Cuma, Mart 29, 2024

Kirli Suyu Temiz Suya Çeviren Türk Tasarım Ödül Aldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sadece güneş enerjisini kullanarak kirli suyu içilebilir suya dönüştüren Parabosol adlı tasarım, Türkiye Ulusal Ödülü alarak evine döndü. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsü tarafından geliştirilen projenin detayları haberimizde.

Kirli Su Nasıl Temiz Suya Dönüşebiliyor ?

Parabosol adı verilen bu proje Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsü tarafından geliştirildi. İlk olarak temiz su kaynakları bulunmayan ve su bulmakta güçlük çeken kırsal bölgeler için geliştirilen tasarım, Energy Globa Vakfı tarafından “Türkiye Ulusal Ödülü” alarak evine döndü. Toplamda 177 ülkeden katılan bin 500’ün üzerindeki projeler arasında Parabosol‘de bulunurken, ödüle layık görüldü.

Yapılan röportajlar sonucunda Hakan Gürsü’nun yaptığı açıklamada, kirli suyu arıtarak içme suyuna dönüştürebilen bu tasarımın, temiz su kaynaklarına erişemeyen kırsal yerler için tasarladıklarını belirtti. Tasarım hiçbir teknolojik altyapı istemediği gibi, parabolik ayna yardımı ile odaklayarak kirli suyu buharlaştırıyor. Ardından farklı filtre işlemlerinden geçerek su ve buharı yoğunlaştırıyor. Ardından kirli su tamamen arınarak temiz ve içilebilir bir hale geliyor. Günde 170 litreye kadar su temizleyebilen Parabosol, mevcut su kaynaklarının tükenmesi ve hızla kirlenmesi ile birlikte gelecekte büyük bir ürün olacak.

Parabosol-Nedir
Küresel Çevre Sorunlarına Çözüm Üretecek,

Hakan Gürsu tarafından geliştirilen Parabosol, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, UNESCO ve Avusturya Büyükelçiliği tarafından desteklenmekte olan Energy Globa tarafından yaygınlaştırılması hedefleniyor. Biz de hocamızın geliştirmiş olduğu bu yararlı proje için kendisini tebrik ediyoruz. Ülkemizin ve milletimizin bu gibi gelişmelere çok ihtiyacı var.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler