Cuma, Nisan 26, 2024

Mobil Verinizi Paylaşmak Artık Ücretli Olacak!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Telefonda kullandığımız mobil veriyi bazen başka cihazlarımız ile bazen de arkadaşlarımız ile ücretsiz olarak paylaşabiliyoruz. Turkcell ile birlikte diğer operatörler ile alınan ortak karar ile birlikte artık ücretli olacak. 

Aslında mobil veriyi kişisel erişim noktası oluşturarak paylaşmak birçok ülkede ücretli. Bu ülkelerde mobil internet sınırsız olduğu için kişisel erişim noktası oluşturarak sınırsız internetin kötüye kullanılma ihtimali var. Bunu engellemek için kişisel erişim noktası özelliğini kullanmanız için ücret ödemeniz gerekiyor. Bu uygulama Amerika gibi çoğu büyük ülkede bulunsa da Türkiye’de bulunmuyordu. Çünkü Türkiye’deki sınırsız mobil internet tarifesinde kotayı aştığınız takdirde hızınız 128 kb/s’ye düşürülüyordu. Bu şekilde bu tarifenin kötüye kullanması engelleniyordu. 

Turkcell tarafından resmi bir açıklama yapılmadı fakat fatura kesim tarihi 16 Ocak 2019 ve üzeri olan Turkcell müşterilerinin faturasında “Mesajınız var” kısmında bu durumu belirten şu yazı yer alıyor;

Mobil Verinizi Paylaşmak Artık Ücretli PCH

15 Ocak 2019 itibariyle, Bireysel ve Kurumsal faturalı ses hattı abonelerimiz aylık

sadece 9TL’ye ek hiçbir işlem yapmadan paketlerindeki/tarifelerindeki interneti yurt

içinde diğer cihazlarıyla veya sevdiklerinin cihazlarıyla paylaşabilirler. Üstelik 2 GB

internet paylaşım kotası hediye!

Turkcell müşteri hizmetlerine bu durumu sorduğunuz zaman onlar da bu bilginin doğru olduğunu ve internet paylaşımının faturalılar için artık ₺9 olacağını söylüyor. Faturasız müşterilerde bu uygulamanın uygulanıp uygulanmayacağı bilinmiyor. Kişisel erişim noktası özelliğini 15 Ocak 2019’dan sonra kullanmanız halinde ücret otomatik olarak kesiliyor. İnterneti paylaşmak için ₺9 ödedikten sonra ek olarak hattınıza 2 GB internet paylaşım kotası tanımlanıyor. 

Türk Telekom ve Vodofone tarafından ise herhangi bir açıklama yapılmadı ve müşteri hizmetleri şu anlık böyle bir uygulama yapılmayacağını söylüyor. Bu uygulamayı Turkcell başlatacağını söylese de diğer operatörler ile ortak alınan bir karar olma ihtimali de var. Yani bu uygulamaya sadece Turkcell değil diğer operatörler de geçebilir. Diğer operatörlerde kişisel erişim noktası ücreti ne kadar olacağı ise belli değil. 

Sizce kişisel erişim noktası özelliğinin Türkiye’de ücretli hale getirilmesi doğru bir karar mı? Yorumlarda belirtiniz. 

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler