Cuma, Nisan 19, 2024

Hollanda Eğitim Bakanlığı: “Google Eğitim için Güvenli Değil!”

Paylaş

silkroad gaminggentr

Microsoft’un eğitim ve devlet alanındaki yazılımlarına yıllarca odaklandıktan sonra, Google’ın Avrupa’daki eğitim pazarına tekelleşme girişimlerinde bulunması ve ürettiği çözümleri, hakkındaki incelemelerin çoğalmasına yol açtı ve Hollanda Eğitim bakanlığı bunları eksik buldu, NOS raporuna göre.

Eğitim bakanları Van Engelshoven ve Slob, Dutch Lower House’a yazdıkları bir mektupta, yazılımın, özellikle meta-veri söz konusu olduğunda, önemli gizlilik kontrollerinden yoksun olduğunu açıkladılar.

Google Workspace ve Google Workspace for Education ile ilgili yaptıkları araştırmaları, Google’ın ürün içinde hangi aramaların yapıldığı, kullanıcıların ne kadar süre oturum açmış durumda kaldığı ve neyi tıkladıkları gibi meta veriler üzerinde tam kontrole sahip olduğunu buldu.

Bu veriler daha sonra örneğin reklamcılığı hedeflemek için kullanılabilir olduğu keşfedildi. Buna ek olarak, Google, yazılımlarının ve verilerinin kullanımına ilişkin şartlar ve koşulları tek taraflı olarak düzenleme hakkını saklı tuttu ve bu da Eğitim kurumlarının kendi verileri üzerinde “hiç veya yetersiz kontrole” sahip olmasına neden oldu.

Rapor, “Bu, gelecekte potansiyel bir risk yaratır” diye belirtiyor.

Google gorsel arama 2
Hollanda Eğitim Bakanlığı: "Google Eğitim için Güvenli Değil!" 2

Hollanda hükümeti, Google’ın gizlilik endişelerinin çoğunu çözememesi üzerine Google Workplace’in devlet dairelerinde kullanılmasını zaten resmi olarak yasakladı. Tersine, soruşturma, Microsoft’un bu bakımdan zaman testine tabi tutulmuş ürünlerinin, “kullanıcının bir dizi önlem alması durumunda” gizlilik otoritesi tarafından önceden belirlenmiş önemli bir risk oluşturmadığını ortaya koydu.

Google ve Avrupa Komisyonu ile görüşmeler devam ederken, Google Workspace kullanımını yasaklayan hükümete bağlı Hollanda Eğitim Bakanlığı henüz Google Workspace for Education’ı yasaklamayı şu an için düşünmüyorlar.

Google yaptığı açıklamada, “Endişeleri gidermek için hali hazırda birkaç önlem aldık ve Hollanda hükümeti ile görüşmelere devam ediyoruz” dedi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler