Cuma, Mart 29, 2024

MSI GE66 Raider Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, MSI GE66 Raider 10SF laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Birbirinden farklı iş ve oyun laptopları ile karşımıza çıkan MSI, bu kez hem iş hem oyun hem de diğer tüm işlemleri gerçekleştirebileceğimiz yeni bir laptop ile karşımıza geliyor. Dikkat çeken tasarımı ve içerdiği güçlü özellikleri ile ofisimize konuk olan MSI GE66 Raider 10SF, gelin bakalım bizlere ne gibi performanslar sunuyor.

Tasarım

MSI GE66 Raider 10SF modeli, ofisimize son derece şık bir kutu ile misafir oldu. Bu noktada kutu tasarımı, üzerinde kırmızı detayları bulunan siyah bir tema ile geliştirilmiş. Kutu içeriğine değinecek olursak, laptopun kendisi, güç adaptörü, güç kablosu ve kullanım belgeleri dışında kutudan ekstra bir şey çıkmıyor.

msi ge66 raider yeni 010

Laptop tarafında MSI; Stealth, Raider ve Titan serileri ile çeşitli donanımlara sahip birçok modeli kullanıcılara sunuyor. Bu üç seriyi birbirinden ayıran farklar ise daha çok taşınabilirlik. Stealth serisi, taşınabilirliğin en üst düzeye çıkarıldığı ve ince yapılar ile gelen modeller olurken Titan serisi, performansı en üst düzeye çıkarmak için incelik ve taşınabilirlikten feragat eden modeller arasında yer alıyor. Bugün incelemesini gerçekleştirdiğimiz Raider serisi ürünü ise Stealth ve Titan serisinin denge noktasında yer alan ve hem performansı hem taşınabilirliği bir arada hedefleyen ürün ailesi olarak görebiliriz.

msi ge66 raider yeni 011

GE66 Raider, 15.6″ inç ekrana sahip üst seviye bir model. Siyah ve gri renkleri ile dikkat çeken ürün, bazı yerlerdeki geliştirme ve detaylar ile de tasarımı hem oyun hem iş senaryolarına uygun hale getirmiş. İlk etapta laptopun kapak kısmı, alüminyum metal olarak hazırlanmış. Tamamen gri renkte olan bu yapı, tasarıma premium bir hava katarken aynı zamanda parmak izi bırakmayan yapısı ile de kullanım kolaylığı sunuyor. Ayrıca kapak, değiştirilmiş menteşe yapısı itibari ile kasa ile bir değil, biraz daha beriden çalışıyor.

msi ge66 raider 007

Kapağı kaldırdığımızda ise tasarımın yine alüminyum malzeme ile devam ettiğini ancak rengin siyaha döndüğünü görmekteyiz. Gövde kısmında nümerik tuş takımı içermeyen low profil klavye ve hemen altında konumlandırılan touchpad dikkat çekiyor. Laptopun bize bakan alt yüzünde boydan boya hazırlanmış bir RGB alan bulunmakta. Görüntü bazında oldukça şık bir hava oluşturan bu tasarım, cihazın oyuncu profiline uyumlu olmasını da sağlamış diyebiliriz.

msi ge66 raider 003

MSI, hem klavye hem de bahsi geçen RGB alanda SteelSeries ile işbirliğinde bulunmuş durumda. Bu noktada cihazın sahip olduğu klavye, SteelSeries imzası taşıyor. Klavye her ne kadar tek tuşla RGB kontrolü sağlıyor olsa da, hem klavye hem de alt RGB alan için SteelSeries Engine 3 yazılımı kullanılabiliyor.

msi ge66 raider yeni 008

Laptopun etrafına baktığımızda havalandırma kanallarının hem arka kısımlara hem de sağlı sollu yan bölümlere bırakıldığını görüyoruz. Aynı bölümlerde MSI, laptopun giriş çıkış yuvalarını da konumlandırmış. Bu doğrultuda ürünün sol tarafında sırasıyla; yüksek hızlı USB girişi, Type-C girişi ve 3.5mm kulaklık jackı bulunuyor. Sağ bölümde ise yine yüksek hızlı 2 adet USB girişi ve SD kart okuyucu bulunuyor. Cihazın arkasını çevirdiğimizde ise mini-DisplayPort, Type-C, Gigabit LAN girişi, HDMI çıkışı ve güç girişi görmekteyiz. Giriş çıkış yuvalarında MSI, son derece bonkör davranarak hem bağlantı yuva sayısını arttırmış hem de tüm yuvalarda en yüksek hız desteğini sağlamış.

msi ge66 raider 002

msi ge66 raider 001

Teknik Detaylar

MSI GE66 Raider, teknik tarafta üst seviye donanımlara ev sahipliği yapan bir içerik sunuyor. Donanımlar, farklı modellere göre değişiklik gösteriyor. Bu doğrultuda işlemci modelinden bellek boyutuna, ekran kartından depolama kapasitesine kadar çeşitli varyasyonlara sahip modeller mevcut. Elimizde incelemesini gerçekleştirdiğimiz 10SF modelinin de bu farklı varyasyonların biri olduğunu hatırlatalım.

msi ge66 raider 005

İşlemci ile başlayacak olursak MSI, GE66 Raider ailesinde işlemci gücünü Intel’den alıyor. Intel Core i7-10750H model işlemciye sahip olan laptop, işlem biriminde 6 çekirdek 12 threadse ev sahipliği yapıyor. Frekans tarafında model, temelde 2.60GHz saat hızı sunarken, Turbo desteği ile birlikte bu hızı 5GHz saat hızlarına ulaştırabiliyor. Elbette bu frekans hızı nadiren ulaşılabilse de böyle bir potansiyelin olduğunu görebilmek de performans açısından önemli.

msi ge66 raider 004

Diğer tarafta ekran kartı biriminde yine NVIDIA modellerini görmekteyiz. Elimizde bulunan modelde MSI, ekran kartını NVIDIA RTX 2070 olarak belirlemiş. 8GB GDDR6 VRAM’e sahip olan ekran kartı, masaüstü modellere kıyasla saat hızları düşürülerek TPD değeri 115W’a düşürülmüş. Teknik tarafta ise kart, masaüstü modelleri ile aynı donanım birimlerini paylaşıyor.

msi ge66 raider 006

RAM kısmına değinecek olursak, 16GB boyutunda çift kanal kurulumlu DDR4 bellek görmekteyiz. Bellekler, çalışma hızı noktasında 2666MHz frekans hızlarına ulaşabiliyor. Her ne kadar laptop içindeki iki kanal dolu olsa da ilerleyen dönemde yükseltme yapabilmek ya da var olan yüksek kapasiteli modeli tercih edebilmek mümkün.

Depolama tarafına baktığımızda MSI, laptop içerisine Samsung markalı 512GB kapasiteli NVMe M.2 SSD yerleştirmiş. SSD, performans tarafında 3000mb/s okuma 2000mb/s yazma hızlarının üzerine çıkabiliyor. Ayrıca GE66 Raider içerisinde ikinci bir M.2 SSD yuvası daha bırakılmış. Bu yuva sayesinde de yine depolama biriminde yükseltme yapabilmek mümkün.

msi ge66 raider yeni 006

MSI GE66 Raider laptopun en önemli detayı olan ekrana değinecek olursak, son derece başarılı bir panel ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmeliyiz. MSI, üründe 15.6″ inç boyutunda ve 1920x1080p Full HD çözünürlük üretebilen IPS panel kullanmış. IPS paneller, renk üretiminde son derece başarılı oldukları için bu alanda ekranın da üretebildiği renkler son derece doğal ve canlı görünüyor. Üstelik MSI TrueColor desteği sayesinde ekran, kullanım senaryolarına göre ayarlanmış renk ve görüntü profillerine sahip. Dolayısı ile oyun, sinema, çalışma ya da tasarım gibi birçok farklı kullanımda uygun görüntü kalitesine ulaşabilmek mümkün.

msi ge66 raider yeni 002

Diğer yandan ekranı ve performansı yukarı çeken en önemli detay, 240Hz ekran tazeleme oranı. RTX 2070 ekran kartı sayesinde laptop, zaten üretebildiği yüksek FPS gücünü ekranın sunabildiği yüksek yenileme hızı sayesinde daha da yukarı çekebiliyor. Bu sayede özellikle rekabetçi oyunlarda akış hızının olumlu katkısını görebilmek mümkün. Ekranın 178 derecelik görüş açısı sunabildiğini ve 300 nit parlaklık üretebildiğini de eklemiş olalım.

msi ge66 raider yeni 003

MSI GE66 Raider laptopun öne çıkan diğer detaylarında Dynaudio imzalı stereo hoparlörler bulunuyor. Hem yükseklik hem de ses netliği tarafında son derece başarılı olan 2W gücündeki hoparlörlere ek olarak Nahimic imzalı sanal çevresel ses desteği de bulunuyor. Bu sayede herhangi bir stereo kulaklığa sanal çevresel ses desteği ekleyebilmek mümkün.

Ağ tarafında portlarda Gigabit destekli LAN girişi olduğunu belirtmiştik. Kablolu bağlantı haricinde laptop, WiFi6 standardına da doğrudan destek sunuyor ve geniş bant özelliklerini kullanmaya izin veriyor. Ayrıca yine bir kablosuz teknoloji olan Bluetooth’un en güncel sürümü 5.1 de cihaza dahil edilmiş.

msi ge66 raider yeni 001

Son olarak pilden bahsedelim ve performans detaylarına değinelim. MSI, laptopta 99W/saatlik büyük bir pil kullanıyor. Pilin büyük olması her ne kadar beraberinde ağırlık getiriyor olsa da, kullanım bazında son derece hayati önem taşıyor. Laptopun sahip olduğu pil, yaptığımız testlerde 6 saati bulan kullanım süreleri veriyor. Bu seviye güçlü laptoplar için son derece iyi olan bu süre, pil tasarrufu modların açılması ile daha da uzatılabiliyor.

Performans

MSI GE66 Radier’ın teknik ve tasarımsal özellikleri geride bıraktıktan sonra kullanım değerlerine bakıyoruz. Bu doğrultuda öncelikle cihazın soğutma performansına değinmemiz daha doğru olur. Laptop, içerisinde bulunan iki adet fan ve 6 ısı borusu ile soğutuluyor. Havalandırma kanalları ise dört bölümde konumlandırılmış. Ayrıca alt bölümde de havalandırma ızgarası bulunuyor.

msi ge66 raider yeni 009

Laptop, soğutma tarafında yüksek güç gerektiren oyunlarda 75/85 derece dolaylarında dolaşıyor. Değerler bu güçteki bir laptop için oldukça iyi diyebiliriz. Ancak fan tarafında gürültü sorunu mevcut. Fanlar, son hızda çalışırken uçak kalkıyor hissi uyandıran bir gürültü oluşturuyor. Elbette orta ve düşük seviyede çıkan ses bu denli rahatsız edici değil.

msi ge66 raider 008

Oyun performansına bakacak olursak laptop, içerisinde barındırdığı işlemci ve RTX 2070 ekran kartı sayesinde son derece yüksek performans sunuyor. Ekran kartının günümüz oyunlarını 2K çözünürlükte zaten rahatlıkla oynatabiliyor. Laptop ekranı da Full HD çözünürlükte olduğundan AAA kalite tüm oyunlarda grafikler Ultra olsa bile 100 FPS dolaylarında gezinebilmek mümkün. CS: GO gibi rekabetçi oyunlarda ise FPS oranı 200’lerin üzerine bile çıkabiliyor.

Hocanın Yorumu

MSI GE66 Raider, sunduğu tasarım ve teknik özelliklerle son derece güçlü bir laptop modeli. Üstelik kullanım tipine ve bütçeye göre değişebilen sistem konfigürasyonları ile de erişilebilirlik düzeyinde de seçeneklere sahip bir cihaz. Elbette laptop içerdiği donanım ile üst seviye kitleyi hedefliyor dolayısı ile fiyat tarafında da yüksek seviyelerde etikete sahip. Ülkemizdeki ekonomik durumu da hesaba kattığımızda modelin ülkemiz pazarında 22000 TL civarında satış fiyatına sahip olduğu görüyoruz.

odul 2020 3lu

PC Hocası MSI GE66 Raider laptop modelini takipçilerine önerir, çünkü:

  • 240Hz ekran yenileme oranına sahip Full HD panel var
  • Ekranın renk üretimi ve görüntü kalitesi üst düzey seviyede
  • Ekran kartı günümüz ve gelecek birçok güçlü oyunu yüksek FPS ile rahatlıkla çalıştırabilir
  • Depolamada dahili M.2 desteği ve boş bir slot mevcut
  • Premium bir tasarıma sahip ve dayanıklı bir gövdesi var
  • Pil ömrü son derece yüksek
  • Bu laptop ile yazılım, video içeriği, oyun ya da dilediğiniz her şeyi yapabilmeniz mümkün

Böylelikle MSI GE66 Raider laptop incelemesini bitirmiş oluyoruz. İncelemenin video haline yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilmeniz mümkün. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler