Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Otomobillerde Kara Kutu Dönemi Başlıyor! Neler Değişecek?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Otomotiv pazarına ilişkin zaman zaman sektörel bazda etkili olan kararlar alınıyor. İçten yanmalı motorların yasaklanması ya da ESP sisteminin zorunlu hale getirilmesi gibi kararları örnek olarak gösterebiliriz. Genelde Avrupa’da satılacak olan araçlar için alınan bu kararlara yakın zamanda bir yenisi daha eklenecek. Bu kez otomobillerde kara kutu (EDR) kullanımı zorunlu olacak.

Dilerseniz kafanızı karıştırmadan, nasıl bir sistemden söz ettiğimizi ve ne işe yarayacağı gibi konularda bilgiler verelim.

EDR Nedir?

Açılımı Olay Veri Kaydedici olan EDR (Event Data Recorder), kaza anında devreye girecek ve kazaya ilişkin verilerin tutulmasını sağlayan bir nevi otomobil kara kutusu. Aracın yoldaki konumu, hızı, frenlemesi ve güvenlik sistemlerinin olayda nasıl yanıt verdiği gibi veriler cihaz sayesinde kayıt altına alınabiliyor.

Cihazların araç içerisinde nasıl konumlanacağı konusunda da bilgiler var. Buna göre EDR cihazı, aracın hava yastıklarının içerisine konumlandırılacak ve kaza anında emniyet kemerlerinin gerilmesiyle beraber devreye girecek.

otomobillerde kara kutu

Kısacası kaza anında cihazların otomatik olarak devreye girdiğini göreceğiz. eCall sistemine de bağlantılı olarak EDR cihazları, acil durumda yardım çağrısı sistemine de destek olacak.

Kaza anında cihazın kayıt altına aldığı bu verileri, aracın beyninden ya da aracın beyni zarar görmüşse direkt olarak EDR kayıt cihazından almak mümkün olacak.

Kullanımı Zorunlu Olarak Geliyor

Yeni karara göre Temmuz 2024 sonrasında satılacak M1 kategorisinde ve N1 sınıfında olan araçlar için yeni cihazları kullanmak zorunlu olacak. Avrupa Birliği tarafından alınan karar, tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacağı için 27 ülkede satılan araçlarda bu sistemi zorunlu olarak göreceğiz.

Tabii ki araç piyasası için Avrupa’nın önemini düşünecek olursak, cihazlar sadece Avrupa’da satılan araçlarda değil, bu bölgede üretim yapan markaların satış yaptığı tüm araçlar için de geçerli olabilir.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler