Cuma, Mart 29, 2024

Microsoft DNA Üzerine Müzik Verisi Yazmayı Başardı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Microsoft adına çalışan Bilim Adamları, University of Washington‘da uzun süredir gerçekleştirmiş oldukları deneyler sonucunda DNA üzerine 200 MB büyüklüğünde veri yazmayı başardı. Bilim Adamları tarafından kaydedilen bu başarı DNA kapasitesi hakkında bizlere çok detaylar veriyor.

DNA’ya Veri Nasıl Yazılabildi ?

Washington Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 3 senelik projede sona gelindi. DNA‘nın sahip olduğu kapasiteyi ölçmek amacı ile gerçekleştirilen deney başarı ile sonuçlanırken, 200 MB değerinde veri yazmayı başardılar. Bu demek oluyor ki, yakın gelecekte DNA üzerinde değişiklikler yaparak insanların genlerini değiştirebilme konusunda büyük bir ip ucu olacak.

Deney esnasında Birleşmiş Milletler Komisyonu‘da yer alırken, BM Paris Konferansı’nda kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’de 100’den fazla dile çevirildi. Bu bildiri “Ok Go’s This Shall Pass HD” müzik dosyası olarak DNA dizinine işlenmiş oldu.

200 MB değerindeki bu veri DNA‘ya eklendikten sonra tepkimeler ölçüldü. Ardından bu işlem kapsamında rekor üstüne rekor kırılmış oldu. Bilim adamlarının daha önceki deneysel çalışmalarında en fazla KB düzeyinde veri kaydedilebildiğini söylediler. Yani gerçekleştirilen bu veri, şimdiye kadar eklenmiş olan en büyük veri ünvanına da sahip oldu.

DNA-Microsoft-Luis-Ceze
Rekor Kırıldı

Üniversite’nin Profesörlerinden birisi olan Luis Ceze‘nin yaptığı açıklamada “DNA ilginç bir dijital aromaya sahip. Şimdiye kadar çözülemediği gibi, her insanda farklı tepkimelere yol açabiliyor. DNA kodları ile dosya algoritmalarını birbiri ile uyumlu haline getirmek ve 200 MB değerinde veri yazmak büyük bir başarı.” dedi.

Şuan gelinene aşamada, depolama sisteminin güvenilir bir sistem performansı yer alsa da, DNA için okuma ve yazmalarında hatalar bulunuyor. Bu hataların zaman içerisinde çözülebileceği de dile getirildi.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler