Perşembe, Mart 28, 2024

Megabyte ile Megabit Arasındaki Fark Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ortalama bir bilgisayar kullanıcısıysanız, megabyte ve megabit gibi terimleri sıklıkla duymuşsunuzdur. Peki megabyte ile megabit arasındaki fark nedir biliyor musunuz? Bu yazımızda bu iki kavramı sizler için anlaşılır kılıyoruz.

Megabyte (MB) ve megabit (Mb), benzer okunuşlara ve benzer yazılışlara sahip iki bilgisayar terimi. Her ne kadar biçim olarak aynı gibi görünseler de, her iki terimin de çok farklı özellikleri ve anlamları bulunuyor. Genel olarak internet bağlantı hızı ve sabit disk kapasitesi ile açıklanabilen bu terimlere gelin yakından bakalım.

Megabyte ve Megabit Nedir?

Her iki terimin derinlerine inmeden önce temel olarak anlamlarına bakalım. Bilgisayar ve makineler, bildiğiniz gibi ikili sayılardan oluşan makine dilini kullanır. Bu dilde en küçük birim, 0 ve 1 rakamları ile elde edilen ikili bir sayıdır. Bu sayıya genel olarak bit adı verilir. Byte ise bu bitlerin 8 tanesinin birleşerek oluşturduğu birimdir. Yani 8 bit = 1 bayt.

Sabit disk ve dosyalarda boyut, genellikle byte cinsinden hesaplanırken, geniş bant verilerinde bu hesaplama, bit üzerinden sağlanır.

megabyte ile megabit arasındaki fark nedir 1

1 Megabit dediğimiz birim ise bu bitlerin yaklaşık bir milyon tanesinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bunu megabyte için yorumlayacak olursak da 8 Megabit, bir megabyte’a eşit oluyor. Bugün megabyte’lardan ziyade gigabyte ve terabyte terimlerini daha sık duyuyoruz. Bunlar içerisinde de bir gigabyte yaklaşık 1000 megabyte’a eşitken, bir terabyte yaklaşık 1000 gigabyte’a eşit geliyor.

Bu açılardan baktığımızda her iki biriminde çılgın şekilde büyüdüğünü görüyoruz. Bu her ne kadar kafa karıştırıcı gibi görünse de, mantığı basit bir düzen.

MB ve Mb Kısaltmalarının Farkı

Her biçimin olduğu gibi bu iki teriminde not almak için uygulanmış kısaltmaları bulunuyor. Megabyte birimini kısaltırken MB yazıyor, Megabit birimini kısaltırken ise Mb yazıyoruz. Her iki kısaltmada da aynı harfler kullanılıyor olsa da, harflerin büyük küçük yazılışı iki türün arasındaki farkı gösteriyor.

megabyte ile megabit arasındaki fark nedir 2

Megabit’in Mb olarak küçük b ile yazılmasının sebebi, megabyte’a göre daha küçük bir üniteye sahip olmasından kaynaklanıyor. İlk bölümde bir megabyte’ı oluşturmak için bir milyon kadar bit gerektiğini söylemiştik. Dolayısı ile bayt kavramı bit kavramından daha büyük olduğu için, kısaltma bazında da bu harfler ile gösteriliyor.

Bugün kullandığımız sabit disklerimizde boyutlar MB cinsinden gösterilir. Öte yandan evimizde ya da iş yerlerimizde kullandığımız sabit internet hatlarındaki hız tanımlamaları Mb birimi ile gösterilir. Eğer her iki biçimin saniyede gerçekleştirdiği kaydı belirtmek istiyorsak da, sonuna ps yani per second (bir saniyede) ekliyoruz. Örneğin 16 Mbps / 1.8 MBps gibi.

Megabyte ve Megabit Nasıl Kullanılıyor?

Megabit, bugün en çok evimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız internet hizmetinde aldığımız paket bilgisi olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu internet sağlayıcı firmalar, kullanıcılarına 50 Mbps’e kadar ya da 100 Mbps’e kadar gibi çeşitli internet erişim hızları vaat eder. Buna göre de kullanıcı, ödeyeceği meblağ karşılığında nasıl bir bağlantıya sahip olduğunu öğrenir.

megabyte ile megabit arasındaki fark nedir 3

Esasen ilk bakışta 100 Mbps, üst düzey aşırı bir internet hızı gibi görünse de, en azından yurt dışı kullanıcıları için standart haline gelmiş bir hız konumunda. Ülkemizde farkında olmayan birçok kullanıcı, 100 Mbps bağlantı ile saniyede 100 MB hızında dosya indirebileceğini düşünebilir. Ancak durum tamamen farklıdır

İnternet sağlayıcıları, Mbps kavramını saniyede megabyte cinsinden sunmaz. Yani 100 Mbps hıza sahipseniz alacağınız hız, 12.5 MBps düzeyindedir. Bunun teknik sebebi, 1 milyon bitin 1 megabit olması iken, pazarlama tarafında da megabit’in megabyte’dan daha cezbedici seviyede yüksek görünmesinden kaynaklanır. Bu yüzden internet sağlayıcılar, paketlerini MB cinsinden değil Mb cinsinden sunar.

megabyte ile megabit arasındaki fark nedir 4

İşin megabyte tarafına baktığımızda en yaygın kullanım alanının sabit diskler ve depolama çözümleri olduğunu görüyoruz. Özellikle bilgisayarlarımızda dikkat ettiğimiz en önemli donanımlardan biri sabit disklerimiz. Çeşitli ihtiyaçlara göre 120GB’dan 8TB’a kadar farklı depolama alanları sunuluyor olsa da, günümüz itibari ile 1 TB alana sahip bir sabit disk, standart hale gelmeye başladı. 

1 Terebyte’ın gigabyte cinsinden değeri 1000 GB iken, megabyte bazında karşılığı 1,000,000 MB olarak görünür. Megabyte, herhangi bir hız ya da aktarım oranı değerinden ziyade, dosya boyutu ve disk alanı hakkında kullanılır. Bu yüzden dikkat edilen yine kendisidir.

Megabyte ve Megabit Nasıl Hesaplanır?

En baştan hatırlayacak olursak, bir megabyte sekiz megabit’e eşittir. Herhangi bir megabit değerinin megabyte cinsinden karşılığını bulmak için yapmamız gereken basit, megabit değerini sekize bölerek onun megabyte değerini elde ederiz. 

megabyte ile megabit arasındaki fark nedir

Aynı şekilde herhangi bir megabyte değerinin megabit karşılığını bulmak istersek de, o megabyte değerini sekiz ile çarpmamız yeterli olur. İsterseniz anlaşılır iki örnek ile bu noktayı tamamlayalım. Örnekleri günümüz internet hızları üzerinden sunalım.

  • 16 megabit bağlantı hızının kaç megabyte’a denk geldiğini görmek istersek > 16 / 8 = 2 megabyte 
  • 100 megabyte indirme hızı elde etmek için kaç megabit bağlantıya ihtiyaç duyduğumuzu öğrenmek istersek > 100 x 8 = 800 megabit

Netice olarak megabyte ve megabit kavramları birbirlerine olan benzerlikleri nedeniyle çoğu zaman kafa karışıklığı oluşturabiliyor. Ancak aralarındaki bu ufak farkları öğrendikten sonra, rahatlıkla dönüştürme işlemlerini gerçekleştirebilir ve yapacağınız bağlantı ya da depolama tercihlerinde göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler