Perşembe, Mart 28, 2024

İnternet Yayıncılığına RTÜK Denetimi Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bugün Resmi gazetede yayınlan “Radyo televizyon ve isteğe bağlı yayınların internet ortamında sunumu hakkında yönetmelik” sonucu RTÜK internet üzerinden yayın yapan televizyonlara ve isteğe bağlı internet yayınlarına, karışabilecek.

Günümüzde televizyon yayınlarının küfür, alkol gibi kısacası herkesin izleyebileceği bir ortamda uygun olmayan şeylerin yapılmasına engel olunuyor. İnternet üzerinde de bazı denetlemeler elbette yapılıyordu fakat yayıncılığa denetim yapılmıyordu. Bu gelen yeni yasa ile RTÜK Netflix, puhutv ve BluTV gibi Türkiye’deki aktif dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebilecek. Ayrıca bu yayıncılar hizmetlerine devam edebilmek için yayın lisansı almaları gerekecek. Yaptığı yayınları internet ortamından iletmek isteyen yayıncılar ise benzer biçimde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.

Bunlara ek olarak internet radyo yayını da bu kapsam içinde. Ayrıca yönetmelikte bu platformlardan paralı aboneliğin olmasının bir şeyi değiştirmeyeceği de yazanlar arasında. Verilecek cezalar arasında içeriğin yayından çıkarılması, erişimin engellenmesi bulunuyor. Bu alınacak lisansların herbirinin ücreti ise 10 bin TL olarak belirlenmiş. Ayrıca belli bir ücret karşılığında içeriğini sunan platformlarda (Netflix gibi) yıllık net kazançlarının 5de 1ini Üst Kurula ödemesi isteniyor. İnternete yayın iletmek isteyenlerin ise yıllık lisans ücreti 100 bin TL olarak belirlenmiş.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler