Perşembe, Nisan 18, 2024

Google Hakkında Az Bilinenler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde neredeyse her alanda karşılaştığımız, 98 yılında internet ağının temellerinin atılmasından yıllar sonra kurulmasına rağmen, Google’lamak diye sözlüklere bile adını yazdıran, merak ettiğiniz bir şeyi aramak istediğinizde ilk aklınıza gelen site Google hakkında ne biliyorsunuz?

Açıkçası Google kurulduktan sonra kendi kendini geliştirmeye devam ederken, internet kullanıcıları da zaten yoktu. Ancak Google‘ı buralara getiren bir nevi de kullanıcılar oldu. Çünkü şuanda Google’ın yaptığı en iyi şey, internette üretilen içerikleri alıp bir araya getirip, arayan kullanıcıların önüne sunmak. Ama işler şimdiye kadar nasıl işlemiş?

Günümüzde acaba bu kelimenin İngilizce okunuşu nasıl? Bunun doğru yazılışı neydi? Acaba yolda trafik var mı? Kısaca İnternet’e girebiliyorsanız merak ettiğiniz neredeyse her sorunun cevabını kolaylıkla bulabildiğiniz Google Forbes’ un verilerine göre her saniye ortalama 40 bin aramaya cevap veriyor. Bu 1 gün içerisinde dünyada 3,5 milyar arama demek. 

Google’ın Adı Nasıl Bulundu? 

Google aslına bakarsanız yapılan bir yazım yanlışı sonucu bulunan bir isim. Googol,1 rakamına yüz sıfır ekleyerek bulanan sayıdır.  Matematikteki en büyük sayılardan birisi olan Googol ve 10100‘e eşittir ve 1 rakamına yüz sıfır eklenilerek bulunur. Rivayete göre şirketin ilk günlerinde bir yazılım mühendisinin kelimeyi yanlış yazması sonucunda ortaya çıkmış. Ne kadar ilginç değil mi?

twg logo large

Google’ın İlk İsmi “Backrub”

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin Google’ın adını ilk zamanlarında ‘Sırt masajı‘ anlamına da gelen ‘Backrub‘ adını koymuşlardı. Burada kast edilen aslına bakarsanız masaj hatta ve hatta rahatlama ile alakası bile yok. Burada ‘Backrub’ bir İnternet sitesine, başka bir İnternet sitesi tarafından verilen link anlamında kullanılmış. Mantık Bir siteden başka bir siteye link verip bu sayfaları bulma ve sıralama olarak çalışıyor. 

sirt masaji backrub

Dengesiz

Şirketin ofisi ciddi bir iş yerinden çok çalışanlarını mutlu etmeye dayanan ve onları mutlu ederek daha verimli işler yapmasını sağlayan bir yapıda. Buda çalışanların yaptıkları işlere haliyle yansıyor. Google’da Türkçe “çarpık, eğri” anlamına gelen “askew” kelimesini aratırsanız karşınıza Google tarafından yapılan ufak ama simetri hastalarını çileden çıkartacak bir şaka çıkacaktır.

google

Keçi Girişimi

Google özellikle yeşil girişimleri desteklediğini belirtiyor. Yeşil girişimlerden bir tanesinde çim biçme makineleri yerine, keçileri kullanmak. Google’ ın Amerika California’ da bulunan büyük genel merkezinde bahçelerin ve yeşil alanların sık sık bakıma ihtiyaç duymasından dolayı ortaya çıkan bir girişim ile 200 civarı keçi hem karnını doyuruyor hemde çimleri biçiyor. 

ff 1

Devamlı Büyüyen Bir Şirket 

GMail, Google haritalar, Google Drive, Google Chrome’ u yapan Google 2010 yılından bu yana ortalama her hafta bir şirketi satın alıyor. Bunlara en bariz şekilde örnek verebileceğimiz şirket hani şu sosyal medyada viral olan, tekmelesen de yıkılmayan çilekeş robotların yapımcısı Boston Dynamics ve daha ne şirketler var bu listenin içerisinde.

Belkide bilmiyor olabilirsiniz fakat Android, Youtube, Waze ve AdSense aslında Google’ın.

google office

Doodle’lar (Karalamalar)

İlk Google’ın Doodle kavramı 1998 yılında şirket henüz anonim iken kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’in Nevada çölündeki Burning Man Festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosundaki ikinci O harfinin arkasına çöpten bir adam çizimi yerleştirerek oluşturdu.

2000’li yıllarda henüz stajyer olan Dennis Hwang’dan Bastille günü için bir Doodle yapmasını istediler. Bu yapılan Doodle çok beğenilince Dennis şirkette Doodle’lardan sorumlu kişi oldu ve o gün bu gündür herkesin bildiği özel günlerde çeşitli Doodle’lar yapılıyor.

google money ss 1920

Kaçan Balık Google

Larry ve sergey 1999 yılında Google’ı satmak ister ve bir milyon dolar fiyat biçer. Fiyat düşmesine rağmen halen alıcı çıkmayınca Google satılmıyor ve şuandaki değeri 300 milyar dolardan fazla. 

Amerikada birileri “Zamanında babama bir milyon dolara Google’ı sattılar almadı.” diyor mudur?

larry page sergey brin

Google Kurucuları: Sergey Brin ve Larry Page (Yukarıda)

Şirketin Kuralları

Şirketin ilk kurallarından birisi “Habis olma” Yani alçak gönüllü olmak ancak Google’ın bu kurala bağlı kalıyor mu? Buna siz karar verin.

Çalışanlar Aç Kalmıyor

Google’ın kurucularından olan Sergey Brin, daha en başta Google ofislerinin yiyecekten 60 metreden daha uzak olmamasına karar verdi. İlk zamanlarda daha erişilebilir yiyecekler dağıtılıyordu fakat şimdi Google çalışanları en kaliteli yemeklere, tatlılara ve kahvelere sahipler. 

Jadore Deluxe Hotel Spa Yeme Icme 119204

Google Çalışanlarının Dostları

Google çalışanları bu çalışanlara işe yeni başlayanlarda dahil iş yerine köpeklerini getirebiliyor. Getirdikleri köpeklerin ofis içerisindeki davranışlarından sahipleri sorumlu. Tabi bu hayvanların tuvalet konusunda eğitimli olmaları şart.

kopekjpg 24 08 2017 17 18 33

Sinan Akyüz
Sinan Akyüz
Teknoloji ve bilim dünyasını yakından takip eden, geleceğin keşiflerine hayranlık duyan, yapay zeka, biyoteknoloji gibi alanlarda öğrenmeye ve bilgi paylaşmaya tutkuyla bağlıyım.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler