Cumartesi, Nisan 27, 2024

RTX 3070’li Mini Kasa ZOTAC Magnus One İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası inceleme masamızda bugün biraz daha farklı bir konuğumuz var. Bugün mini boyutlarıyla dikkat çeken bir barebone PC modeli olan ZOTAC Magnus One serisini inceleyeceğiz.

Belki bir Laptop kadar hafif değil ama taşınabilirliği bir hayli yüksek, alan kaplamayan ve buna karşın performans değerleri de iddialı bir ürün göreceğiz. Dilerseniz gelin incelememize geçelim ve mini boyutlara sahip olan barebone sistemin, yeterli performansı verip vermediğine bakalım.

Kaçırmayın: Molecul Neon GB GTX 1660 Ti Sistem Toplama Rehberi  

ZOTAC Magnus One Tasarım Yapısı

Tasarımı anlamak adına, önce barebone sistemleri tanımamız gerekiyor. Sonrasında tasarıma geçeceğim ama kısa bir tanımla başlayalım.

Barebone PC nedir?: Muhtemelen birkaç farklı tanıma denk geleceksiniz ama en anlaşılabilir bir şekilde özetleyelim. Barebone; dış kasa, gerekli olan güç kaynağı, anakart ve bazen ekran kartı ile işlemcisinin de birlikte geldiği, genelde mini boyutlarda olan sistemler olarak geçiyor.

Siz bu sistemlere sonradan eklemeler yapabiliyorsunuz. Ama genel olarak sistem, temel bileşenlerine sahip olarak geliyor. Bizim inceleyeceğimiz ZOTAC Magnus One modelinde de ekran kartına kadar her şey sistemde mevcut. Tek eksik RAM ve depolama birimi için SSD. Bunlarda da biz kendimiz seçtiğimiz ürünleri kullanacağız.

Evet Barebone sistemleri anladıysak, artık şu tasarıma bir bakalım derim. Zira içerisindeki sistemden çok ZOTAC Magnus One serisinde kasa yapısı merak edilmekte. Sadece bir su şişesi boyutunda kasadan söz ediyoruz. Nasıl bir tasarım yapısı kullanıldığını merak etmemiz çok normal. 🙂

ZOTAC Magnus One

Kasaya baktığımızda minimalize ölçülerde yerleşimlerin en iyi nasıl yapılacağının planlandığını görüyoruz. Ön kısımda güç tuşu ve bağlantı portlarının yer aldığı düz bir alan var. Yanlarda ve üst kısımda ise mesh yapıda kapakları görüyoruz.

Kenarlarda yuvarlatılmış hatları kullanmasıyla daha yumuşak bir görüntüye sahip olan ZOTAC Magnus One, arka kısımda da çok sayıda bağlantı portu ve güç girişini barındırıyor. Ayrıca PSU için fan aralığını da arkadan görebiliyorsunuz.

ZOTAC Magnus One

Şimdi tasarıma ilişkin iki soru var.

1.ZOTAC Magnus One ne kadar kolay taşınabilir ve kolay kullanılabilir?  

2.ZOTAC Magnus One soğutma konusunda ne kadar performanslı?

1.sorunun cevabı: Hem videoda hem de görsellerde göreceksiniz. Taşınabilirlik konusunda en ufak bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Sadece 7.4 kg ağırlığında olan kasa, tek elle bile taşınabilir. Evet bir laptop gibi değil. Ama kendi adıma konuşmam gerekirse, oyuncu serisi bir laptop kullanıyorum ve 3-3,5 kg civarında bir ağırlığı var. Böyle baktığım zaman Magnus One kasası bana avantajlı geliyor.

E tabii ki bir ekrana ihtiyaç olması, klavye mouse ihtiyacı falan bunlar tartışılır. Diğer bir kısım ne kadar kolay kurulum ve kullanım sunduğu. Aslında burada da anlatmak istediğim şey tabii ki modüler yapı. Kasa kolay sökülüyor mu?

Bileşenlerde sorunlar olduğunda rahat bir şekilde kapakları açabiliyor muyuz? Evet. Arka kısımda yer alan iki adet kendinden çevirmeli vida var ve kolayca bu kısmı açabiliyorsunuz. Yan ve üst kapağı çıkarabiliyorsunuz. Yani kullanım kolaylığı da sunulmuş.

2.sorunun cevabı: Soğutma performansı konusunda aynı iyi yorumları yapamayacağım. Evet çok büyük bir sorun yok. Kasa genel kullanımlarda sorun yaşatmayacaktır. Zaten üst kısımda 2 adet fan kullanılmış ve mesh bir yapıya yer verilmiş.

Ama ZOTAC Magnus One özelinde olmayarak, bu tür mini kasaların en büyük sorunlarından biri soğutma performansı diyebiliriz. Alan dar. Kullandığınız sistem güçlü. Bu durumda yoğun kullanımlarda ısınma sorunları yaşanabiliyor. ZOTAC Magnus One bunu çözmek için elinden geleni yapmış ve bir noktaya kadar çözmüş ama burada uzun kullanım testlerine bakmak gerekiyor.

ZOTAC Magnus One

Kutu İçeriği

  • ZOTAC Magnus One
  • Wi-Fi Antenleri
  • İki tip güç kablosu
  • Driver kurulumları için USB bellek
  • Kullanım kılavuzları

Kasamız için tasarım konusunda söyleyeceklerim bu kadar. Nasıl bir ürünler karşı karşıya olduğumuzu anlama konusunda soru cevaplarımızı da yaptık diye düşünüyorum. O zaman geçelim şu teknik özelliklere.

ZOTAC Magnus One Teknik Özellikler ve Donanım

Mini kasalarda güç ön planda değil. Ama ZOTAC, bu seride gücü ön plana koymuş. Mesela ekran kartı tercihinde dediğimiz gibi RTX 3070 serisi tercih edilmiş. İşlemci deseniz i7 bir işlemci kullanılmış. RAM’leri biz takmış olsak bile 16 GB 3200 Mhz RAM’lerden söz ediyoruz.

Yani rahatlıkla oyunlarınızı oynayabileceğiniz bir sistem. Dilerseniz bu bileşenleri biraz daha açalım. Çünkü dediğim gibi boyutundan büyük işler yapan bir PC ile karşı karşıyayız.

ZOTAC RTX 3070 8 GB Ekran Kartı

Oldukça sade bir tasarıma sahip olan ekran kartı, Nvidia’nın yeni nesil mimarisine sahip. Zaten son dönemde sunulan en iyi seviye ekran kartlarından biri. Ampere mimarisine sahip olan ekran kartında, referans modele göre tasarım farkları var.

Karşıdan baktığınız zaman kısa formda olan ekran kartının üzerinde çift fan kullanıldığını görüyoruz. Arka kısımda ise siyah metal bir plaka tercihi yapılmış. Üst bölümde beyaz gözüken logo yer alıyor ve yanında da GeForce RTX yazısını görüyoruz.

ZOTAC Magnus One

Tabii ki bu fanlar ve arka kısımda kullanılan metal plakayla beraber ekran kartı, özel bir soğutma sistemiyle geliyor. IceStorm 2.0 soğutma sistemi olarak geçen sistemde, yenilenmiş 11 bıçaklı fanlar başrolü çekiyor. Öyle ki fanlardaki yeni tasarım, hava akışının %10 oranında artmasını sağlıyor.

Bunun dışında GPU birimine doğrudan temas eden ısı boruları ve daha güçlü alüminyum ızgarayla IceStorm 2.0 soğutma sisteminin tamamlandığını görüyoruz. Soğutma performansı yeterli mi derseniz, oyun testlerinde göreceksiniz ki ısı konusunda çok fazla sorun yaşanmıyor.

ZOTAC Magnus One

Ekran Kartı Teknik Özellikler Kısmı

Tasarımı ve soğutma yapısını anlattığımıza göre, ekran kartının teknik detaylarından da şöyle kısaca bahsedebiliriz diye düşünüyorum. ZOTAC RTX 3070 modelinde zaten temele dayanan özellikler var. Ekran kartında 8 GB GDDR6 bellek kullanılıyor.

Bellek veri yolu 256 bit olan ekran kartının, hem 2.nesil RT çekirdekleri hem de 3.nesil Tensor çekirdekleri mevcut. Yani ışın izleme teknolojisi ve DLSS teknolojisine destek veriliyor. CUDA çekirdek sayısına gelince ise 5888 CUDA çekirdek görüyoruz.

Gayet yeterli bir performansı olan ekran kartında, 2 x 8 pinli güç konektörü ve 4 ekrana kadar görüntü desteği özelliği bulunuyor. Son olarak saat hızının da 1725 MHz olduğunu eklemiş olalım.

ZOTAC Magnus One

Ekran Kartı Özet

  • CUDA Çekirdek: 5888
  • 2.nesil RT çekirdek: Var
  • 3.nesil Tensor çekirdek: Var
  • Saat Hızı: 1725 MHz
  • Ekran Çıkışlar: 3 adet DisplayPort 1.4a, 1 adet HDMI 2.1
  • Güç giriş: 2 X 8 pinli konektör
  • Güç: 220W

Oyuncular için ekran kartı seçiminin tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. İşlemciye ve ardından bizim kullandığımız bileşenlere de baktıktan sonra, testlerimize geçeceğiz.

İşlemci: 10.nesil Intel Core i7-10700

Açıkçası 11.nesili görmeyi beklediğimiz ZOTAC Magnus One modelinde 10.nesil işlemci tercihi yapılmış. Kötü mü değil ama 20 bin TL’ye yakın bir ödeme yaptıktan sonra 11.nesil işlemciyi görmek isteyebilirsiniz. İşlemcinin özelliklerine geçtiğimiz de ise zaten Comet Lake serisi olduğunu görüyoruz.

2020 yılının ikinci çeyreğinde gelen işlemci, 14 nm üretim sürecinden geçirilmiş olan 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı sunan bir işlemci. Temel frekans değeri 2.90 GHz olan işlemcinin turbo frekans değeri ise 4.8 GHz olarak belirlenmiş. 16 MB Intel akıllı önbellek miktarına da sahip olan işlemcinin dahili grafik birimi ise Intel UHD 630. Son olarak TDP değerimizde 65W.

ZOTAC Magnus One

İşlemci Özet

  • Çekirdek Sayısı: 8 çekirdek
  • İş Parçacığı: 16
  • Temel: 2.9 GHz
  • Turbo: 4.8 GHz
  • Önbellek: 16 MB önbellek
  • TDP: 65W

RAM ve Depolama Birimi

ZOTAC Magnus One kasasının içerisinde bir RAM ve SSD bulunmadığını ve bu kısımlarda seçimi bizim yaptığımızı söylemiştik. Peki biz nasıl bir seçim yaptık? Bir kere baştan şunu belirtmek gerekiyor ki bu mini seride diğer geniş anakartlarda yer alan standart RAM kullanamıyorsunuz.

Sodimm olarak bildiğimiz RAM’leri seçmemiz gerekiyor. Biz de Corsair 2X8 GB 3200 MHz DDR4 Sodimm RAM’leri kullandık. Depolama biriminde ise XPG 1 TB M.2 NVMe SSD tercihi yaptık. Onun dışında yer alan bileşenleri de zaten belirtmiştik.

Kasa Ek Detaylar

  • 500W 80+ Platinum güç kaynağı – dahili
  • WiFi 6 desteği
  • Bluetooth 5.0 desteği
  • 4 adet USB 3.1 ve 4 adet USB 3.0 port
  • Gigabit 2.5 Gbps Ethernet

Teknik özellikler ve tasarım için söylemediğimiz bir şey kalmadı. O zaman geriye ne kalıyor tabii ki testler kalıyor. Hadi bir bakalım nasıl bir performans var?

ZOTAC Magnus One Performans ve Oyun Testleri

Testleri hem performans hem de oyun testleri olarak ayırmak gerekecek. Zaten videoda testleri daha iyi görebilirsiniz.

ZOTAC Magnus One

3DMark Time Spy Testi

  • Grafik skoru: 13.023
  • CPU skoru: 8.298
  • Time Spy Score: 11.998
  • Sonuç: Tüm skorların %93’ünden daha iyi sonuç elde etti.

ZOTAC Magnus One

3DMark Time Spy Extreme Testi 4K

  • Grafik Skoru: 6.455
  • CPU skoru: 3.612
  • Time Spy Extreme Skoru: 5.773

Call of Duty Cold War – RTX Kapalı – 2K En Yüksek Ayarlar

ZOTAC Magnus One

Call of Duty Cold War -RTX Açık – 2K En Yüksek Ayarlar

ZOTAC Magnus One

Apex Legends – 2K en yüksek ayarlar

ZOTAC Magnus One Apex e1627335523400

NFS Heat -2K en Yüksek Ayarlar

ZOTAC Magnus One

Rainbow Six Siege – 2K en Yüksek

ZOTAC Magnus One Rainbow e1627335558998

CS:GO

ZOTAC Magnus One CS GO e1627335589859

ZOTAC Magnus One Genel Yorum – Artılar Eksiler

Evet bir Barebone sistem için incelememizin sonuna geldik. Sistemi tercih edecekler için şunu söyleyebiliriz ki mini bir kasada RTX 3070 gücünü elde edebiliyorsunuz. Sıcaklık değerleri, iyi soğutma performansına sahip olan standart kasalar kadar düşük olmuyor ama yine çok büyük sorun yaratmıyor.

Fiyat evet birazcık yüksek gelebilir ve 10.nesil Intel işlemciler, neden 11.nesil değil sorusunu akla getirebilir. Ama bunlara rağmen, taşınabilirliği yüksek ve performansı dikkat çeken bir sistem isteyenler için seçilebilir bir ürün.

 

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler