Perşembe, Nisan 25, 2024

Polaroid ve Fujifilm’in Telif Sorunları

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu sonbahara kadar Polaroid yaklaşık on yıl içinde şipşak fotoğraf makinesi veya filmi yapmadı. Yerine televizyon, tablet ve hatta drone gibi diğer elektronik ürünlere lisans vermeye başladı. Ancak hepsine rağmen, Polaroid hala kare şeklinde şipşak fotoğraf makinesi markasını korumaya çalışıyor.

Polaroid’in 2008’de pazardan çıkmasıyla Instax hattıyla başarısını devam ettiren Fujifilm‘den telif ödemeleriyle birlikte milyonlarca dolar talep edildi.

Bu hafta Fujifilm New York’taki bir ABD Bölge Mahkemesine resmi bir şikayette bulundu. Polaroid’in Fujifilm’e birden fazla mektup göndererek yıllık lisans ödemelerinde milyonlarca dolar para ödemesini istedi. Aksi durumda ise kare şeklinde olan Instax ürününü piyasadan kaldırmasını istediğini bildirdi. Daha öncelerde Fujifilm, yalnızca kartpostal boyutundan kartvizit boyutuna kadar çeşitli boyutlarda dikdörtgen olan şipşak filmi satıyordu.

Fujifilm’e gönderilen mektupta, “kare içinde kare” etkisi yaratan bir ürünün telif hakkı sahibi olduğunu söylüyor. Fujifilm’in ürününün şekil açısından kendi ürünüyle özdeş bir durumda olduğunu iddia ediyor. Fujifilm ise konu hakkında şirketin kendi ürün satışlarından para kazanamamasından sonra telif yoluyla kazanmaya çalışmakta olduğunu söyledi.

İki şirket arasında aylarca süren yazışmalardan sonra Fujifilm duruma bir netlik sunmak için Polarid’i şikayet etti. Fujifilm, mahkemenin Square Instax filminin telif hakkını ihlal etmediğini açıklamasını ve durumdan kurtulmayı umuyor.

Polaroid ve Şipşak Film Efsanesi

 

Eskilerin modası şimdilerin retrosu haline gelen gerçekten mükemmel bir ürün. Ama şirketin bu ürünü artık umursamadığı belli(en azından ücretsiz para kazandırması hariç). Firmanın işi bırakmasıyla şipşak film yapmaya devam eden tek şirket tabi ki Fujifilm değil. 2008’deki duyurudan sonra “The Impossible Project” adı verilen bir şirket büyük bir hisse satın almış ve kare şipşak filmleri üretmeye devam etmişti. Hisseden doğma bu şirket Eylül 2017’de ise adını Polaroid Originals olarak değiştirmiş. İsimlerinde ortak kullanım olsa bile gerçek şirketle hiçbir bağları yok.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler