuz etkenlerden bir tanesiydi. Ek olarak bu kadar uzakta olan fuarlara katılımların da son derece verimsiz olduğunu zaten biliyoruz.

goblincon oyun fuari 2017 002

goblincon oyun fuari 2017 005

goblincon oyun fuari 2017 004

Önemli Detay: Fuara geldiğimizde bazı arkadaşlarımızın içeriye profesyonel fotoğraf makinesi almadıkları konuşmaları kulağımıza takıldı. Sonrasında ufak bir araştırma yaparak bu bilginin doğru olduğunu gördük. Üstelik fuara gelmeden önce Goblincon‘un ne web sitesinde ne de biletleri satan Biletix’in açıklamalarında bu bilgi yer almıyordu. Sırf bu yüzden biletlerini iptal eden onlarca arkadaşımız vardı.

Nerede Promosyonlar ?

Goblincon‘a gelen arkadaşlarımız hak verecektir. Fuar yeni olmasına karşın GameX’ten daha iyiydi. Ancak çok esikler vardı. Bir Gamer şu fuarlara katıldığında şöyle adam akıllı eğlenemiyor. Zaten NZXT ve ASUS olmasaydı fuar alanında gidilecek veya görülecek pek bir yer de kalmıyordu açıkçası. Ziyaretçi bakımından da çok az ilgi gördü diyebilirim.

Öte yandan fuar alanında promosyon ürünler yok denecek kadar azdı. Her zaman söylüyorum, yine söyleyeceğim. Genç arkadaşlarımız bu tür fuarlara geldiğinde oralardan kaptığı her promosyon için +1 challange point kazanmış gibi seviniyorlar. Ancak fuarı düzenleyen firmalar ve kişiler bunları pek görmüyorlar. Ver kardeşim yarışma ile klavye, mouse, kulaklık, mousepad, veya diğer ürünlerden. Ne kaybedersiniz ? Birer veya ikişer tane kimseye bir şey kaybettirmez. Ancak o oyuncuların gözünde sizin markanız her zaman yücelir.

Türkiye’de öyle oyun fuarları oluyor ki, gerçekten iyi bir izleyici olarak hayret ediyoruz. Eleştirdiğimiz zamanda neden eleştirdin oluyoruz. Yapmayın lütfen, “daha iyisi neden olmasın ?” Şu fuarların etkinliklerini düzenlerken gerçek gamerlardan destek alınması gerektiğini savunuyorum. Çünkü işi bilen, işin içinden nasıl sıyrılacağını da çok iyi analiz edebiliyor.

Fuar Puanlaması

Fuar düzenlemek kolay değil gerçekten. Ancak oraya gelen oyuncular ve kişiler aldıkları kötü izlenimlerden sonra tekrar katılmama kararı alabiliyorlar. Durum buralara gelmeden önce güzel çalışmalar yapılmalı gerektiğini düşünüyorum. 9 yıldır dijital sektördeki firmalara destek veriyorum, ancak oyun fuarlarının düzeldiğini henüz pek göremedim.

O yüzden tüm bu detayları göz önünde bulundurduğumuzda fuarın eksikliklerinin çok olduğunu ve ilginin az olduğunu belirtiyorum. Puanlama tarafında ise kendi çapımda 10 üzerinden “5” veriyorum. Bizler yurt dışındaki oyun fuarlarına dünyanın dört bir yanından kalkıp giderken, Türkiye’deki fuarların tutmuyor oluşunu gerçekten üzülerek takip ediyoruz. Daha iyilerinin olması dileğiyle. Sırada GIST 2017 fuarı var. Bakalım yakında neler göreceğiz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler