Cuma, Nisan 26, 2024

Raspberry Pi 4’e Windows 11 Kurmayı Başardılar!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz sene Raspberry Pi 4’e Microsoft’un Windows 10 işletim sistemi yüklemeyi başardılar ve bu sene aynı ekip görsel yneiliklere sahip Windows 11 işletim sistemine Raspberry Pi 4 cihazına yüklemeyi de başardılar.

Raspberry Pi sahibiyseniz ve Windows işletim sistemini çalıştırmak istiyorsanız, daha önce, düşük güçlü cihazlar için tasarlandığı için masaüstü uygulamaları desteği olmadan temel bir Windows deneyimi sunan Windows 10 IoT Core sürümünü kullanmanız gerekiyor.

Mario gibi geliştiricilerin başlattığı açık kaynak projesi sayesinde artık ARM üzerinde Windows’u Raspberry Pi’ye kolayca yükleyebiliyoruz. Windows’un IoT Core sürümünün aksine, ARM işlemcilerde Windows 11 veya Windows 10, Raspberry Pi’de tam masaüstü deneyimi sunuyor ve öykünme teknolojisini de destekliyor.

Microsoft kısa süre önce Windows 11 Build 22000.51 sürümünü yayınladı ve geliştirici Mario, ARM üzerinde Windows 10’u Pi 4 Model B’nin en son sürümünde başarıyla çalıştırmayı başardı. Beklendiği gibi, Windows’un yeni sürümü Pi’de Windows 10’dan daha iyi performans sunuyor ve işletim sistemini daha sorunsuz çalıştırıyor.

Windows 11 on Raspberry Pi 4 1024x683 1
Raspberry Pi 4'e Windows 11 Kurmayı Başardılar! 3

ARM tabanlı Raspberry üzerinde Windows 11 kurulum süreci Windows 10 ile aynı. 4 GB RAM kapasitesine sahip Raspberry Pi 4’e ve bir Windows 11 ARM64 görüntüsüne ihtiyacınız olacak. Yeni işletim sistemi için GPT kullanılması da önerilir. Aynı şekilde, “Bu bilgisayar Windows çalıştıramaz” hatasını görürseniz, yükleme işlemi sırasında Windows Kayıt Defterini değiştirerek TPM 2.0 gereksinimini atlamanız gerekebilir.

Elbette, Pi 4’ün gücü açısından, özellikle ARM sistemler için tasarlanmış Windows, Snapdragon destekli Windows on ARM cihazlarına kıyasla bazı sınırlamalara sahip olacak. Ancak işletim sistemini test eden kullanıcılardan biri, performansın Windows 10’dan biraz daha iyi olduğunu raporladılar.

windows 11 for raspberry pi 4
Raspberry Pi 4'e Windows 11 Kurmayı Başardılar! 4

Proje mükemmel olmayabilir, ancak Windows on ARM yavaş yavaş daha iyi hale geliyor ve Pi gibi düşük kaliteli cihazlarda da önemli bilgi işlem görevlerini yerine getirebiliyor. Windows 11’in kendisinin, Windows Arama’nın düzgün çalışmayabileceği bir hata da dahil olmak üzere, bilinen birkaç sorunla erken aşamalarda olduğunu unutmayın.

Raspberry Pi’ye ek olarak, bazı geliştiriciler 2015 yılında piyasaya sürülen Lumia 950 XL’e masaüstü işletim sistemini de kurmayı başardılar. Onunla ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Windows 11, bu yıl içinde mevcut cihazlara dağıtılmaya başlayacak ve şimdi 2022 yılının başlarında daha geniş bir kullanıma sunulması bekleniyor. Başlangıçta, Surface cihazlar gibi amiral gemisi ürünlere güncelleme Windows Update aracılığıyla sunulacak. Telemetri verilerine dayanarak Microsoft, daha fazla yapılandırma içerecek şekilde sunumu genişletecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler