Perşembe, Nisan 25, 2024

İngiltere 50 Pound Banknotların Üzerine Alan Turing’i Koyacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Alan Turing’i Bilmeyenler için kısa bir özet geçelim. İngiliz matematikci , bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılmakta. Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.2. Dünya Savaşı sırasında kod kırıcı kriptograf olarak çalışan ve böylece milyonlarca insanın yaşamının kurtulmasını sağlayan Alan Turing, aynı zamanda günümüzde en çok kullanılan makinalardan biri olan bilgisayarların esasını oluşturacak ilk esas fikirleri geliştirmiştir. 

İlk görev yaptığı Ulusal Fiziksel Laboratuarında ve daha sonra Manchester Üniversitesi’nde ilk bilgisayarların geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Yapay zeka üzerine çalışmanın temellerini, makinelerin düşünüp düşünemeyeceği sorusunu ele alarak belirledi. Turing eşcinseldi ve ölümünden sonra Kraliçe tarafından bir erkekle olan ilişkisinden dolayı büyük bir mahkumiyetten mahkum olan affedildi.

5085

Mirası bugün hem bilim hem de toplum üzerinde etkili olmaya devam ediyor.Alan Turing Eşcinsel olduğu için 1952’de hormon tedavisiyle “cezalandırılan” Turing için 2009’da hükümet özür dilemiş 2013’te de kraliyet affı çıkartılmıştı.İngiltere Merkez Bankası, Turing’i ve cihazlarından birinin teknik resmini içeren yeni £ 50 nota notunu hazırladı.

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler