Cuma, Nisan 19, 2024

Rusya’da Tüm Microsoft Ürünleri ve Yazılımları Yasaklanıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Rusya’nın başkanı olan Vladimir Putin, yaptığı açıklamada Microsoft‘a ait olan tüm yazılım ve uygulamaların kullanılmaması kararı alındığını açıkladı. Rusya bu bağlamda ekonomik sarsıntı oluştuğu gerekçesi ile Microsoft’u silme kararı aldı.

Rusya Microsoft’a Savaş Açtı

Moskova merkezli alınan bu karar tamamen Microsoft teknolojilerinden sıyrılmayı hedefliyor. Vladimir Putin ise şunları söyledi; “Yabancı kaynaklı yazılım ve uygulamalar Rusya ekonomisini sarsıyor. Bundan böyle Microsoft ürünleri Rusya topraklarında olmayacak.” dediği ifade ediliyor. Ayrıca Putin “Yabancı sermaye yazılımları Rusya ekonomisini etkilediği gibi, bunun önüne geçilmezse, ilerleyen zamanlarda büyük bir sorun haline gelebilir.” dediği öğrenildi.

putinrussiamicrosoft
Peki Rusya Ne Kullanacak ?

Biliyorsunuz, Rusya şuanda arama motoru olarak dünya devi Google‘ı değil, Yandex‘i kullanıyor. Aynı şekilde Microsoft ürünleri iptal ettikten sonra Rus yapımı “muadil yazılım” üreterek değişim süreci başlanacak. Mesela Windows yerine ne kullanırlar bilinmez ama akıllardaki en büyük soru “yerini tutacak mı ?”

İlk olarak temizleme harekatına Microsoft Office uygulamaları ile başlanacak. Hükumet bu süre zarfında Exchange ve Outlook gibi yazılımları çoktan kaldırdı. Şuanda sadece Moskova’da 650 bin bilgisayardan Ofis ve benzeri uygulamalar iptal edildi.

Eğer bu konuda Rusya iddialı ise, kendi üretimi olacak bir işletim sistemi yapması gerekecek. Ancak bu durum hiç de kolay olmayacağı gibi, yıllar süren bir değişim süreci Rusya’yı bekliyor olabilir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

9 YORUMLAR

    • Yurtdışı dahil tüm Türk haber siteleri bu içeriği ve haberi girmiştir. Kaynağı Rusya içerikli haber sitelerinden görebilirsiniz. Doğruluk payı düşük olayını nereden çıkarttınız acaba ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler