Cuma, Nisan 26, 2024

iOS 13 Dikkat Çeken Tüm Yenilikler

Paylaş

silkroad gaminggentr

iPhone akıllı telefonlarını yeni bir klasa taşıyacak olan iOS 13 işletim sistemi tanıtıldı. WWDC 2019 etkinliğiyle beraber tanıtılan mobil işletim sistemi, beraberinde birçok yenilik getirdi. iPhone akıllı telefonlarını çok daha zenginleştirmesi beklenen yeni işletim sisteminin özelliklerine bakalım.

Performans Artışı ve Çok Daha Hızlı Uygulamalar

iOS 13 işletim sisteminde, ilk olarak performans kısmına yoğunlaşıldığı konusunda bilgiler verildi. Apple’ın telefonların performansını arttırmak için böyle bir adım attığını söyleyebiliriz. Buna göre yeni işletim sistemi sayesinde uygulamalar en az 2 kat daha hızlı olarak açılabilecek.

iOS 13

Sadece uygulamalar için bir hız artışından söz etmeyeceğiz. Bunun dışında yüz tanıma sisteminin de %30 oranında hızlandırıldığı açıklandı. Ayrıca artık uygulamalar için sunulan güncellemeler için veri bpyutları da küçülecek. Kısacası genel performans artışı gözle görülür seviyede olacak.

Gizlilik için Yeni Kurallar

Performansın hemen sonrasında dikkat çeken bir diğer kısım ise gizlilik özellikleri oldu. Apple veri gizliliğine kafayı takmış durumda. Firmanın sunduğu yeni sürümde de bunun için özel bir sisteme yer veriliyor.

iOS 13 işletim sistemiyle beraber herhangi bir uygulama sizin konumuzu ya da veri akışınızı takip etmek istediği zaman, sistem otomatik olarak sizi uyarıyor. Yani arka planda sizi izleyen uygulamalardan kurtulmuş olacaksınız.

Gizlilik konusunda önemli bir adım daha var. Özellikle Google’a karşı atılan bu adım “Sing in with Apple” sistemi. Bu sayede herhangi bir sisteme Apple hesabı ile girmek mümkün olacak. Ayrıca Apple mail bilgileriniz gibi bilgileri de random mail atamasıyla gizleyebilecek.

Gizlilik konusunda son detay ise ev sistemleriyle alakalı. HomeKit Secure Video adı verilen özellik, güvenlik kameralarının çektiği görüntüleri koruyacak. Bu sistemle beraber Apple’ın kendisi de dahil olmak üzere cihaz üreticilerin kamera kayıtlarına erişmesi engellenmiş olacak. Yani görüntüleriniz gizli kalmış ve 3.parti kişilerin ya da uygulamaların eline geçmemiş olacak.

Klavyede Yeni Dönem

Belki Android işletim sisteminde uzun süredir yer alan bir özellik ancak sonunda iOS için de swipe (kaydırma) ile yazma özelliği kullanıma girdi. Artık elinizi kaldırmadan kaydırma özelliği ile metinleri yazabileceksiniz.

iOS 13

Sonunda Karanlık Mod

Etkinliğin en çok konuşulan yeniliklerinden biri olan karanlık mod, yeni sürümle beraber kullanıma giriyor. iOS 12 sürümünden bu yana konuşulan karanlık mod, tüm arka fonun koyu temaya geçmesini sağlayacak. Apple’ın tüm uygulamaları için de bu modun uyarlandığını ve tüm uygulamalarda da uyum içerisinde çalışacağını belirtelim.

iOS 13

Kamera Uygulaması Daha da Akıllandırıldı

Kamera kısmında ilk değişikliğimiz portre modunda. iOS 13 işletim sistemiyle beraber portre modunda daha detaylı ışık ayarları yapmak mümkün hale getirildi.

Fotoğraflarda daha fazla söz sahibi olabileceksiniz. Üstelik bu kez sadece fotoğraflar kısmında düzenlemeler sunulmuyor. Bunun yanında videolarda da daha detaylı düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Mesela artık videoları dikey konumdan yatay konuma çevirebilirsiniz.

iOS 13

Aynı şekilde fotoğraflar uygulamasında da bir gelişim söz konusu. Artık yapay zeka ile fotoğraflarınızın düzenlemesi yapılıyor. Mesela aynı fotoğraftan birden çok kare çekmişseniz, yapay zeka bunu algılıyor ve en iyi fotoğrafı seçip size sunuyor. Bu sayede çok daha derli toplu bir galeriye sahip oluyorsunuz.

 

Memojiler Yeniden!

iOS 13 işletim sistemi sonrasında memojilerde de bir güncelleme söz konusu. Bu işletim sistemi sürümünden sonra, memojiler için ekstra özelleştirmeler geliyor.

iOS 13

Memojilere aksesuarlar ekleyebilir ya da makyaj yapabilirsiniz. Ayrıca kendi memojileriniz ile kendi çıkartmalarınızı oluşturabilir ve mesajlaşma uygulamalarında da bu çıkartmaları kullanabilirsiniz.

Apple Maps Yeniden Tasarlandı

En büyük değişikliklerden birisi de Apple Maps oldu. Yeni sürümle beraber Apple Maps için yeni tasarıma geçildi ve artık şehirler çok daha detaylandırıldı.

ABD içerisinde kullanımı başlayacak 2020 yılı sonrasında belli başlı ülkelere de gelecek olan yeni Apple Maps, geliştirilmiş harita özelliklerini kullanıma açacak. Mesela bulunduğunuz ya da gideceğiniz yerlerin sokak görünümlerine anında ulaşabileceksiniz. Favori konumlarınız için anında adres tarifi kullanmak mümkün olacak.

iOS 13

Siri ve AirPods Artısı

Neural TTS adı verilen sistemin geliştirilmesi sonrasında Siri seslerinin gerçeğe yakınlığının artırıldığı açıklandı. Ayrıca Siri sayesinde AirPods kulaklıkları kullanarak, gelen mesajların direk olarak okunduğunu görebileceksiniz. Gelen mesajlar direk olarak kulaklık üzerinden okunacak ve yine sizin de mesaja cevap oluşturmanıza izin verilecek.

iOS 13

Tüm bu özellikler ve daha birçok artı noktasıyla beraber yeni işletim sistemi sürümünün Sonbahar aylarında yayınlanması bekleniyor. Tabii ki bu sürece kadar beta sürümler gelecektir.    

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler