Cuma, Mart 29, 2024

Laptop Almak Mı? Masaüstü Toplamak Mı?

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, önü sonu gelmeyen bir soruya açıklık getirmeye çalışacağız. Soru başlıkta da görüldüğü gibi açık: laptop almak mı yoksa masaüstü toplamak mı?

Bildiğiniz gibi PC Hocası YouTube kanalımızda Flash TV oyunculuğu içeren özel videolar paylaşıyoruz ve bu videolarda teknolojik sorunsallara mizahi açıdan yaklaşım getiriyoruz. Son paylaştığımız video da bunlardan biri oldu. Videoda üniversiteye gidecek bir bireyin laptop almak ya da almamak arasındaki kararsızlığının getirdiği sorunlara değindik. Bahsi geçen video bağlantısını yazının başına bırakıyoruz, izlemediyseniz söz konusu videoyu izleyebilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan konu üzerine gerçekleri konuşmaya devam edelim ve laptop masaüstü ayrımına yakından bakalım.

Laptop Bilgisayarlar

Bildiğiniz gibi bundan yıllar önce ilk kişisel bilgisayarlar (PC) piyasaya sürüldüğünde dev cüsseleri ile dikkat çekiyordu. Evinizin belirli bir köşesine konumlandırdığınız bilgisayarları sadece o alanda kullanabiliyordunuz. Zamanına göre yüksek işlem kapasiteleri bilgisayarların içerisinde daha büyük parçalar olmasını gerektirdiği için ebatlar büyük ve ağır oluyordu. Esasen şimdiki masaüstü bilgisayarlarda kurduğumuz yerde sabit kalıyor ya da içerdiği parçalar ağır ancak çağımızda masaüstüne alternatif olan taşınabilir bilgisayarlar mevcut.

laptop almak mi masaustu toplamak mi

Elbette zaman değişti, teknoloji gelişti ve laptop/notebook ya da dilimizde dizüstü adı ile duyduğumuz taşınabilir bilgisayarlar tüketimimize sunuldu. Laptoplar, ilk dönemlerinde masaüstü bilgisayarlar kadar cüsseli değildi ancak çok da taşınabilir sayılmazlardı. Örneğin dünyanın ilk kişisel bilgisayarı IBM 5150 masaüstü formdaydı ve 20 kilogram ağırlığındaydı. Buna karşın üretilen ilk taşınabilir bilgisayar Osborne 1 modeli tam 24 kilogram ağırlığındaydı. Taşınabilirliği siz ölçün.

laptop almak mi masaustu toplamak mi 2 scaled

Günümüzde ise laptoplar, daha taşınabilir ve çok daha fazla güç üretebilir hale geldi. Öyle ki son dönemde gelişen işlemci ekran kartı donanımları, laptop bilgisayarlar ile masaüstü bilgisayarlar arasındaki performans farkını neredeyse sıfıra indirdi. Dolayısı ile yeni bir bilgisayar almak isteyen insanlar, laptop modellerine de ciddi manada dikkat eder oldu. Peki neden laptop tercih edilir?

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 009

Esasen laptop kullanacak olan tüketicilerin dikkat ettiği en temel başlık, taşınabilirlik oluyor. Sürekli seyahat halinde, sabit bir ortamda çalışmayan/kalamayan kullanıcılar için laptop bilgisayarlar ciddi manada hayat kurtarıyor. Zira tüm işini bilgisayar üzerinde gören kullanıcılar, işlerini yanlarında taşıyabildikleri için, çalışma noktasında da geri kalma durumu yaşamıyor. Bunun yanında neredeyse masaüstü sistemlerle aynı fiyata ekranı ile her şey dahil taşınabilir bir bilgisayar sahibi olmak da cazip geliyor.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 004

Öte yandan tüm işi çeşitli belge/dosya hazırlamak ya da webde dolaşmak, film izlemek veya müzik dinlemek olan kullanıcılar için de laptoplar ilk tercih ürünler oluyor. Çünkü zaten yüksek performans gerektirmeyecek olan bu işler, uygun fiyatlı taşınabilir bir bilgisayar ile çok rahat şekilde halledilebiliyor.  Diğer yandan laptop kullanmak için şarj etmek haricinde sürekli bir elektrik bağlantısına ihtiyacınız olmuyor. Çünkü günün büyükçe bir kısmını sizler için idare edebilecek pillere sahipler. Peki laptopların hiç mi dezavantajı yok elbette var.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 002

Laptopların ilk dezavantajı performans konusu. Her ne kadar başta da söylediğimiz gibi güncel modeller artık masaüstü sınıfında güç üretiyor olsa da ortalama bir laptop, masaüstü sistemlere göre daha düşük performansa sahip olabiliyor. Üstelik laptoplarda yüksek performans daha yüksek fiyat etiketi demek. Diğer yandan laptoplarda özelleştirme bireysel olarak mümkün değil.

Bireysel diyoruz çünkü son dönemde birçok üretici, kullanıcılara çeşitli donanım değişikliği hakkı sunuyor. Bu tarafta işlemci ya da ekran kartı, tercihe göre değiştirilip kullanıcıya bu şekilde sunulabiliyor. Fakat kullanıcı, laptopun içini açıp ekran kartını yükselteyim ya da işlemcimi şununla değiştireyim diyemiyor çünkü bu cihazlar, fabrikada tümleşik olarak üretildiği için ayrılabilir yapıya sahip olmuyorlar. Sadece bellek ve depolama noktasında bir özgürlük mevcut. Dolayısı ile laptop tarafında yükseltme yeni bir laptop anlamına geliyor.

Masaüstü Sistemler

Geldik sorunun diğer elemanına. Masaüstü sistemler, yapıları bakımından oldukça büyük, ancak sunduğu performans tarafında son derece güçlü yapılar. Son dönemde gelişen donanım dünyası, her ne kadar boyutları ufak hale getirse de, güçlenen devreler daha fazla ısı üretiyor. Dolayısı ile donanım tasarımlarında soğutma, önemli bir tasarımsal detay haline geliyor. Bu yüzden son dönemde gördüğümüz ekran kartı, işlemci gibi parçaların daha ağır ve daha büyük yapıda olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısı ile sistemi sabit şekilde bir noktada kullanmak daha mantıklı oluyor.

asus ofis sistem 050

Yeni bir PC sahibi olmak isteyen kullanıcılar yazının başında da belirttiğimiz gibi laptop ya da masaüstü arasında gidip geliyor. Masaüstü tercih sebepleri arasında ilk nokta, daha fazla performans ve özelleştirme seçeneği oluyor. Masaüstü sistemlerde konu hakkında bilgisi olan bir kullanıcı birbirinden farklı birçok parçayı kendi kullanım amacına göre seçip birleştirebiliyor. Bu, hem fiyattan hem de performanstan tasarruf anlamına geliyor. Üstelik masaüstü sistemler gelişime açık olduğu için ilerleyen dönemlerde tüm parçaları ayrı ayrı yükseltme imkanı da sunuyor.

Daha çok ev ve ofis tipi kullanıcılar için ideal olan masaüstü sistemler, son dönemde artan gaming furyasının da bir numaralı tercihi konumunda. Her ne kadar laptop kanadında da masaüstü performansı sunan bilgisayarlar bulunsa da, RGB aydınlatmalar gibi görsel deneyim sunan detaylar oyuncuları masaüstüne daha yakın hale getiriyor. Peki masaüstü sistemlerin dezavantajları neler?

asus ofis sistem 056

Bu noktada en büyük dezavantaj çok fazla alternatifin içinde uygun parçaları seçip doğru performansı yakalamak. İşlemci seçimi, ekran kartı seçimi bu ikisinin arasındaki uyum ve diğer parçaların detayları derken masaüstü sistemler maliyet tarafında da ciddi yük oluşturabilme potansiyeline sahip. Bir diğer can alıcı nokta ise, sistemin sabit kalıyor olması.

Masaüstü sistemler, oldukça ağır ve sallantıya karşı son derece narin yapılar. Dolayısı ile ha deyince okula götüreyim diyemiyorsunuz, kaldı ki monitör, klavye, kulaklık gibi diğer ekipmanlar taşınabilirliği öldüren diğer parçalar olarak karşınıza çıkıyor. Bu parçaların arasındaki kablo bağı ise farklı bir sorun. Diğer yandan harici bir güç kaynağınız yoksa (UPS), elektrikler kesildiğinde işleriniz yarıda kalabilir. Büyük olmalarına rağmen masaüstü cihazların içerisinde dahili bir pil bulunmaz. Dolayısı ile çalışma ortasında elektrik kesintisinde laptoplar gibi devam edebilmeniz mümkün değil.

Hangisi Kullanımıma Uygun?

Her iki bilgisayar tipininde genel detaylarına değindik. Eğer yeni bir PC sahibi olmak istiyorsanız kendinize sormanız gereken temel şey: “ben bu bilgisayarı nasıl kullanacağım?” olmalı. Eğer bir üniversite öğrencisiyseniz ya da evden işe işten eve bilgisayar ile çalışan bir çalışansanız laptop bilgisayarlar sizler için biçilmiş kaftan olacaktır. Eğer vaktinizin çoğu sabit bir ortamda geçiyorsa ya da sadece belli zaman diliminde evde PC ihtiyacınız oluyorsa, sabit masaüstü sistemlere yönelmeniz daha akıllıca olacaktır.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 003

Kullanım tipi sorusuna yanıt aldıysanız, “kullanım içeriklerim neler?” sorusuna da cevap vermeniz gerekir çünkü her iki platformda da satın alacağınız bilgisayarın kabiliyeti, kullanım içeriğinize göre değişecektir. Örneğin bir üniversite öğrencisi için laptoplar, taşınabilirliği açısından son derece kullanışlı olabilir ancak bu öğrenci güncel oyunları da laptopunda oynamak isteyebilir. Dolayısı ile seçeceği laptop buna uygun güce sahip olmalı. Ya da işten eve geldiğinde sadece webde gezinmek ve film izlemek isteyen bir masaüstü kullanıcısı buna uygun güç gerektiren bir sisteme harcama yapmak isteyebilir. Örnekler çoğaltılabilse de mantık aynı kalmalı. Bilgisayar kullanım amacının belirlenmesi.

asus ofis sistem 049

Amaç belirlendikten sonra ise geriye donanımın amaca uygun tercih edilmesi kalıyor. Elbette bu alanda fiyat değişkeni devreye giriyor zira performans talebi arttıkça ki özellikle laptoplarda, fiyatlar ciddi oranda yukarı tırmanıyor. Dolayısı ile bu tarafta da amaca uygun donanım tercihi, bütçeyi de rahatlatabilir. Mesela işi sadece belge hazırlamak, webde gezinmek olan bir kullanıcı içim içerisinde RTX 2070 ekran kartı olan bir PC almak, tamamen paranın boşa harcanması anlamına geliyor. Aynı şekilde yoğun şekilde oyun oynayacak bir laptop kullanıcısının, içerisinde dahili APU bulunan modeli tercih etmesi de tamamen yanlış bir seçim olacaktır.

Özet olarak bu tarafta da gerekli performansı üretebilecek gerekli parçaları doğru seçmek de, bilgisayar tarafında akıllı bir yatırım yapmanın ön koşulu oluyor.

Özet

PC Hocası olarak yazının başında da belirttiğimiz gibi Flash TV oyunculuğu içeren videomuzda bu yazdıklarımıza mizahen bir değinme gerçekleştirdik. Videodaki kardeşimiz, üniversiteyi kazanmış ancak dersleri için okula götürebileceği bir bilgisayar ihtiyacı doğmuş. Aynı zamanda oyun oynamayı da seven kardeşimiz, evdeki masaüstünü de oraya kadar taşıyamayacağı için laptop almaya karar vermiş. Neyse ki parasını mahalle bilgisayarcısına kaptırmadan sorunu çözmüş.

laptop almak mi masaustu toplamak mi 5

Videoda kardeşimizin tercih ettiği laptop, bizim de daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz ASUS TUF Gaming A15 modeli olmuş. Sunduğu özelliklerle taşınabilir bir oyun bilgisayarı olan bu laptop hakkındaki detaylı inceleme yazısına burada bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Öte yandan bilgisayar tercihinizi masaüstü sistemlerden yana kullanacak olursanız, YouTube kanalımızda bulunan ASUS imzalı ya da farklı donanımlı sistemlere göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak bilgisayar tercihi, kullanım alanına, kullanım senaryosuna ve hatta artık bütçeye göre değişken bir hal aldı. Dolayısı ile ihtiyaçlar ve bütçeler çerçevevsinde tercihlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Zira kardan çok zarar etme ihtimaliniz yüksek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler