Cuma, Nisan 26, 2024

MSI GF65 Thin Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, MSI’ın en yeni laptop modeli olan GF65 Thin laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

RTX 3000 serisi ekran kartları duyuruldu, piyasaya az da olsa sunuldu ve miningciler tarafından yağmalandı. Haliyle kart bulmak zor ve bu yüzden masaüstü sistemlerde ciddi kıtlıklar yaşanıyor. Ancak MSI ve benzeri birçok firma elbette ürün gamlarını yenileyerek yeni nesil ekran kartlarını laptop modelleri ile bizlerle sunmaya devam ediyor. Bu noktada kırmızı takımın en yeni üyesi MSI GF65 Thin, içerisinde RTX 3000 serisi ekran kartı taşıyan yeni model olarak karşımıza geliyor. Şimdi gelin, yeni modelde neler var hep birlikte görelim.

Tasarım

MSI GF65 Thin, serinin genel model adı. Ofisimizde bulunan modelin tam adı ise MSI GF65 Thin 10UE olarak geçiyor. Model sonu eki, donanım farklılıklarını taşıdığı için tasarım tarafında farklı bir detay görmüyoruz.

msi gf65 002

MSI GF65 Thin 10UE, mat siyah şık bir yapı ile geliyor. Malzeme tarafında üst ve iç bölümlerde metal bileşenler, alt ve kenar kısımlarında ise sert plastik malzeme kullanılmış. Materyal birlikteliği cihazın ağırlık tarafında da olumlu bir yansıma sunuyor. Cihaz, 1.8 kilogram ağırlığa sahip.

msi gf65 005

GF65 Thin’in genel tasarımında siyah hakim renk olsa da, kırmızı süslemeler bu tasarımın sadeliğini biraz olsun dinamikleştiriyor. Kapak logosu ve klavye tuşlarının çerçeveleri kırmızı şeritlerle çevrilmiş. Alt kısımda ise havalandırma ızgaraları dikkat çekiyor. Izgaralar son derece şeffaf kalmış zira içerdeki soğutma sistemi neredeyse seçilebilir durumda. Özellikle bakır ısı borularını görmek mümkün.

msi gf65 010

Cihazın kapağını kaldırdığımızda önceki modeller gibi hizalanmış ve inceltilmiş ekran çerçevelerini görüyoruz. Alt kısım her modelde olduğu gibi yine kalın bırakılmış ancak yan ve üst çerçeveler gayet ince konumda. Kapağı kaldırmak son derece kolay, kasa sizinle birlikte gelmiyor. Menteşeler sabit şekilde konumlanmış dolayısı ile cihazın şeklinde yükselme ya da alçalma görünmüyor.

msi gf65 015

İç tasarımda mekanik olmayan çiklet klavye tuşlarını görüyoruz. Tamamen Türkçe klavye ile gelen cihaz, nümerik tuş takımına sahip değil. Aydınlatma olarak sadece kırmızı renge sahip olan tuşlar, düşük profilli yapıları ile kullanım tarafında son derece rahat bir deneyim sunuyor.

msi gf65 009

MSI GF65 Thin’in kasa etrafına bakacak olursak yeterli sayılabilecek bağlantı noktaları gözlemliyoruz. Sol bölümde sadece güç giriş ve HDMI yuvası bulunurken, sağ kısımda iki adet yüksek hızlı USB ve iki adet Type-C yuvası ile 3.5 mm kulaklık giriş ve LAN portu yer alıyor. DVD yuvasının olmamasına alıştık ancak SD kart okuyucunun kalkması, içerik üreticiler için problem olabilir. SD kart okuyucu artık yok. Arka kısımda herhangi bir bağlantı yuvası mevcut değil ancak bu alanda iki adet havalandırma ızgarası bulunmakta. Sol bölümde de bir havalandırma ızgarası olduğunu da ekleyelim.

msi gf65 013

msi gf65 011

msi gf65 014

Termal Tasarım

MSI GF65 Thin, iç tasarımda son derece başarılı bir dizayna sahip. Cihaz altı adet bakır ısı borusu, iki adet fan ve üç adet hava çıkış kanalı ile işlemci ve grafik kartını düzgün bir şekilde soğutmayı başarabiliyor. Önceki modellerde yaptığımız testlerde özellikle oyun esnasında cihazların işlemcilerinin 95 derecelere kadar ısındığını görmüştük. Bu modelde ise MSI, termal tasarıma biraz daha iyi çalışmış zira 15 derece kadar sıcaklık düşüşü gözlemlenebiliyor.

msi gf65 016

Öte yandan fanların oluşturduğu gürültü tarafında ne ilerleme ne de gerileme görebiliyoruz. Farklı fan hızları ile yaptığımız gürültü testlerinde cihaz, en yüksek hızda 57 desibel ses üretiyor. Dolayısı ile yoğun güç gerektiren uygulamalarda bu fan sesini sık sık duymak kaçınılmaz. Ancak günlük düşük güç gerektiren işlerde çoğu zaman fanın döndüğünü bile hissetmiyorsunuz.

msi gf65 003

Teknik Detaylar ve Performans

MSI GF65 Thin, elimizdeki model adı ile 10UE, yazı başında da belirttiğimiz gibi NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ekran kartlarına ev sahipliği yapıyor. Bu doğrultuda öncelikle elimizdeki modelin teknik özelliklerini aktaralım.

  • İşlemci: Intel Core i7-10750H
  • Ekran kartı: NVIDIA RTX 3060 6GB
  • RAM: 2x 8GB 2666MHz
  • Ekran: 15.6″ Full HD
  • Ekran panel: 144Hz IPS
  • Depolama: 512GB M2 NVMe
  • Batarya: 51 (Whr)
  • Ağırlık: 1.8KG

MSI GF65 Thin laptop, Intel’in 10. nesil Core i7 işlemcisini kalbinde taşıyor. 6 çekirdek ve 12 izlekli bu işlemci 5 GHz saat hızlarına erişebiliyor. Ekran kartı tarafında ise RTX 3060 modelini görüyoruz. NVIDIA’nın en yeni ekran kartı olan bu model, 12GB GDDR6 VRAM’e sahip. NVIDIA, ısrarla düşük tuttuğu VRAM’i nihayet bu modelde yükseltmiş durumda. 192 bit bellek arayüzüne sahip olan GPU, 1.78 GHz hızında çalışıyor.

msi gf65 017

RAM tarafında MSI, cihaz içerisine iki adet RAM dahil etmiş. 2x 8GB olarak toplamda 16GB RAM taşıyan sistem, bellek hızında 2666 MHz saat hızında çalışıyor. Anakart içerisinde iki adet kanal mevcut. Dolayısı ile ileri dönemde yapılacak yükseltmeler için bu belleklerden biri ya da ikisi çıkarılmak zorunda.

msi gf65 018

Öte yandan en önemli bir diğer detay elbette ekran paneli. MSI cihazda 15.6″ boyutunda Full HD çözünürlüklü IPS panel tercih etmiş. Bildiğiniz gibi renk üretimi ve canlılık tarafında IPS paneller, diğer panellere göre çok daha avantajlı konumdalar. Elbette siyah performansı VA kadar iyi olmasa da, genel kullanımda son derece iyi bir deneyim elde edilebiliyor. Modeldeki panel aynı zamanda 144 Hz ekran tazeleme oranına da sahip. Dolayısı ile hem canlı hem de akıcı görüntü, bu ekran ile mümkün olabiliyor.

msi gf65 006

Depolama tarafında ise 512GB kapasiteli bir M.2 SSD görüyoruz. Yaptığımız testler sonucunda SSD, 2035 MB/s okuma ve 1055  MB/s yazma hızlarına erişebiliyor. Cihazın Windows açılış hızı ise 14 saniye sürüyor. Öte yandan cihaz içerisinde ikinci bir boş M.2 yuvası mevcut. Bu alanda da MSI, yükseltmeler için alt yapı desteği sunmuş.

Diğer donanım özelliklerine bakacak olursak, son dönemde incelemelerimizde daha sık yer vermeye başladığımız kameralardan bahsetmek gerekiyor. Zira artık bu cihazlar eğitim ve iş için de kullanılmaya başlandı. MSI’ın bu ürününde de diğer ürünler gibi dahili 720p kayıt alabilen bir webcam bulunuyor. Tüm modellerde olduğu gibi diyoruz çünkü bu alanda tüm firmalar neredeyse aynı kamerayı cihazlarına dahil ediyor. Çok fazla gürültü ve kumlaşma, ne yazık ki  bu kameraların ortak sorunu. Üstelik mikrofon tarafında da çok fazla dip ses kayda geçiyor. Dolayısı ile artık üreticilerin, yeni laptop modellerinde daha iyi lenslere ağırlık vermeleri gerekiyor düşüncesindeyiz.

msi gf65 004

Öte yandan laptop, ses tarafında yine Nahimic imzalı sürücüler ile geliyor. Hi-Res yani yüksek çözünürlüklü ses oynatabilen hoparlörler, ses yüksekliği ve netliği ile de son derece başarılı bir performans ortaya koyuyor.

Cihaz genel anlamda kullanım performansı olarak son derece rahat ve akıcı çalışıyor. Soğutma tarafında yapılan çalışmalar, cihazın serin kalmasına da doğrudan etki etmiş durumda. Peki RTX 3060 GPU’ya sahip bu cihaz oyunlarda ne kadar iyi performans sunuyor?

msi gf65 007

MSI GF65 Thin, testini gerçekleştirdiğimiz birçok güncel oyunda, Full HD çözünürlükte 60 FPS’yi garanti edebilen bir tablo oluşturuyor. Tüm ayarların en yüksek detay seviyesine çekildiği durumda bile 55 FPS’nin altına inme durumu neredeyse yok denecek kadar az. Oyunların genel ortalama sunduğu FPS oranı, 75-80 civarında dolaşıyor.

Sıcaklık değerlerinde ise yine benzer dereceler görmekteyiz. Bu alanda cihaz 70 dereceyi geçmiyor ve 65 derece bandında seyrediyor. Ancak Valorant için bir anekdot düşmek gerek zira bu oyun, sahip olduğu ek hile yazılımı nedeniyle işlemciyi son derece yoruyor. Dolayısı ile sadece bu oyunda 85 derece ısıyı görmüş olduk.

Hocanın Yorumu

MSI GF65 Thin, önceki Thin serilerine göre yine benzer tasarım ancak gelişmiş donanım ve soğutma ile karşımıza gelen yeni bir model olmuş. Günlük kullanım ve işin yanına biraz da oyun eklemek isteyen kullanıcılar için iyi bir seçenek olan bu cihaz, RTX 3060 ekran kartı ile uzun vadede Full HD oyunculuğu da mobil şekilde sürdürebilen iyi bir cihaz olmuş.

Gerek tasarımı gerek sunduğu özellikler ile beğenimizi kazanan MSI GF65 Thin, tasarım ve performans ödüllerimizi kazanıyor.

Ürün incelemesini bitirirken, detaylı testleri içeren video bağlantısının yazı başında olduğunu hatırlatır, görüş ve yorumlarınızı bekleriz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler