Cuma, Mart 29, 2024

Google’ın SMS 2.0 Üzerine Olan Hamleleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google, mesajlaşma sektöründe bir türlü ivme yakalayamadı ve haklı olarak çok fazla keder aldı. Facebook ve Apple, mesajlaşma platformlarının hem kullanıcılar hem de işletmeler için vazgeçilmez hale geldiğini görse de, Google bir çok özlü isimleri (Buzz, Wave, Allo, Hangouts ve liste devam ediyor…) kurtarılamayacak bir biçimde geçmişin çöp kutusuna fırlattı. Ancak son zamanlarda arama devi mesajlaşma kanalını geri almış gibi görünüyor.

RC’ye Evet

sms ile ilgili görsel sonucu

Şimdiye dek, muhtemelen eski moda metin mesajlaşmasını flip-phone çağından kurtarması gereken yeni telekomünikasyon standardı RCS’e aşinasınız. RCS, Zengin İletişim Servisleri anlamına gelir ve okuma makbuzları, yazma göstergeleri ve doğrulanmış iş profilleri gibi modern mesajlaşma özellikleri ile birlikte gelir. Başka bir deyişle, iMessage veya WhatsApp gibi görünüyor ve hissediyor, ancak internet yerine cep telefonu ağınız üzerinden (SMS olarak) çalışıyor.

Son bir ya da iki yıldır, Google, RCS’yi desteklemek ve mesajlaşma rakiplerini süreç içinde desteklemek için global telcos ve cihaz taşıyıcılarını almak için bir kampanya yürütüyor. Şimdi nihayet meseleleri kendi ellerine alıyor.

android messages ile ilgili görsel sonucu

Şuan Fransa ve İngiltere’deki (yakında diğer ülkelerdeki) Android kullanıcıları artık telkoların geçişini beklemesi yerine doğrudan Google tarafından sağlanan RCS hizmetleri kullanabiliyorlar. Bu, on yıllık RCS destanındaki küçük bir gelişme gibi görünse de, aslında “stratejide büyük bir değişim” olduğunu açıklıyor. Bu hizmeti kısaca Google’ın iMessage muadili diyebiliriz fakat tam onun gibi değil, ona yakın.

Paranoyak Android

android ile ilgili görsel sonucu

 

Google’ın gambiti, RCS başarısının önündeki en büyük engellerden birini çözüyor; bu, şimdiye kadar küresel taşıyıcılara ve cihaz üreticilerinin birbirleriyle güzel bir şekilde oynamalarına bağlıydı. Diğer engel daha da büyük. WhatsApp, iMessage ve Telegram ve Signal gibi diğer internet tabanlı (OTT) sohbet uygulamalarının aksine, RCS, uçtan uca şifrelemeyle övünmüyor.

Mary Meeker’ın en son internet trendleri raporunda gösterdiği gibi, gizlilik bilincine sahip kullanıcılar için uçtan uca şifreleme tablo bahisleri haline geldi. İyi haber, Google’ın nihayet bunu elde ettiğini gösteriyor.

Bunlar daha başlangıç

RCS, Google’ın B2C mesajlaşmasına hükmedecek iki yönlü stratejisinin yalnızca yarısı. Diğeri ise, Google’ın sessiz kaldığı iki alan olan Google Haritalar’a ve aramaya sessizce entegre olduğu Google iş mesajlaşma sistemidir.

Bu arada, VentureBeat’ten Khari Johnson’ın gözlemlediği gibi, şirketin sesli mesajlaşma stratejisi “her yerde ve kapsamlıdır”, hem yapay zeka (Google Assistant, Google Duplex) hem de donanım (Google Home) ile övünüyor ve bu strateji onu konuşma sınıfının en üstüne koyuyor.

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler