Perşembe, Nisan 25, 2024

NVIDIA Hacklendi mi? Şimdi Ne Olacak?

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA hacklendi mi? Birkaç gündür teknoloji dünyasında cevap arayan soru buydu. Soru buydu diyorum çünkü olay yavaş yavaş netliğe kavuşmaya başladı.

Peki neler yaşandığını merak ediyor musunuz? O zaman şu süreci bir ele alalım. Neler yaşandığına bir bakalım.

LHR Kilidinin Aşıldığı İddiası

Son yaşanan hack olayıyla doğrudan ilgili mi değil mi hala bilinmiyor ama süreç ilk olarak LHR kilidinin aşıldığı iddiasıyla başladı. Bazı yazılım odaklı forumlarda, LHR kilidi olan kartların hacklenebildiği ve LHR kilidini kaldıran bir mini programın yazıldığı iddia edilmişti.

Bu programın bazı yerlerde indirmeye açıldığını bile gördük. Fakat sonradan yapılan testlerde LHR’yi aşacağı söylenen mini programda, sayısız virüs olduğu ortaya çıktı. Böylece bu iddianın gerçeği yansıtmadığını anladık. Ama bu olayın hemen sonrasında yaşananlar bir hayli şaşırtıcı oldu. Yazının sonunda bu kısma geri döneceğiz. Bunu bir yere not aldık. 🙂

NVIDIA Hacklendi

NVIDIA Hacklendi İddiası Geldi

LHR kilidini aştığı iddia edilen ama sonradan içerisinde onlarca virüs dosyasını barındırdığı anlaşılan mini yazılımın ortaya çıkmasından hemen sonra, bu kez NVIDIA hacklendi denildi.

LOPSUS$ isimli bir hacker grubunun, NVIDIA’nın sunucularına sızmayı başardığı ve sonucunda da çok ciddi bir boyutta veriye eriştiği ( 1 TB deniyor) iddia edildi.

Her zaman olduğu gibi yaşanan hack olayı ilk etapta iddia olarak kaldı. Fakat aradan geçen 2 günde durum değişti.

NVIDIA Hacklendi

DLSS Kodları Sızdırıldı İddiası

Yaşanan bu hack olayı iddia mı gerçek mi derken, bir iddia daha patladı. Bu sefer NVIDIA’nın en önemli teknolojilerinden biri olan DLSS teknolojisinin kaynak kodlarının ele geçirildiği iddiası gündeme geldi.

Hatta internette bunun için bir  bazı görseller dolaşmaya başladı. Görsellerde, DLSS kaynak kodlarının dosyalarının olduğu gözüküyordu. Ama tabii ki bunun için bir doğrulama yapmak, iddiaları farklı bir gözle değerlendirmek mümkün değil. Zaten marka da net bir doğrulama yapmadı.

DLSS dosyaları gerçekten sızdı mı şu an için soru işareti. Sızarsa ne olur? Sızarsa, markanın büyük bir uğraşla kurmuş olduğu DLSS sisteminin detayları ortaya çıkmış olur. Rakipler bundan faydalanabilir. 🙂 NVIDIA için üzücü bir durum ortaya çıkabilir.

nvidia hacklendi mi

NVIDIA Beklenen Açıklamayı Yaptı

“NVIDIA Hacklendi mi?”, “Kullanıcılar zarar görecek mi?” derken ve iddialar havalarda uçuşurken, beklenen gelişme yaşandı. NVIDIA tarafından bir açıklama geldi. Önce durumun incelendiği söylenmişti. Sonrasında ise hack olayı üstü kapalı bir şekilde kabul edildi.

NVIDIA  durumun farkında olduğunu ve ağını güçlendirdiğini belirterek bazı tescilli bilgilerin alındığını da doğrulamış oldu. Her zaman olduğu gibi uzmanların çalıştığı söyleniyor. 🙂

Hangi bilgiler alındı, olay nasıl oldu tüm bunların incelenmesi ve ortaya çıkarılması gerekiyor tabii ki.

Ayrıca şunu da belirtelim ki araştırmalar sırasında ya da olay nedeniyle, hizmetlerde herhangi bir aksama olmayacağı da söylendi.

NVIDIA Hacklendi

Grup Bazı Yeni Talepleri Dile Getirdi Deniyor

Olay burada kapandı mı? Kapanmadı. Bugün yeni ortaya çıkan haberlere göre saldırıyı yaptığı söylenen LOPSUS$ isimli grup, bazı yeni taleplerde bulundu.

Haberlere göre grup şimdi de NVIDIA’dan ekran kartı sürücüleri için yeni talepte bulundu. Ekran kartı sürücülerinin açık kaynak kodlu bir hale getirilmesi istendiğini görüyoruz.

Ek olarak, kripto para madencilik sınırlarının da kaldırılması istendiği ortaya çıkmış durumda.

Hatırlarsanız LHR kilidi olayı konusunda bir uyarı eklemiştik. Buraya geri döneceğiz demiştik. İşte bu son talep kafaları karıştırıyor ve bizi LHR kilidi olayına geri döndürüyor. Artık iki olay bağlantılı mı değil mi kesin olarak bilmek zor.

NVIDIA Hacklendi

Peki NVIDIA Nasıl Bir Olumsuzluk Yaşayabilir?

Haberler, açıklamalar, sızıntılar derken süreç hakkında böyle bir ilerleyiş yaşandı. Asıl soru “NVIDIA bu olaydan nasıl etkilenir?” sorusu.

Tüm iddiaların doğru olduğunu varsayacak olursak hacker grubu, çok ciddi bilgilere erişmiş olabilir. Mesela bir örnek DLSS teknolojisinin kodları. Nvidia hangi bilgilerin ele geçirildiğini net olarak açıklamadı ama dediğimiz gibi hacker grubunun iddiaları doğruysa, markanın gelecek planlarına ilişkin bazı bilgiler de önceden ortaya çıkabilir.

Tabii ki böyle bir durumdan NVIDIA olumsuz etkilenir. Zira çok yüksek rekabetin olduğu bir sektörden söz ediyoruz. Bazı önemli bilgileri rakiplerden korumak, yarışta hayati önem taşımakta.

“Marka bundan tam olarak nasıl etkilenecek?”, “Hacker grubunun taleplerine nasıl cevap verilecek?”, “NVIDIA hacklendi ama tam olarak hangi bilgilerin alındığı açıklanacak mı ya da tespit edilebilecek mi?”, soruların sayısı arttırılabilir. Ama net cevaplar için NVIDIA’nın açıklamalarını beklemekten başka çare yok.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler