Cumartesi, Nisan 20, 2024

Oscar Bir Film İçin Olmazsa Olmaz Mı?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Hepinizin bildiği üzere Ayla Oscar‘a aday gösterilmedi. Peki bu durum sinema anlamında bize bir şey mi kaybettirdi ? Önce onun bilincinde olmak lazım. Oscar, filmler için en önemli ödüllerin başında gelse de çoğu zaman iyi sinema izleyicileri bunu o kadar da umursamıyor. Nitekim tarih, Osacar’ı olduğu halde şanı şöhreti yerin dibine vuran ya da hiç Oscar kazanamadığı halde seyircinin kalbinde taht kurmuş oyuncularla dolu.

Tıpkı Ayla gibi Oscar alamadıkları halde hepinizin bildiği seyircilerin üzerinde büyülü bir etki yaratmış birçok film var. Gelin şimdi İMDB puanına göre derlediğimiz bu muhteşem filmlere beraber bakalım.

15. The Big Lebowski (1988)

Big Lebowski

İMDB 8.2

Amerikan film kalıplarıyla dalga geçen ve otoritelere göre tüm zamanların en komik filmlerinden olan ”Büyük Lebowski” muhtemelen Coenlerin kendine has filmografilerinin içerisinde bile ayrı bir yere ve öneme sahip olarak değerlendiriliyor.

14. V For Vendetta (2005)

w for

İMDB 8.2

Film 2020 yılında ve İngiltere’de geçiyor. Ülke, son derece baskıcı bir toplum düzenini yaşamaktadır. Türlü yasaklar ve engellerle idare edilen halk, şiddet yanlısı bir konuma gelmiştir. Bu kargaşanın orta yerinde görünen gizemli V, belaya bulaşmış masum bir kadın olan Evey’i kurtarır. Ancak bu kurtarış, tam da ulusun kurtuluşunu temsil eder çünkü onun davranışı aslında toplumun uyanışını tetikleyen ve başkaldırıyı başlatan unsurdur. Tam da bu sebeple artık insanlık adına bir ayaklanma zamanıdır. Alan Moore’un romanından uyarlanan film, son derece epik bir hikayedir.

13. The Wolf of Wall Street (2013)

para avcısı

İMDB 8.2

Jordan Belfold  24 yaşında genç ve hırslı bir adamdır. Yatırımcıları aldatarak kısa zamanda köşeyi döner. kısa zamanda tonla para kazanıp aynı ölçekte hızlı harcayan bir adam haline gelir. Uyuşturucu kullanan ve fahişelerle ilişkiye giren kötü bir hayata sahiptir. Gerçek hayattan alıntı olan filmin yönetmenliğini Martin Scorcese‘nin üstlendiği film Amerikan borsasında komisyoncu olan Jordan Belfort‘un biyografisinin bir uyarlaması. Filmin başrolünde Leonardo DiCaprio yer alırken kadroda Jonah Hill, Kyle Chandler ve Jean Dujardin kendisine eşlik ediyor.

12. Scarface (1983)

Scarface

İMDB 8.3

Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır.
1932 tarihli kült filmin Brian De Palma tarafından yeniden çevrilmiş hali olan Scarface’in senaryosunu Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazdı. Tony Montana’yı ise Al Pacino canlandırıyor.

11. The Dark Knight Rises (2012)

the dark knight 20 1200 1200 675 675 crop 000000

İMDB 8.4

Terörist lider Bane’nin yaptığı gizli planları durdurmaya bu sefer ne Bruce Wayne‘in ne de Batman’in gücü yetmemektedir. Kedikadın Selina Kyle‘ı da yanına çeken Bane, Gotham kentini ve halkını ciddi bir tehditle karşı karşıya bırakacaktır. Batman ilk kez kendinden güçlü bir rakiple karşı karşıya gelecektir.

10. American History X (1998)

amer

İMDB 8.5

Babasının uyuşturucu satıcısı bir zenci tarafından öldürülmesinden sonra Derek faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelmiştir. Babasının ölümünün intikamını bu örgütün, kendileri gibi olmayanlara karşı yaptığı saldırılar ve tacizlerle almaya çalışan Derek, bir gün, arabasını çalmaya çalışan iki zenciyi öldürür ve hapse girer. Bu süreçte küçük kardeşi Danny de ağabeyinin izinden gitmeyi seçer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir adam olmuş, yaptığı hatalardan pişmanlık duymuştur. Artık bir “dazlak” değildir ve tek amacı kardeşini bu yanlış yoldan geri döndürmeye çalışmak olacaktır. Yönetmen Tony Kaye’nin oldukça ses getiren bu ilk uzun metraj filminin başrollerinde Edward Norton ve Edward Furlong var.

9. The Prestige (2006)

prestige

İMDB 8.5

19. yy sonlarında Londra’da Robert Angier, sevgili eşi Julia McCullough ve alfred Borden  hem arkadaştırlar hem de sihirbaz asistanıdırlar. Bir gösteri sırasında Julia ölünce Robert onun ölümünden Alfred’i suçlar ve birbirilerine düşman olurlar. Zaman içinde ikisi de hem ünlü olurlar hem de rakip sihirbazlara dönüşerek birbirilerinin sahne üzerindeki performanslarını sabote etmeye çalışırlar. Alfred başarılı vir hile yapınca Robert, rakibinin sırrını çözmek konusunu takıntı haline getirir ve trajik olaylar birbirini kovalar.

8. The Green Mile (1999)

yeşil

İMDB 8.5

Paul Edgecomb‘un hapishanedeki görevi, idama mahkum edilen mahkumları son yolculuklarına uğurlamaktır. Çalıştığı yıllar içerisinde yüzlerce mahkumu idam etmiştir. Bir gün John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. Ancak Coffey’in bu ürkütücü görünümünün altında oldukça saf bir ruh yatmaktadır. Coffey, iki küçük kız çocuğunun katil davasında yargılanmaktadır. Coffey’in günden güne gün yüzüne çıkan dünya ötesi güçleri, karakteri hakkında yeni ipuçlarını anbean ortaya çıkaracaktır.

7. Momento (2000)

momen

İMDB 8.5

Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan iş adamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir. Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının ‘kaza’’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

6. Léon: The Professional (1994)

leo

İMDB 8.6

Masum bir kız ve bir katil. Bir birilerinden başka kaybedecek başka kaybedecek hiçbir şeyleri yok . Erkek duygusuzca öldürüyor. Zayıf noktasını sadece 12 yaşında ki bir kız biliyor. 12 yaşındaki Mathilda üvey annesinin yanında sevimsiz bir yaşam sürmektedir. Babası, iki taraflı oynayan bozulmuş polis için uyuşturucu saklamaktadır. Bir gün, alışverişte olan Mathilda‘nın ailesi katledilir ve şans eseri hayatta kalır ve en çok ihtiyacı olduğu sırada Léon‘un dairesinde saklanarak kendini kurtarır.

5. Se7en (1995)

Se7en

İMDB 8.6

Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hıristiyanlık inançlarına göre Kibir, Açgözlülük, Şehvet Düşkünlüğü,Kıskançlık, Oburluk,Yıkıcılık ve Tembellik’tir. İki polis dedektifi bu seri katilin peşindedir. Film, Amerika’da gösterime girdiği hafta 14.000.000 dolar gelir elde etmişti. Yönetmen David Fincher imzalı film,sürükleyici konusu ve oyuncuların performanslarıyla tüm dünyada gişede büyük başarı yakalamıştı. Başrollerde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gywneth Paltrow var. En iyi kurgu dalında 1996’da ödüle aday olan film bu ödülü alamamıştı. Özellikle sürpriz ve çarpıcı finali ile şimdiden sinema tarihinde bir klasik olarak yerini aldı.

4. Cidade De Deus (2002)

city of god film

İMDB 8.6

60’lı yıllarda geçen film, gücünü uyuşturucu savaşlarından alan Tanrıkent‘in hikayesini anlatmaktadır. Filmde, arka sokaklarda yaşayan iki arkadaşın hikayesini takip etmeye başlarız.  Kendilerine farklı yollar seçen çocukların gözünden Tanrıkent’in yok edici gelişimine tanıklık ederiz. Tanrıkent 2002‘nin olay filmlerinden biri. Rio De Janerio‘nun suç dolu gecekondu mahallelerinden geçen, izleyiciyi altüst eden bir film.

3. Intouchables (2011)

16665125 304 1

İMDB 8.6

Zengin bir iş adamı ve aristokrat olan Philippe, yamaç paraşütü yaparken geçirdiği kaza sonrası felç olur ve boynundan aşağısı kullanamaz hale gelir. Driss ise hapishaneden henüz yeni çıkmış bir işsizdir. Philippe 7 gün 24 saat boyunca bakımını üstlenmesi için Driss’i evine yatılı yardımcı olarak alınca ikisinin de dünyası değişecektir. Normal şartlar altında hiçbir zaman yan yana gelmeyecek bu ikili iyisiyle kötüsüyle hayatın tadını beraber çıkarmaya başlarlar. 
Fransa’da geçtiğimiz kasım ayında vizyona giren film, hayatta bir noktadan sonra kültür ve sınıf farklılıklarının ortadan kalkması temasına odaklanan ve dram-mizah arasında gidip gelen bir yapım. Fransız sinemacılar Olivier Nakache ve Eric Toledano’nun beraber yazıp yönettiği filmin başrollerinde ise François Cluzet ve Omar Sy var.

2. Fight Club (1999)

fight

İMDB 8.8

Dövüş Kulübünün birinci kuralı: Asla Dövüş Kulübü hakkında konuşma… Dövüş Kulübünün ikinci kuralı: Asla ve asla dövüş kulübü hakkında konuşma… Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir ‘insomnia’ yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile… Durden, Jack’in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack‘i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan ‘Dövüş Kulübü’ ile tanıştıracaktır. David Fincher’ın kısa sürede kült mertebesine erişen filminin popülerliği dillere destan. Filmin başrollerinde de Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter gibi ünlü simaları görmek mümkün

1. The Shawshank Redemption (1994)

esaret

İMDB 9.3

İşte Oscar’sızların en iyisi. 

Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi‘nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene ge hayata bağlı ve iyimserdir.Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy’nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red.
Bir Stephen King uyarlaması olan filmde Morgan Freeman ve Tim Robbins başrolde. Film, 1995’te, aralarında en iyi film adaylığı da olmak üzere tam 7 dalda Oscar’a aday gösterildi ancak hiçbirini alamadı.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler